Токът и парното ни по-скъпи от днес

Скокът на минималната заплата няма да компенсира увеличението
Обновена: 1 юли 2011 08:11 | 1 юли 2011 07:04, Красимир Ангелов
257
Токът и парното ни по-скъпи от днес
Снимка: Булфото

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, природния газ и парното.

След одобрените промени цената на електроенергията за бита поскъпва с малко под два процента.

За Е.ОН цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92 процента, а нощната - с 1,91 процента.

За ЕВН дневната електроенергия поскъпва с 1,90 процента, а нощната - с 1,95 процента, а за ЧЕЗ дневната тарифа на тока се увеличава с 1,89 процента.

Средното увеличение на тока общо за бита и за индустрията е с около три на сто. По някои от тарифите за малките и средни предприятия, които също купуват ток на регулирания пазар, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента.

Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1  април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента.

На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното.

Още по темата

За София парното ще поскъпне с 4,55 на сто. Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76 процента, в Бургас - с 5,54 процента.

Увеличението на цената на парното в Сливен ще е с 0,75 процента, в Габрово - с 0,94 процента, във Враца - с 0,53, в Перник - с 1,44 процента, в Русе - с 5,06 процента, а в Плевен - с 6,58 на сто.

Единствено във Велико Търново цената на парното ще бъде намалена с 2,52 процента.

Повишаването на минималната работна заплата на 270 лева няма да може да компенсира скока в цените на енергоресурсите - електроенергия, топлоенергия и природен газ, сочат сметките на икономически анализатори.

За малкия и среден бизнес повишението на цените на електроенергията ще бъде допълнителен разход на фона на стагниращото вътрешно потребление, коментира пред БТА Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: парнотокцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Както е и в Европейските директиви, необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран пазар (чрез закон) и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
167
1
 
6
 
! Отговори
До раята преди 12 години
Рипайте, рипайте! След няколко месеца пак ще ви зарадваме! Хем ще ни помага и новият президент. От която и партия да е! Ако е "независим", още по-добре за нас!
166
2
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Това увеличение е груба грешка от страна на ГЕРБ. Само че Бойко ще го осъзнае чак към края на октомври.
165
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Гачи забравихте кой разпродаде електроразпределителните дружества и какви договори и клаузи бяха сключени за повишаване цената на тока!!!Що така бре хора, да не би да имате амнезия?Ами така не може!
164
1
 
6
 
! Отговори
ТиквешкоФ преди 12 години
Велик е нашия вожд , велик , велиииик
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко ще среже ли лентата за откриване на повишението?
162
4
 
4
 
! Отговори
do 162 преди 12 години
И какво предлагаш, енергото да стане държавно? Тоест резерват за калиники и фабрика за партийни назначения. Както и дойна крава на всяка управляваща партия, докато дойде в положението на БДЖ и се наложи да го подаряваме и пак да не го искат. Нищо против ЕРПтата, за таковане са управляващите които им позволяват да ни товарят със сметки, за да не спират тока на ***! И това ще го има дори и държавно да стане!
161
0
 
8
 
! Отговори
yuli преди 12 години
мизерници такива няма ли да се спрете,гладници ,обирджии.
160
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпите гейбъри да ги осветля че ,като скочи тока и горивата се вдигат и цените на абсолютно всичко .
159
0
 
10
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Тия разпределителни дружества за газ, ток и тем подобни трябва да се изритат от таз държава и повече да им се забрани да се връщат!
158
0
 
0
 
! Отговори
До 151 преди 12 години
Първото.
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Simson Гейбърко лай.о дори не знаеш 2% на 100лв,колко е ЖАЛЪК СИ !!!!!
156
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Трудът прави човек свободен!!!Ще работите по 12 часа на ден и ще сте добре!!!
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гейове за Еманципирана и Разкрепостена България
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кради народе крадии колкото ти душа сака няма да се научат да не крадът от заплатите ви крадете колкото можете това заслужават пак ще работим за без пари и ще плащаме тока на мазните ***!!!
153
6
 
5
 
! Отговори
simson преди 12 години
Страшна мъка,мъка,мъка.... и какво ще правя сега незнам. Как ще си покривам разходите за електроенергия? До сега плашах 100 лв сметка за ток, сега вече ще плащам 100лв и 20 стотинки. И как ще ги компенсира минималната ми заплата тези 20 стотинки, като ми я увеличават само с 30 лв. Другари колкото и глупости да пишете народа не е *** да го манипулирате толкова лесно.
152
1
 
4
 
! Отговори
Питам 141 Василев преди 12 години
Абе Василев, *** ли си или само провокатор?
151
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нима не разбирате, че тези увеличения са наложителни за да може икономиката на държавата да дръпне от катастрофата в която я набутаха СерГей и Гоце?Или пък сте платени от Позитано червени агенти?
150
1
 
10
 
! Отговори
Desi преди 12 години
139 по-скоро е:Г - граждани заЕ - евтаназия наР - РепубликаБ - България"Повишаването на минималната работна заплата на 270 лева няма да може да компенсира скока в цените на енергоресурсите"Ами явно зимата като започнем да скачаме от студ и ще се сетим да изкочим да подскачаме и пред парламента. Сега още е лято и не го усещаме, но зимата...
149
0
 
11
 
! Отговори
nemam nervi преди 12 години
Малееееееееееее това епреди изборите,а какво ни чака след тях