Насилието над децата у нас ескалира

През 2010 г. са регистрирани с 500 повече такива случаи
4 юли 2011 21:26,
47
Насилието над децата у нас ескалира
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Насилието над децата се увеличава с всяка изминала година. Тази тенденция обявиха днес от Хелзинкския комитет, позовавайки се на доклад за правата на децата.

Тревожната статистика на Държавната агенция за закрила на детето показва, че през миналата година  общо 2155 деца са станали жертва на насилие  или с около 500 случая повече, отколкото през 2009 г.

Всяко трето дете е понесло физическо насилие, а всяко 8-мо българче – сексуално.

В 37% от случаите детето е пренебрегвано от родителите си. В близо 80 на сто от всички регистрирани случаи става въпрос за домашно насилие срещу деца.

От всички тези деца едва около една четвърт от тях попадат в кризисните центрове, които са 12 на брой за цялата страна.

B тях освен деца, жертви на трафик и насилие, вече се настаняват и деца, които са извършители на „противообществени прояви” - джебчийски кражби, проституция, бягства от институции.

Според БХК такова смесване е недопустимо, поради което е необходимо да се обмисли разделяне на центровете за деца жертви на трафик и отделно за деца жертви на насилие.

Друг ключов проблем е, че в по-голямата част от тези институции настаняванията са произволни. Въпреки фиксирания краен срок за настаняване (шест месеца), изследването на БХК показва нарушения на закона чрез настаняване за много по-дълги периоди от време.

Според правозащитниците престоят в кризисните центрове трябва да е максимално кратък - до три месеца.

Задържането на деца над този срок излиза извън представите за социална услуга и води до образователен дефицит и трайно институционализиране на децата.

Не е допустимо дете да се държи на затворен режим единствено за това, че към момента няма къде другаде да бъде настанено, категорични са от организацията.

После децата трябвало да поемат към защитен дом или приемно семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: насилиедецаБХК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
28
 
! Отговори
жертвите преди 12 години
Женят насила синовете, правят секс с малолетните им съпругиВ плевенското село Търнене треперят от страх от фамилията на Тошковците, но съседки на ромския клан под сурдинка разказват за издевателствата. които стават зад стените на къщата им, пише в. "Телеграф".Плевенски роми от фамилията на Тошковците изнасилват и оплождат непълнолетни булки под претекста, че такава е традицията в клана им. Женят невръстните си 7-8-годишни синове за момичета в тийнейджърска възраст, след което правят секс с девойките.Заедно с тях на малолетните булки се изреждат и останалите възрастни мъже от фамилията. Мотивът им бил, че съпрузите им все още не можели да консумират брака си. Наказателният кодекс обаче квалифицира това като изнасилване, педофилия и домашно насилие, за което се полагат над 10 години затвор. /БЛИЦ
5
6
 
8
 
! Отговори
ffsd преди 12 години
bulgarite imat mnogo losho otnoshenie kum decata si.az kato bqh maluk maika mi me bieshe zarad slabi ocenki i me bluskashe v parnoto,sled koeto poluchih tikove ot strah i dobre che beshe bashta mi ta q spirashe da ne me bie.mnogo sa loshi bulgarskite roditeli.vseki den vijdam s kakuv ton govorqt na decata si kak gi obijdat
4
4
 
18
 
! Отговори
Петров преди 12 години
До -БГ СЪДИЯ каквото са видели от големите това правят...
3
3
 
17
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Скапана държава а, пък слъжители от агенцията са най големите малумници скрити зад бюра и само се оправдават с закона ,а нищо не правят да го променят......имам опит с тях!! И няма коментари по темата!
2
4
 
27
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Е как няма да ескалира Мутрите съсипаха всичко хората са без работа децата страдат най много.
1
15
 
10
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
А насилието ОТ децата ?