Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове

Българинът иска русо и синеоко дете, чужденецът – не
Обновена: 28 юли 2011 16:39 | 28 юли 2011 09:50,
101
Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове
Снимка: архив Булфото

В България има 6333 деца в социални домове. Всяка година над 2000 деца се изоставят в тези домове, сочат данните на фондация "За нашите деца".

"Половин година престой в институция забавя с една година психическото развитие на детето", отбелязва в интервю за БТА психологът Марияна Тасева.

А осиновяването е начин, по който на детето се дава шанс да расте в семейство, в което наистина ще бъде обичано, подкрепяно и ще може да развие пълния си потенциал.

Според нея, когато се говори за осиновяване, трябва да се търси семейство за детето, а не дете за семейството.

Повече от половината от семействата, които са осиновили дете, кандидатстват за второ осиновяване, допълва Тасева.

Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв.

"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства", посочва Тасева.

Тя отбелязва, че чужденците нямат скрупули да осиновят дете с типични ромски черти, с кривогледство, с леки физически или психически увреждания.

Психологът съветва на детето да не се натяква, че е по-различно от другите или да му се показва, че осиновявайки го, му е направена услуга.

Според Тасева децата от институциите имат по-различни потребности и им трябва повече време за адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: домове за деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е така щото Българите са най-големите е..чи на света с най-големите ....., а Българките са най-красиви и умни!!!!!!
80
0
 
12
 
! Отговори
Наш преди 12 години
Браво на 77.В БГ точно *** оставят хлапетата си.Защо не се промени законодателството? Оставяи детето си като бягаш от лодилното и ако до 2 м. не го потърсиш да се дава за осиновяване.Никакви детски добавки,а майката ако се открия-лишаване от помощи.Но такива са правителствата в БГ от 1990 г. насам.В скапаната ни държава растат ***,наркомани,пияници.Малко са свясните деца.В много случаи те загиват или по пътищата,или от нахални тарикати с много пари.
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв."-Така ли?!Ами какъв е фона?!Искате да насадите на хората подсъзнателно,че е ***!Да ама не!Естествено,че хората ще искат да осиновят българско дете,а не ***!Защото вие с продажните статии и политици искате да измените генетичния фон на България!Да преобладават нискоинтелигентни,първични и лесно манипулируеми ***!
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Познавам семейство, което си осиновиха две *** братче и сестриче... И изводът според мен е, че кръвта вода не става.. Личи си им в държанието на хлапетата, въпреки, че от съвсем малки са в българска среда.
77
4
 
5
 
! Отговори
Валя преди 12 години
Пълният потенциал на децата в домовете не трябва да чака едно семейство, за да бъде развит, а лелките-възпитателки да започнат да се занимават с тях!И домовете са направени, храна имат, играчки имат! Само трябва внимание....
76
1
 
22
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Защо ***, изоставяйки децата си в домове получават и харчат детските надбавки на деца, които напрактика държавата отглежда с парите на данъкоплатеца и с благотворителността на работещите хора? Не тябва ли тези ,,майки'' да не получават детски надбавки и да плащат ежемесечни суми те на държавата за това, че им отглежда децата? Такова е законодателството в другите държави.Популисткия либерализъм и свръх толерантност са опасно явление чиито плодове скоро ще берем.
75
0
 
9
 
! Отговори
неизвестен преди 12 години
Абсолютно подкрепям 71-не бива да се дава възможност на безотговорни хора да изоставят децата си. Няма причина държавата безпрекословно да се съгласява да поеме отглеждането на дете. Освен това пълна забрана, съпроводена с наказание за роми с повече от едно дете.
74
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русите синеоки хора са висшата раса на нашата планета,затова се казва да живеем като бели хора,когато човек си взема куче гледа да е расово и от благородна порода,какво да кажем когато трябва да вземаш дете за осиновяване,вече е правило *** да насърчават *** да се чукат с руси синеоки та децата им да имат бъдеще и да немогат да ги разпознават като ***!!!
73
0
 
10
 
! Отговори
човечец преди 12 години
В гимназията участвах в благотворителен клуб и 3 пъти годишно събирахме пари с най-различни инициативи (турнири по шах и тн) за различни домове за деца в София. Може би просто така сме уцелили, но винаги имаше поне 2-3 българчета, изключително красиви дечица, но с един тъжни, тъжни очи. Останалото - ***, които се биеха, крещяха, но ни се ръгаха да им обръщаме и на тях внимание. Дано всички добри деца да си намерят семейства, които да ги обичат.
72
1
 
13
 
! Отговори
Български деца преди 12 години
Тези деца първо са повечето ромчета, второ е време да се научат да не раждат по много деца и трето да спрем да им даваме от нашите пари .Омръзна ми да подпомагаме тези уж сирачета, аз си имам свои деца и се грижа за тях и е редно всеки да се гриже за детето си. А който няма нека си осенови но много ясно че ще иска здраво и бяло дете.*** е с предимство държавата сякаш е длъжна да им гледа децата и живеят от социялни, а Българена нека бачка и да плаща данаци и да има и за тези изоставени деца
71
0
 
6
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Компетентен, усещам те, че си от толерастите. Сега ти не ми давай за пример разни изключения. То такива има винаги. Колко са българчетата на фона на *** в тези домове ? Въпроса е в процентното съотношение. Такиви примери не ни давай. Въпроса е в процента. То ще кажеш същото и кражбите и изнасилванията. Виж процента, това е въпроса !
70
0
 
10
 
! Отговори
ппс преди 12 години
разстрел за всеки родиетл който създаде дете и го изостави за осиновяване. за крадци и изнасилвачи също.
69
6
 
7
 
! Отговори
Компетентен преди 12 години
Има българчета в тези домове. Колкото и да отричате така е.
68
1
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
"romski"deca !
67
0
 
16
 
! Отговори
за чужденците преди 12 години
Чужденците могат да осиновяват всякакви деца , дори и да са болни, защото в държавата в която живеят им осигоряват добри доходи и особенно за осиновено дете се отпущат допълнителни средства. А тук как е... много трудно се оглежда дете ако осиновиш дете ти трябва да се грижеш за него даже по-добре от своето, но с какви пари разполагаме и ако това дете е болно какво правиме.Знаите ли колко болни дечица има и семействата им едва свързват двата края, а къде е нашата държава...
66
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
и аз искам русо и синеоко бебе, какво лошо има в това?
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
чУжденецът, не чежденецът!
64
5
 
19
 
! Отговори
Zemevladelec преди 12 години
Докога ще ги хрантутя тия маймунки зловредни , да ги дават на които искат само да не са на наш гръб !
63
4
 
10
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Изводът:За да няма изоставени деца и след като всички искат да осиновяват бели ,руси и синеоки деца-трябва да изчукаме без пазене всички ***.Явно това е интеграцията която се изисква.Ама как да я чукаш,гадния скот......Не ми стига патриотизма.
62
1
 
12
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Калине, извинявай, че ще ти го кажа, но си много ***! Като не си запознат с дейността на организацията, поне недей да плюеш! Хората работят и помагат. Една моя приятелка стана приемен родител, те я подкрепяха през цялото време и сега си има у дома едно малко слънчице, което просто разцъфна!