Погват "Лукойл" за монопол и картелни споразумения

КЗК ще разследва заради съмнения за нарушения
3 авг 2011 17:05,
217
Погват "Лукойл" за монопол и картелни споразумения
Снимка: Булфото

Антимонополната комисия има съмнения за картелни споразумения и господстващо положение на „Лукойл България“ на пазара на горивата, съобщиха от ведомството.

КЗК е приела секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво.

Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата – от производството и вноса през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител.

Като резултат от направения анализ са се откроили два проблема за конкуренцията на пазара. 

От една страна, се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е
следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара.

А от друга страна, загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики между "Лукойл България" ЕООД и неговите контрагенти – търговци на едро, отчитат от комисията.

Въз основа на откроените проблеми антимонополната комисия е образувала производство за установяване на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България" ЕООД. 

КЗК ще информира и ЕК за започналото производство предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения.

Още по темата
Комисията информира министъра на финансите за необходимостта да се предприемат мерки за подобряване на конкурентната среда, се посочва още в съобщението.

Малко по-късно от ведомството съобщиха за БТА, че вече е постъпило писмо от икономическото министерство, в което се поставят въпроси за евентуална злоупотреба с господстващо положение от „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл Авиейшън“.

Това обеща да направи още сутринта министър Трайчо Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Лукойлотнет лиценз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Всички ще спечелим , ако го НЯМА изобщо ЛУК..Там където е руската МАФИЯ, всички НЕ печелят..Печели само мафията ..:))НУЛА корпоративен данък / данък печалба/..НУЛА лева- за последните ДВЕ години..Печли само потомственият свинар от Правец- слуга на мафията ::)))И дянков, не давай заден ход..Много милиони се ДЪЛЖАТ за минало време ..:))) :D КОГА ше се разследват танкерите , отплували с морсака вода- "износ" на горива- за да си получат ДДС-то ?? КОГА , дянков ??? Или включихте на бърза , задна скорост ?? :: :D :D :DБългария ще спечели , когато САМО 20-30- КГБ служите , останат ТУК -само в руското посолство ..:)) :D
176
1
 
2
 
! Отговори
kk преди 12 години
Мдаа!!!Ще му го "накривят" на "Лукойл"!Смешници!!!
175
1
 
3
 
! Отговори
......! преди 12 години
Циркът продължава......!
174
0
 
5
 
! Отговори
Дървар преди 12 години
От както измислиха как от олиото се прави евродизел, то веднага поскъпна.Сега всички "институции" дето трябваше да са живи и не трябваше да се правят на ни Лукой/ял ни Лук..мирисал сега се разщъкаха демонстрирайки реакция. Ало Станишев! За тоя театър ли ставаше дума? Че ще има много дрън-дрън, но вашите ще оправят положението.
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 3 години разследваха "мазния картел" и какво стана? Олиото поскъпна въпреки глобите и заплахите на комисията.... Много ще е интересно ако ЛукОил 3 месеца продава само за износ - да видим прехвалените вносители и конкуренция какво ще направят?
172
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на лукоил горивата са боклуципътувам и непропускам да заредя от австрия и словения на 1.2 евро, дизела въобще не може да се сравнява с лукоилския ***,правя 20%по голям пробег и двигателя работи перфектнода им биеме шута и да си продават *** където искат
171
0
 
7
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
прегледа свърши започва филмаааааа
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кои ше разкатаеш мамицата и кои сте вие ва Василев ? Скоро да са ти казвали че си наивник или си просто *** ?
169
8
 
13
 
! Отговори
Василев преди 12 години
МАМИЦАТА ЩЕ ИМ РАЗКАТАЕМ!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
168
0
 
7
 
! Отговори
лъвица преди 12 години
Правилно....ами другите монополи?
167
2
 
14
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Преди последните избори приоритет бяха лицензите на електроразпределителните дружества. Темата обаче си остана там - в предизборните речи.Що така?!
166
4
 
4
 
! Отговори
Europe преди 12 години
...а долни мръсни комуналисти идвам си скоро, и много хора ще ме гледат в очите, голяма зараза ще съм. Закопавайте се комунали,че скоро лошо ще става......
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чухте ли ГЕРБЕРИ,дините са по добри от тиквите за био горива!Динята освен вкусен плод, може да се превърне и в гориво за автомобили, обявиха сензационно американски учени.Сокът от диня може да стане източник на биогорива на основата на алкохоли, получени от естествени източници.Според д-р Фиш Уейн от лабораторията на земеделието в Оклахома, всяка година 20 процента от отгледаните дини се бракуват, заради етсетични недостатъчи - неправилна форма или повърхностни щети.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те тази комисия е свикват тази година за 2-ри път!През март и бившият транспортен министър Александър Цветков и антитръстовата комисия започна да прави секторен анализ на пазара с горива, като през юни председателят на КЗК Петко Николов обяви пред журналисти, че на онзи етап са липсвали сигнали за нарушения от страна на Лукойл.Резултата винаги е един и същ!ГЕРБ да вземат да мислят за безработицата!
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И във Венецуела резултатите от социологическите изследвания са такива.
162
3
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 12 години
Отива си ама друг път иска ви се червенушки много ви болииии ще се *** от злоба и ядец ама така ви се пода народа прогледнаа
161
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герберасти, вие картофите засадихте ли вече?
160
2
 
3
 
! Отговори
Gospodinow преди 12 години
Kolegi...vie za PR ne ste li chuvali ?
159
6
 
10
 
! Отговори
до ИСТИНАТА преди 12 години
Абе гербераст, колко данъци е платил Тиквата или Цецко 7-те апартамента?
158
5
 
4
 
! Отговори
Марти преди 12 години
А,ве пич,спри се малко,нали от ГЕРБ плащат само да ги хвалиш,не е нужно чак толкова да им лижеш ***,хахаха...Или викаш,500 стотака не се зарадотват само с думи,трябва и да лижеш,..Аман от платени *** из форумите,били те от БЕС или от ГЕВРб,все едно и също зло сте...