Уорлик се прехласна по Нефтохим и Вальо Златев

"Лукойл е уважавана компания и в България, и в САЩ"
26 авг 2011 18:30,
171
Уорлик се прехласна по Нефтохим и Вальо Златев
Уорлик е видимо доволен от видяното в Лукойл. А и Вальо Златев - също.Снимка: БТА

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик даде висока оценка за работата на бургаската рафинерия.

Днес той бе гост на "Лукойл Нефтохим Бургас" и разгледа комбината, придружаван от Валентин Златев – шеф на Управителния съвет на дружеството, както и от кмета на града Димитър Николов.

На няколко пъти Уорлик посочи, че компанията е сред най-уважаваните както в България, така и по света, но и в САЩ, където Лукойл също оперира.

Той добави, че днешната обиколка му е дала възможност да се запознае пряко с работата на комбината. Още повече че научил как "Лукойл Нефтохим Бургас" е най-големият частен работодател и плаща високи данъци, които допринасят за икономиката на България.

На въпрос дали не се притеснява от упреците към рафинерията, че е монополист у нас, Уорлик каза, че по отношение на диверсификацията на предприятието – това е от компетенцията на българското правителство.

Отговора на посланика за монопола допълни и Валентин Златев, който каза, че никой не е забранил в България да има и още една рафинерия.

"Строежът на нефтокомбината си е заварено положение. Така че самата сделка при приватизацията е била в условията на естествен монопол. Ние не забраняваме да се построят още рафинерии в България. Никой на може да обвинява „Лукойл”, че се бори за монопол, при положение че е заварил това положение и не ограничава възможността да работят и други рафинерии. Ако не се лъжа, 3 или 4 има други такива. Второ, всеки може да внася. Въпрос е на конкурентоспособност и на цени", допълни той.

Още по темата

Златев бе попитан и за хода на монтирането на измервателни уреди в предприятието.

Той поясни на журналистите, че наредбата се изпълнява и в момента, но има технически срок за довършване.

"Единствено е наложена промяна в срока и в количеството на измервателните уреди, които трябваше да се монтират на нефтения терминал. За там митницата има друго виждане", каза още Златев, но поясни, че за завода уредите ще се монтират до края на годината.

"Всичко останало са свободни приказки. Ние ще изпълним всички закони, които трябва", категоричен бе той.

В края на миналата седмица главният инженер на рафинерията Илшат Шарафутдинов обяви, че 30% от исканите по закон измервателни уреди вече са поставени в "Лукойл Нефтохим".

27 милиона долара ще са необходими, за да бъдат поставени всички измервателни уреди, пресметна тогава той.

Драмата около "Лукойл Нефтохим" се разигра в края на миналия месец, след като по заповед на шефа на митниците Ваньо Танов бе отнет лицензът на "Лукойл" за управление на данъчен склад.

Впоследствие съдът върна лиценза и рафинерията започна отново да произвежда горива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
22
 
! Отговори
ПРЕХЛАСНАТИЯ УОРЛИК преди 12 години
Както се изрази бившия американски посланик Джеймс Пардю в интервюто си за в. Труд, около казуса с Лукойл има драматизация на най-високо ниво и пушилка. Ето какво изплува от пушилката, както е забелязал читателят на блога Калин Господинов:С бр. 67 на ДВ от 19.08.2011г. е прието изменение на Наредба н-17 от 13 декември 2006 г. за прилагане на разпоредбите на приложение 37 и приложение 38 от регламент (еио) 2454/93 на комисията относно писмено деклариране чрез единния административен документ.Единствената промяна се състои в: 1. В приложение 18 към чл. 6, т. 22, 40 и 41, чл. 8, т. 22 Класификатор на митническите учреждения в т. 1. Митнически учреждения в Република България се заличава ред: Митнически пункт Нефтопристанище BG001004″.С тази дълбоко завоалирана и наглед безобидна поправка в наредбата на практика едно митническо учреждение в страната се премахва. Познайте кое и къде!Интересно е, че изменението на наредбата влиза в сила на 15 Август 2011г., т.е. 4 дни преди да бъде публикувана в ДВ! Не влезе ли в сила примерно тогава решението на ВАС по случая с Лукойл?Докато на сцената се разиграват героични етюди как малка България, предвождана от смелия си лидер Борисов, се бори геройски с руския мастодонт Лукойл, зад кулисите някой дърпа конците на операция по замитане на следи. Защо иначе тихомълком ще закриват тъкмо митническата служба край Бургас, която от години обслужва недосегаемостта на руския монополист?
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя е на две заплаъи
117
1
 
16
 
! Отговори
BINGO преди 12 години
2200 leva vzina edin obiknoven rabotnik. Da kazvam li kolko vzema 6ef na smqna
116
2
 
18
 
! Отговори
frugo преди 12 години
Ши*аният американец не е отишъл само да си разходи макарите в тази жега до Бургас. Отишъл е да разузнае и вероятно да договори нещо. Ако чужденци ще ни се мешат в държавата, нека да разкараме всички комунисти, герберисти и да ни управлява която и да е държава, все ще е по-добре.
115
2
 
20
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Как няма да се възхищява, след като ,, Лукойл " се държи от богатата фамилия Ротшилд.Златев е просто една пионка, син на дългогодишният кмет на плавец и член на ЦК на Политбюро и разбира се съветски възпитаник.
114
0
 
7
 
! Отговори
най-мразиМ да мислиМ преди 12 години
до 96 - ЗнаещияТ - "Уорлик си знае интереса, аз питам вашия какъв е, че се вживявате толкова?"Да не ни пробутват някакви бавноразвиващи се мазняри за чиста монета и да престанат да ни промиват мозъците с информация - ***.Други въпроси?
113
1
 
7
 
! Отговори
ufo 2 преди 12 години
без американски бази,без крадливи политици,справедлив съд,законите да се еднакви за всички независимо кои на кои бил познат ли пък роднина.също и циганзацията да се спре че ще станенещо страшно.тогава може да станем нормална държава
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da go d... Uorlik zaedno s Lukoli soviet sh... Best Regards to MUI AMERIKANZUIM
111
1
 
13
 
! Отговори
до108 преди 12 години
Я виж ти, някой в безплатната хамериканска база се сърди, че не всички си свалят гащите като видят хамериканското знаме. В случая точно Уорлик със щастлива усмивка налигави руските ***, с което за пореден път показа, че за цивилизованите държави на първо място са икономическите си интереси, а не чуждите идеологеми.
110
1
 
4
 
! Отговори
Геймърите преди 12 години
Геймърите най-вероятно взимат доста повечко.Всички в нефтокомбината се подписали договори, които им забраняват да разкриват доходите им.Но знам от вътрешни източници че една чистачка взима 800 лв. ЧИСТО.Парите можи и да не са много за повечето държави от ЕС, но в БГ са си цифра, а за геймърите по скоро около 3.5-4К да взимат...
109
2
 
7
 
! Отговори
ку преди 12 години
абе смейте си се вие,ама геймърите на снимката са осигурени на максималия осиг.доход,вземат поне по 2000 лв на месец,и имат доста допълнителни бонуси,върху които плащат данък,щото нещо произвеждат,а не чакат само да лапат
108
3
 
5
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Ти си ***! Не си българин а, защото днес не ти е удобно?
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само на мен ли ми се при*ира като го видя тоя?
106
14
 
11
 
! Отговори
Браво комунягите... преди 12 години
...добре ,поддържате "образа на врага"....виж ако е руски ***, ще го олигавите от щастие...ха,ха,хаааа.....!"лукойл" ви обира ежедневно с "монополни цени".....ама , американото ви виновно!Прави сте--да ви направят цената на бензина --не 5лв.....а 10лв.!Аз , никога вече няма да протестирам!БЪЛГАРИНА --ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА СИ!АМА ,НАПЪЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Poslannikyt e nas 4ovek.Vnimavaite, toi posestava firma 4iito shef e naro4en za ukrivast danyci. i ne se sresta oficialno s drugite shefove, Borisov i Cvetanov. Dobre da kva e razlikata.razlikata e tazi, 4e Cvetanov i Borisov kradat ot haznata bez da sa turili edin lev v neia, dokato Zlatev krade ama si go e izrabotil. Danacite koito Zlatev treba da plasta defacto krepiat razhodite na GERB-skata administracia.Poslannikyt ni pokaza, 4e e zabluda da glasuvame za GERB
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 102, Семейство Уорлик - в политиката на София и Белград
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ало американчетата как сте.уорлик ви сложи на место.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99, подкрепям те, но трябва ли посланикът да вземе автомата и да требе ***?
101
2
 
10
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
Тоя Уорлик е егати ла*ното!Имам не малко американски приялети и няма един дето да го трае.
100
0
 
5
 
! Отговори
kk до 95 и 98! преди 12 години
Жена му е Посланик в Румъния!