Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН

Няма обаче да спрат да изготвят прогнозата за времето
Обновена: 12 окт 2011 15:00 | 12 окт 2011 14:00,
139
Орязаха заплатите на метеоролози и сеизмолози в БАН
Академик Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

Метеоролозите, сеизмолозите и учените, извършващи мониторинг на Черно море, няма да получават цялата си месечна заплата до края на годината, а ще им се плаща за една седмица по-малко заради недостиг на средствата.

Месечното им възнаграждение ще стане 540 лв., обяви председателят на академията акад. Никола Съботинов.

За пореден път председателят на БАН заяви, че бюджетната субсидия за Академията за 2011 г. от 59 млн. лв. "покрива" само 70% от необходимите средства за фонд "Работна заплата".

Акад. Съботинов каза, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, към което е било приложено и писмо от директора на НИМХ-БАН.

В него Георги Корчев е описал тежкото състояние на института и невъзможността метеоролозите да използват неплатен отпуск, защото, ако излязат в него, трябва да се "спрат прогнозите за времето".

Те обаче ще продължат да работят по една седмица месечно "без заплати" до края на годината, защото извършват важни дейности, а и БАН всеки ден изпраща информация до европейски институции, обясни акад. Съботинов.

Той каза, че от началото на 2011 г. всички институти в Академията са излизали в неплатен отпуск заради недостиг на средства.

Още по темата

“Не знаем дали ще можем да платим до края на годината и разходите ни за електроенергия, вода и отопление”, добави акад. Никола Съботинов.

Председателят на БАН заяви, че очаква министърът на финансите Симеон Дянков да участва в заседание на Съвета на настоятелите, на което да се обсъди искането на академията за бюджетна субсидия от 109 млн. лв. за 2012 г.

“Ако бюджетът на БАН за догодина остане отново 59 млн. лв., учените ще решат дали да участват в протести”, обяви акад. Съботинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно.
139
0
 
5
 
! Отговори
Продължавайте така! преди 12 години
Още малко, още съвсем малко и в страната няма да останат не само учени, лекари, хора на изкуството, но и последните завършили гимназисти. Какви висшисти, скоро няма да достигат и среднисти в България!
138
1
 
4
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Аз искам да съм шеф на Катедрата по Философия на БАН. Ей тва ми се работи и ми е детска мечта.
137
0
 
3
 
! Отговори
opel преди 12 години
Бюджет 2011 .ЗА подслушване 100 милиона лв.ЗА БАН- 60 милиона лева.Така е кои за каквото е учил.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто нямам думи...
135
0
 
10
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Разходите за метеоролозите са напълно излишни! Времето ще е таково каквото нареди Б.Борисов!
134
1
 
5
 
! Отговори
До # 124 преди 12 години
Забравил си да споменеш да спрат заплатите на магистратите, а тези с червено минало или потомци на БКП-велможи да ги пенсионират или изгонят от системата - става въпрос за Греув, Ив.Колев, Караиванова, Г.Колев, Б.Велчев, Мингова, Малкия пъпеш и т.н. Та именно те съсипаха съдебната система и назначиха некадърници и такива с милиционерско образование на важни постове! Да добавим - от 56-хилядната армия на Цецо Цветанов да останат половината. И без това *** ги бият като тъпани.
133
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нормалните държави метеорологичните институти се издържат на пазарен принцип, а не от държавна субсидия! Вестници, телевизии и т.н. си плащат за информацията. Срещу отделно заплащане всеки организатор на събитие на открито също може да иска детайлна метеорологична прогноза за конкретното място и т.н.Сеизмолозите също продават детайлна информация на строители за очаквани бъдещи земетресения, на на нашите учени най-лесно е да чакат на държавната хранилка!
132
2
 
7
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Орязаха заплатите на учените в БАН - тези, които са единствената ни надежда за запазавне на някакво ниво... Това звучи като прощаване с науката, а онези чиновници от ЕС ни искат 40% от хората с висше образование до 2020 г.! За сметка на намалените заплати на учените, топмагистрати с научни титли и звания - такива като проф.Л.Груев, доц.Б.Велчев, проф.Мингова - шеф на ВСС пледират и уреждат магистратите, и себе си разбира се, с 13-а и 14-а заплата заради това, че от ЕК всяка година пдчертават, че съдебната и изп.власт са мафиотизирани! Г-да учени от БАН, вие на мафиоти и хара с 2 пръста чело ли разчитате да ви оправят заплатите?! Или на тези, които посл.Макълдауни подигравателно нарече garbages, или на политиците, наречени от същата г-жа клоуни и шарлатани? Не падайте толкова ниско!
131
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Така е за *** може по милиард и половина евро на година да се дават, а за БАН няма заплати! Чудя се кои ли са по-важни за държавата.
130
2
 
2
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Do Wiktor: Abe kaput ti ili rodata ti she davat prognozi ,sas takiva bezmozachni tapaci se zakopa darjavata.
129
0
 
5
 
! Отговори
Кокс преди 12 години
Добре, нека да сме обективни. Пари няма, БАН не е достатъчно ефективна структура, затова хората на възраст трябва да се пенсионират, също така непроспериращите звена, трябва да им се намали щата. Проблемите са големи, и нашите възрастни хора са работили и са градили държавата, но 150 лева пенсия сега, на някой не му ли е жално от тази работа. Но кажете какво да правим, ние гражданите ?
128
1
 
2
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Interesno GLAVURDATA BOIKO dali she namali parite na tezi v parlamenta i ministerstvata.No me samniava dali mu stiska vse naroda go otnasia ,taka she bade dokato tarpim tezi tartei raznocvetni i tem podobni.
127
1
 
12
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 12 години
Гербераското управление добре се грижи за пътникопотока през терминали 1 и 2. Лекари учени, специалисти. "Миячи на чинии" също. Накрая в България ще останете пенсионери, милиционери, депутати, група чалгализирани наркоманчета, които и за миячи на чинии не стават и ***.
126
0
 
18
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Аз работя в БАН. В моята секция има трима млади души под 30 години и аз съм най-младият от тях.. Работя за малка заплата и не се оплаквам. Дишам ежедневно всякакви химикали и си вредя на здравето. Не се оплаквам... Но нямате ли срам, дето казвате, че сме си клатили краката? Като толкова ни мислите за лапачи и хрантутници, елате да работите за тези пари при нас, със същите опасни химикали и реактиви... да ви видя каква песен ще запеете... защото на мен още ми прилошава от днешната работа
125
16
 
3
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Тия алкохолизирани старчета са за уволнение, а не за намаляване на заплатата.
124
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека спрат заплатите и на депутатите, и на министрите. И бездруго тези нагли и крадливи кретеноиди нищо не вършат, за какво да харчат парите на българите?
123
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно на гербавите мързеливи *** и хрантутници не им трябва ни наука, ни култура, ни образование, нито метеорологични и сеизмологични прогнози. Вождът им Боко Велики ще им обещае, че ще спре всякакви бури, наводнения и земетресения до второ нареждане, те ще го зяпат в устата и ще му ръкопляскат за всяка простотия. Пък и прогнозите за времето могат да се издават от МВР /стига да им остане време от опазването на бандюги и ***/, те и бездруго са способни на всичко!
122
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е какво чакат тогава, да им направят заплатите 400 ли ?Да тръгват към Европа ,нали са големите, световни учЕни .... кво са ревнали ....хрантутници !
121
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щото те сеизмолозите и банаджиите предотвратяват заметресения нали, и наводнения АХАХХАХАХ ***

Спонсорирани публикации