"За" и "против" легализация на проституцията

Месечно у нас проституират между 5000 и 8000 души
Обновена: 26 окт 2011 09:20 | 25 окт 2011 22:24,
190
"За" и "против" легализация на проституцията
Снимка: Reuters

Публичните домове да бъдат лицензирани, предлага фондация "Риск монитор". Организацията представи изследване на тема "За и против легализация на проституцията", което се е допитало до различни слоеве на обществото у нас.

Изследването цитира данни, според които в България месечно проституират между 5000 и 8000 души. За сметка на това общият брой на клиентите пък е около 3700 души.

От проституиращите у нас 90% са жени, 5 на сто са мъже и останалите 5% – транссексуални. Ромите сред тях са 70 на сто.

В България проституцията е извънредно разпространена и е над нивата в по-голямата част на Европа. Тя обаче не е и не може да бъде "свободна професия", тъй като се управлява над 90% от криминални мрежи, изтъкват от фондацията. Докладът определя явлението като "социален феномен със значителни мащаби".

Същевременно от фондацията отчитат, че узаконяването на проституцията надали ще вкара приходи в хазната, а и повечето проституиращи не желаят да излязат на светло.

Едно от предложенията е да се прекрати наказателното преследване на проституиращите по текстове за безделничество. Друго предложение е да се върне легализирането на определени дейности, както е било през 1918 година.

Според данните от представеното днес изследване над 56% от запитаните определят предоставянето на сексуслуги като неморално, а 18,8% смятат, че това е престъпление. Над половината смятат, че основният фактор, който подтиква хората към проституиране, е бедността. 18,4 на сто намират в продаването на секс - възможност за по-високи доходи.

Голям процент от запитаните на възраст между 30 и 50 г. са на мнение, че проституцията трябва да бъде легализирана. Хората от останалите възрастови групи обаче са против вкарването на "най-древната професия" в законови рамки.

Хората с висше и полувисше образование и жителите на областните градове са "за" легализацията на проституцията. На обратното мнение са тези с основно образование и живеещите в малките градове и в селата.

Софиянци се разделят на две равни части за това дали проституцията да бъде легализирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
189, 188 и вие ли сте от комплексираните хорица, които свързват проституцията с болните си фантазии."Германката от какво е лишена ,че проституира ?!" Нали знаеш колко момичета се изнасят за тези "развити" страни за да дават удоволствие на извратеняци? А защо има нужда от тези чужденки най-вече от източна европа? Капиш?Пратете дъщерите си и жените си, майките си. Какво толкова.Ама сте страхливи шушумиги, дето някои неща сте виждали само на картинка.
180
2
 
1
 
! Отговори
ВИЕ СТЕ ТЪПАЦИ...! преди 12 години
Я , ДА ВИДИМ, КОЛКО ЗА ХОРАТА КОИТО ХАРЕСВАТ РАБОТАТА СИ ...И , Я РАБОТЯТ....!ДА ПРОДАВАШ СЕКС, НЕ Е ...КАТО ДА БЕРЕШ ЗЕЛЕ И КАРТОФИ ИЛИ ДА ЧАТИШ НА КОМПЮТЪР!НАКАРАЙТЕ НЯКОЯ ОТ.... ОКОЛОВРЪСТНОТО, ДА ГО НАПРАВИ...И ВЕДНАГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ РАЗЛИКАТА!ЗА ВСЯКА РАБОТА --ТРЯБВАТ.... "МОТИВИРАНИ ХОРА"...!"МОТИВАЦИИТЕ ЗА ТРУД", СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ИНДИВИДУАЛНО.....ВСЕКИ САМ ЗА СЕБЕ СИ!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДНИК ИЛИ КРИТИК ---НА КОГОТО Й ...ДА БИЛО!ВСЕКИ Е СВОБОДЕН--САМ ДА СИ ИЗБИРА "ХАРАКТЕРА НА ТРУДА"!
179
1
 
2
 
! Отговори
Разумът преди 12 години
Там е работата, че при проституцията обикновено не става както при другата работа - не ти харесва и напускаш. Въобще не е същото. Тези жени разрушават личния си живот и твърде рядко го правят доброволно, а тези, при които е доброволно, имат някакви проблеми обикновено. Не е тук въпросът дали ти харесва или не (все едно обичаш ли сладолед или не), въпросът е, че проституцията си е форма на насилие над личността. Нима някой от тук пишещите би уважавал ***? Или би подкрепил дъщеря си да ста
178
3
 
5
 
! Отговори
ей философи преди 12 години
Кво сте станали да мислите дали си харесвали проститутките работата или не ?! Който не си харесва работата ,не я върши ,това е много просто за обяснение и разбиране ! Много е лесно една *** да каже ами нямам работа и за това проституирам ! Проституция има не само в бедните държави като България ! В Германия също има и не всички *** са от чужбина!Германката от какво е лишена ,че проституира ?! Но въпросът е ,че щом и харесва да печели с п....та си никой не трябва да и пречи !
177
0
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
183, какво обичаш ти? Да ходиш по ***? С една дума, понеже ти обичаш да се възползваш от хора принудени по един или друг начин да проституират, така че да си доставиш жалкото удоволствие? Много лицемерно от твоя страна. Или ти мислиш, че много си обичат "професията" и си умират да обслужват загубеняци като теб?И при теб предполагам има някакви незадоволени сексуални фантазии, които са те държали буден. Искаш ли да поговорим за това?
176
4
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Аз съм твърдо ЗА но всяка труженичка с брояч и касов апарат закачени на "оръдието на труда" и свързани директно с НАП!!!
175
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета и се чудя и пресмятам ... за един месец - 5-8000, за една година - 60-96 000, за 10 години - всички български жители стават к*рви
174
3
 
2
 
! Отговори
ей мислещ преди 12 години
При тебе лошото е ,че си мислиш ,че нещо което ти не обичаш и другите не го обичат !
173
1
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Да, пък и смешното в случая е, че например хора като *** съм сигурен, че не биха продали част от себе си, нито биха направили подобно извращение, но пък дават акъл на другите как това било нормално. Типично лицемерие. И не само, както се вижда и от "мисленето" на такива индивиди.Както се каза, това по дефолт е грешно, толкова лесно може да се манипулира човек и после видиш ли той иска това. Легализирането на даден проблем не го решава. ;-).
172
1
 
6
 
! Отговори
Разумът преди 12 години
Сексът и човешкото тяло не може и не бива да е обект на покупко-продажба. То и аз мога да искам да изкарвам пари, като си продавам части от тялото или като разбивам ключалки и крада коли примерно, но това не значи, че трябва тази дейност да е законна. И пак вижте статистиките - там, където е легална, има далеч повече проблеми с насилствената проституция, трафика и на хора и т.н. Ако сводникът те заплашва, ще кажеш, че е доброволно, разбира се. Върви доказвай, че не това ти е мечтаната кариера
171
1
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Гурбетчия, ти нещо не си много добре в главата. Не можеш да различаваш елементарни неща.Ето видя, че дори разкрепостените не искат пари за секс. Така че извратената ти представа за проститутките е свързана със сексуалните ти фантазии в ранна възраст. Обикновенно разни лузъри, *** и подобни много обичат да защитават някаква тяхна си фантазия свързана с проститутките.Проституцията е ГАВРА с човешкото достойнство и НЯМА как да се легализира такова нещо.
170
4
 
2
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Лошото е ,че всички си мислим ,че сме прави !Едни обичат секса и разнообразието - прави са за себе си !Други не обичат сексуалното разнообразие държат на моралните принципи -прави са за себе си !Трети пък искат да печелят чрез секс- прави са за себе си !Всеки е прав за себе си и може да прави каквото си иска със собственото си тяло!В това ,че сме на различни мнения няма трагедия!Лошо ще е ако различията са в точните науки ,едни да казват ,че 2+2 е равно на 4, а други да казват ,че е равно на 5
169
5
 
4
 
! Отговори
не съм проститутка преди 12 години
Имам сексуални контакти извън брачното легло , но пари на ръка не съм взимала ,това е унизително ! Подаръци ,златни синджирчета и др. неща ми подаряват ,но пари просто съвестта ми не позволява да взема , да не съм *** !
168
4
 
3
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Мисля,че истината е следната: при секса и мъжът и жената доставят и получават удоволствие ,следоватено никой на никого не трябва да плаща!Нооо,въпросът е ,че има хора които наистина могат и умеят да печелят от това!В този смисъл мъжете сме доста ущетени,понеже повечето мъжете са склонни да плащат ,дали на ръка или под др. форма няма значение!При жените пък които имат сексуални контакти с няколко мъже,но не им се плаща,се поражда някаква завист към проститутките!Защо на тях им плащат,а на мен не?
167
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да си представя как ще се изпразня върху някоя и после ще ми скъса касово бонче. :)
166
0
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
гурбетчия , както си и мислих "Проститутките са жени ,които обичат секса,сексуалното разнообразие и в същото време са разбрали ,че някои мъже дори са склонни да им плащат за секс!"Отношението ти към проституцията е свързано с някакви твои си сексуални фантазии, които нямат нищо общо с реалността. Виж ми предишния коментар.Да, има и такива жени, а всички изключения потвърждават правилото.
165
7
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до мислещ преди 12 години
"Я ми кажи колко жени познаваш които искат да проституират"?! Приятел ,ако проститутките не искат да проституират биха си намерили др.работа ,ако са насилвани да го правят ,имат възможност да се оплачат,малко ли хора и полицаи минават покрай тях докато си търсят клиенти!Проститутките са жени ,които обичат секса,сексуалното разнообразие и в същото време са разбрали ,че някои мъже дори са склонни да им плащат за секс!Не съм за платения секс,но не съм против щом могат да печелят ,ами да си печелят
164
1
 
5
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Според мен има връзка между защищаващите легализирането на проституцията и някакви травми или фантазии, които са имали в съзряването си (сексуалното), което е създало абсолютно погрешен поглед върху проституцията свързан с фантазиите им.Както и лицемерие, понеже самите те не биха отишли да практикуват такава професия, което ясно показва, че всичките тези морални задръжки ги има най-вече в тях и обвинявайки другите, те реално обвиняват себе си. :-).
163
5
 
3
 
! Отговори
spas преди 12 години
Дано има повече травестити да имам да ибъъъ
162
1
 
4
 
! Отговори
-- преди 12 години
Природата е сьздала половите органи за репродуктивна дейност,а те не ги използват да се вьзпроизвеждат а с тьрговска цел.