Българите – дебели и неспортуващи

Спортното министерство с кампания за насърчаване на спорта
Обновена: 22 ное 2011 20:04 | 22 ное 2011 20:02, Красимир Ангелов
169
Българите – дебели и неспортуващи
Снимка: Булфото

Едва 6% от работещите българи спортуват активно. Това показва социологическо проучване на MBMD, поръчано от Министерството на физическото възпитание и спорта. За сравнение техният брой преди години е достигал почти 45%.

За сметка на малкия брой спортуващи над 45% от трудоспособното население на България пуши, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното количество.

Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Едва 39% от сънародниците ни са с нормално съотношение между ръст и тегло и нямат проблеми с излишни килограми.

За сметка на това 34% от българите са с наднормено тегло, 21% страдат от затлъстяване, а 2%  имат изключително големи проблеми с огромното си тегло.

Според изследването 4% от анкетираните са с тегло под нормата.

Поради тази причина Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България.

Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от спортното министерство с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

"С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна", обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Благодарение на проекта всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят общо 28 избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях спорт.

До края на месец февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа по предварително зададен график.

Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, хандбал, шорттрек, фигурно пързаляне, тенис на маса, фитнес, спортни танци, бокс, фехтовка, аеробика, тенис, мини-голф, бадмингтон и вдигане на тежести са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува в рамките на кампанията на спортното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Министерство на спорта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
23
 
! Отговори
Неда преди 12 години
Причините за затлъстяването трябва да се търсят в недоимъка и мизерията,защото то е показател за стандарта при който живеем.Кой може да си позволи скъпите плодове, зеленчуци и риба със смешните жълти монети,които като подаяние вземаме ежемесечно ? Коментарът е излишен,причините - ясни.
128
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 12 години
EMI TO E NA MODA DA SI DEBEL V BG..VSI4KI GO ZNAEM.....MADE IN BG.
127
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затлъстяването е известно още като "болестта на бедните". Лошата двигателна култура и тъпкането с тестени изделия, мазнини, сладкиши и бързите закуски от рода на Мак доналдс са в основата на това заболяване. Децата също се хранят нездравословно в голямата си част и не спортуват, но това е стара традиция. Двигателната и хранителна култура трябва да се възпитава в бебешка и детска възраст, за да не отглеждаме депресирани и репресирани от връстниците си дебеланковци.
126
5
 
4
 
! Отговори
Хомо Еректус преди 12 години
И аз имам едно, две дебели неща.Портфейла, "банана" ...;)
125
1
 
6
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 12 години
Късно се сетихте.Всяка свободна педя се превърна в кооперации и заведения,вместо в градини и спортни площадки.Добре че от УЕФА отпуснаха целенасочена финансова помощ за да се направят спортни площадки.Аз съм фен на Ботев и ми прави,,густо майна'' да минавам през градинката южно от Колежа.Там чрез спонсор кметсвото е направило достъпен малкът фитнес център,който се изпълзва постоянно.Колкото повече такива навсякъде-толкова по-добре.Затова майсторският ни спорт е на такова ниво.Заради масовият.
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34% с наднормено тегло - ВСИЧКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА с байрактар ФИДОСОВА, 21% страдат от затлъстяване - ВСИЧКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА с байрактар ФИДОСОВА,2 % проблем с огромното си тегло - ФИДОСКА Е ЕДНОЛИЧЕН ЛИДЕР
123
1
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 12 години
Ако искаш свали си от нета книгата "The Jungle Effect: A Doctor Discovers the Healthiest Diets from Around the World--Why They Work and How to Bring Them Home"Лично мен ме мотивира да спра да ям хляб, правя си само царевични пити от нерафинирано брашно. Заради кръвната захар.
122
1
 
7
 
! Отговори
келеша преди 12 години
от сърдечно съдови заболявания *** като мухи по цял свят - това са постиженията на съвременната медицина-толкова си може.
121
3
 
4
 
! Отговори
до 120 преди 12 години
Не се ограничавай с тоя запад, да не си мислиш че зелето ти в бидона не е цвъкано от нитрати..
120
2
 
6
 
! Отговори
келеша преди 12 години
do pero:ти изглежда имаш поглед върху статистиките за сърдечно съдови заболявания и високо кръвно - я сподели какви са те, да те видим колко нищо не разбираш..изобщо знаеш ли какви са причините за затлъстяване?? ако ти ги знаеш-чудесно, защото на самата медицина не са й много ясни,а нещото което очевидно причинява затлъстяване е точно тъй наречената"храна за бедни",с която ни заливат от запад!
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До pero: Марковите магазини не предлагат XXXL, защото китайците не ги внасят, а са празни, защото балъците намаляват. Иначе казано, майната им на американците, китайците и марковите магазини на управниците.
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЙТО НЕ Е ХОДИЛ В ЩАТИТЕ ДЕБЕЛИ ХОРА НЕ Е ВИЖДАЛ !!!!!
117
3
 
9
 
! Отговори
pero преди 12 години
До ***:Ха сега, американците какви били. Кой го интересува какви са американците, важното е че българите прасеят и *** кат мухи от сърдечно съдови заболявания. Те поне не пушат, а ние дебелеем и пушим и кръвното ни гони рекордите на Гинес. После защо марковите магазини били празни, защото не продават ХХХL.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До педела Тулски. "Дебелите" не се оправдават, точно обратното. Според статийката държава и медии имат претенции, най- вече заради европейските пари, не че са загрижени за нечие здраве.
115
7
 
1
 
! Отговори
ЛЕША преди 12 години
PUSHA CIGARI,NE SPORTUVAM,PO URVI HODQ I BOIKO HICH NE MI E NA PATETO...DA LAPA PIPERKATA
114
6
 
10
 
! Отговори
Дебелите прасета преди 12 години
до Тулски: Пред никого не се оправдаваме, живеем както искаме, не спортуваме защото искаме, мнението ти не ни интересува, духай супата! Ако не си разбрал, питай майка си.
113
1
 
10
 
! Отговори
към tulski преди 12 години
"90% от българите над 22 г. са с наднормено тегло" *** ли си или се правиш на такъв???
112
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 12 години
Добра идея. Стига с това че спортът бил само за младите и стига сме пръскали пари от бюджета за някакви *** спортисти да печелят безсмислени медали, след което обикновено се превръщат и в криминални елементи.
111
0
 
8
 
! Отговори
аладин преди 12 години
до 107"подчивеци"или подюшеци?А Мюмюнчо?А най хубавото е ,че си *** и дори не знаеш езика на хората,които се опитваш да коментираш.А още по хубавото е,че теб няма да те има не след 50,а след 5години.Лека ти НОЖ Мюмюнчо!
110
1
 
3
 
! Отговори
КК преди 12 години
БадмиНТон, не бадмиНГТон!