Всяка четвърта българка – насилвана у дома

Едва 54% от жените разпознават това като проблем
Обновена: 24 ное 2011 10:23 | 23 ное 2011 22:34, Красимир Ангелов
235
Всяка четвърта българка – насилвана у дома
Снимка: Reuters

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което го прави една от най-разпространените форми на сексуално насилие, показва проучване на "Алфа Рисърч" по повод 25 ноември - Световният ден за премахване на насилието срещу жените.

Според оценките на експерти една от най-често срещаните форми на насилие у дома е именно изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите на насилие у дома премълчават за тормоза, под който са подложени.

Според изследването 4 на сто от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване.

Повече от половината анкетирани или общо 54 на сто разпознават сексуалното насилие като изключително сериозен проблем. Само за сравнение според данни на Евробарометър над 90 на сто от европейските граждани определят сексуалното насилие като много сериозен проблем.

Разминаването идва и от смисъла, който откриват жените в термина "сексуално насилие".

Още по темата

Българките свързват това с формите на физическо посегателство - акт на физическо изнасилване или опит за изнасилване (близо 80 на сто), трафик на жени с цел сексуална експлоатация - 67 на сто и домашно насилие - 57 на сто.

Изследването обаче установява, че воайорството, ексхибиционизма, порнографията и директните намеците за външността се разпознават изключително слабо от българските жени като вид сексуално насилие, докато в ЕС тези форми на посегателство много точно са определени като насилие над личността.

Според данни на НСИ за миналата година у нас е имало 146 дела за изнасилване, като 90 от тях са завършили с осъдителни присъди, 45 - с условни, а по 11 случая има оправдателни присъди.

За блудство е имало 114 дела с 66 осъдени, за сводничество и отвличане за разврат - 45 дела с 23 осъдени. За трафик на хора с цел сексуално насилие има образувани 88 дела с 39 осъдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: сексуално насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
iva преди 11 години
vseki den me bie nagrybiava
229
0
 
1
 
! Отговори
vazna преди 12 години
Не от женските списания, виждам това, виждам и мисленето знам и природата- мъжът е горд , когато има повече жени.
228
0
 
1
 
! Отговори
vazna преди 12 години
На 100% съм сигурна, че по-добре мъжът ми да изневери с 10, но да не ме бие, да ме уважава и помага във всичко. Защото насилието е най-лошото на света. То е адът, то води до болест и смърт. По-лошо неможе да бъде.
227
1
 
0
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
Дедовата, за да можеш да простиш се изисква нещо много повече от дребна душичка. Ти можеш ли го?vazna, тази статистика от къде я извади? От женските списания ли? Чакай да сметнем. Изневеряват 10-15 % жени. И 80 % мъже. Значи, мамка му, 65-70 % от мъжете изневеряват помужду си. Ти наясно ли си, че семеен човек търси за авантюра извън дома също такъв. Не е нужно да ти обяснявам защо. Така че процентите ти не ги бива. А да видя някъде в моите коментари да става дума за физическо насилие?
226
0
 
2
 
! Отговори
vazna преди 12 години
Незнам може ти да си попадал на такива жени, но тези дето изневеряват не са пожецхе от 10-15%, останалите, не само че не го правят ами и прощават на мъжете си които пък обратното 80%изневеряват. Е няма как да приема че 100%от жените трябва да бъдат бити до счупване. Според теб, защотърсят изход заради насилие, защото им харесва ли? Няма логика.
225
0
 
1
 
! Отговори
na dedo ti преди 12 години
абе дедо петковото, какъв комплекс избиваш? що си не седиш в ъгъла, да си се изживяваш на спокойствие като жертва и да спреш да мърсиш ефира с дребничката си душичка
224
3
 
0
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
до 227 vazna Защо ли? Защото, тези жени, за които говориш ти, ако попаднат на добър, грижовен и равноправен мъж, който не само помага, но и върши домашната работа на равно с тях, се чудят как да им го ***. Докато мъжът взема детето от детската (училище), оправя го в къщи, готви и пр., благоверната им си го слага с колега на някакъв вмирисан таван. И се опитват да назидават вкъщи. Ето за това, мила моя, ви слагам всички под един знаменател. Защото сте там, под него.....
223
0
 
2
 
! Отговори
vazna преди 12 години
Защо заради някой жени от спец. заведения слагаш всички под един знаменател? Нима няма жени които гледат децата си сами, а бащите им не искат да ги видят дори. Не в вярно, че жените искат бой. Искат добър, равноправен мъж който да йм помага да работи както и те.
222
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има Екатерина Велика, Елизабет I, Brazilia -Дилма Русев, и разбира се Скандинавските страни където жените наистина са равни и ги уважават и имат равни права и защита а на като тук.
221
0
 
2
 
! Отговори
vazna преди 12 години
Томасе, тикво проста, как да не казано, че жената тр да ражда а мъжът с мъка да изкарва прехрата си, виж Битие в Библията, стария завет. Не ми говори кой кого да слуша, защото ако една жена слуша мъж който я бие, обижда, унижава, налага то тя слуша дявола и дава път на злото, такъв мъж не трябва да се слуша. А мъжът тр да обича, да уважава, да не налага, да не насилва като Христос от който вие сте милиони години назад. Но първо Христос обикна Църквата и тя го послуша , а не обратното. Разбра ли
220
3
 
1
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
Жените-*** са на всеки метър. Вие в коя България живеете точно? Добре дошли в Мутроландия и Чалгария, където нормални хора (и жени и мъже) вече почти не виреят. Долу пак се появи никът ne vi e sram! Не, никога не ме е било, не ме е и няма да ме бъде срам да казвам истината! Сбогом, феминистки и гейове!!!
219
2
 
1
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
Жени, огледайте се и отворете широко натежалите си от грим клепачи и свалете тъмните очила. Аз пък казвам, че у нас няма достатъчно свестни жени до 45г. и накъдето се обърнеш - по улици, заведения, магазини само малки и не толко малки курвентии и стари чанти, които чакат да спре чичкото с черния джип и да ги покани да влезнат вътре, за да ги закара в къщата си в Драгалевци/Бояна, където да се надрусат и после заедно с аверите му да и протъркат това, дето не се къса.
218
1
 
2
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
Затова по-правилно е жените да казват, че няма достатъчно мутри/престъпници за тях, които да ги возят в S-класа. Свестни мъже има и то никак не са малко, навсякъде са. Само че не носят черни кожени якета, черни очила, златни часовници, ланци и пистолет, нямат охрана и не карат коли за по 100К.
217
0
 
2
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
И такива мъже, "бед бойс", имат най-голям успех сред жените, виждам го с очите си непрекъснато последните 20 години. Айде, моля ви се, да не си говорим приказки от 1001 нощ. В момента ако си добре възпитан, с обноски, културен, интелигентен, добронравен, нормално мислещ, хетеросексуален, искрен, уважаващ мнението на жената мъж, си възприеман като *** и не си интересен, няма игра с тебе, защото жените по природа са "държанки" и харесват по-примитивните мъже. Затова по-правилно е жените
216
2
 
1
 
! Отговори
Diado vi Petko преди 12 години
Много го обичам един от жените: "Ми няма истински мъже, к'во да направя". Смеех. Напротив, пълно е точно с такива. Само че, нека ви обясня какво разбират под "истински мъж" днешните жени: да е груб с нея, да я шамаросва, да и заповядва, да командари, да не и дава право на мнение, да я издържа, да и дава дрога, но да и показва, че не държи на нея, да не споделя много за себе си и да се прави на престъпник, т.е. да се държи като *** с нея, това искат жените.
215
1
 
4
 
! Отговори
ne vi e sram! преди 12 години
Всяка година в периода 25 ноември 10 декември са обявени като 16 световни дни за борбата с насилието над жени. 25 ноември - стартовата дата на кампанията се свързва с бруталното убийство на три сестри в Доминиканската република, станали жертва на диктаторски режим. На 6 декември 1989 г. студент от Политехническия университет в Монреал убива 14 свои състудентки за това, че са феминистки. Две години по- късно неговите колеги започват активна кампания за повишаване чувствителността на обществото по отношение на тази форма на насилие. Мъже и млади момчета носят на реверите си малка бяла панделка, като свидетелство за това,че те никога няма да посегнат на жена, нито ще останат безучастни ако пред тях се извършва такова насилие. 10 декември, бележи края на кампанията и се свързва с подписването на Харта за правата на човека.В България тази кампания се инициира и провежда от неправителствени организации, работещи в тази сфера /насилие физическо,емоционално, сексуално над жени и деца /.
214
2
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
197Очаква се да работи, да гледа деца и да има време за съпруга си - точно като нейните баба и майка.
213
3
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
196Абе къде сравняваш Хан Крум Страшни - прозвището Страшни му е дадено от византийците, защото ги е мачкал с някаква издухана лелка? Не съм видял нещо запомнящо се от тачър.
212
1
 
3
 
! Отговори
drislioto преди 12 години
В момента минава 17:30, което означава ,че в Перник вече бият жените си.
211
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори статистиката да е поразкрасена проблемът е сериозен и интернационален. Нека не лежим на това ухо, че сме открили "топлата вода" с тия заключения.Изводите, които би трябвало да си направим от темата за насилието са, че то не е генетично заложено, а придобито като "величина" и се оформя в зависимост от средата, в която расте и се развива индивидът.По-вероятно е канибал да стане Човек, ако се развива в добра и морално-етична среда, отколкото някой със заложби на Айнщайн в гето.