Спират нежеланите SMS-и

Това ще стане факт с промени в Закона за електронните съобщения
Обновена: 14 дек 2011 21:05 | 14 дек 2011 21:05, Красимир Ангелов
59
Спират нежеланите SMS-и
Снимка: Reuters

Нежеланите телефонни съобщения могат да бъдат спрени с промени в Закона за електронните съобщения. Текстовете, които днес минаха на първо четене в парламента, ще бъдат гласувани на второ четене в четвъртък, съобщи БНР.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по транспорт Светослав Тончев бе категоричен, че така нареченият "SMS тероризъм ще бъде спрян“.

"Досега глобите, които се налагаха за този вид дейност на операторите, бяха по общите условия. Въвеждат се специални изисквания към операторите и специални ограничения“, коментира Тончев.

Темата за нежеланите кратки съобщения беше повдигната покрай колективните искове на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу мобилните оператори у нас заради непоисканите SMS-и в телевизионна игра. Ведомството заведе исковете след постъпили стотици жалби на потребители.

Проверка на комисията установи, че организаторът на играта е изпращал заблуждаващи съобщения до абонатите на мобилните оператори.

Днес от комисията съобщиха, че организаторът на играта и мобилните оператори са отстранили нередностите.

Фирмата-организатор е публикувала на сайта си информация за начина на участие в играта и отказ от него. Начините за отказ от участие в играта са посочени и в изпращаните кратки съобщения до потребителите.

Освен това комисията посочва, че е отстранено заблуждаващото послание, че участието в играта е безплатно.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
антиреклами преди 12 години
Инсталирай Мозила и добави Adblock+ приставка - ще имаш чист екран
58
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 12 години
КЗП накрая се намеси и внесе ред в хаоса с sms-игрите! Трябва да отбележа, обаче, че операторите в различна степен тормозеха абонатите си - май най-много се оплакват от Виваком!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес вече два пъти получавам SMS-и че ще ми се обади Орлин Горанов , ама аз искам Азис !!!
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кога ще можем да блокираме и кратките номера, които се появяват във фактурите ни , по 5 лв SMS-a?????????????????????????????????????????????????????????????????
55
0
 
15
 
! Отговори
Ани преди 12 години
Докато направят промените още много хора ще изгорят като мен.Оказа се,че за два въпроса на които съм отговорила трябваше да платя 80 лв.След като ме заливаха с СМС-си се оказа,че без да им отговарям са били за моя сметка.СЪД за алчните организатори и мобилни оператори.Преди това много солени глоби за да не се сетят никога повече да мамят хората.
54
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Ние нищо не получаваме от тях, освен надути сметки и напрежение около договорите. Дори телефоните, които уж са с намаление за нови абонати с двугодишен договор.Един път им го изтърсих в офиса.. Казах им - Аз се занимавам с реклама, ясни са ми много неща, поне по един фирмен химикал да ни бяхте дали, не че си нямаме, просто така, ние сме ви абонати откакто се помни фирмата ви. Плащаме ви сметки като заплати, а химикалчето би ви излязло в голям тираж към 10 стотинки Ц. знаят да търгуват по-добре
53
0
 
5
 
! Отговори
румидани преди 12 години
опитах да се измъкна от глобул след края на договора не неможело измислиха разни глоби и си подписах на ново като *** сега се ядосвам защото ще има големи намаления
52
0
 
19
 
! Отговори
няма спасение преди 12 години
Това важи за всичко и навсякъде - рекламите по ТВ, които не сме длъжни да гледаме, наглите билбордове, които някой уж се сетил, че пречат на движението, купищата хартии в пощата .....продавачката в магазина, която пита - "Мога ли да помогна" /редно е да идват когато ги потърсим с въпрос/....та до бензиностанцията, на която зареждам за 5 лв бензин и ме питат не искам ли ароматизатор, вафла, мин. вода 0.5 л за 1 лв.....Никой няма право да ни дразни и унижава така, уж обслужвайки ни.
51
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Мобилтел са гадни нахални ***. Още печелят от това, че бяха първи. Но алчността им ще ги съсипе!
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искаме работа и адекватно заплащане, а не тормоз и милион+мерцедес /които няма да палучим, естествено/ от тези нахалници. Кой ги довлече тук? И кой им резреши да ни рекетират така? Ние си плащаме самия апарат и сметката, за да се гаврят те с нас, вместо да ни предоставят само услуга. Нечувана наглост, вкл. надутите сметки и гимнастиките със срочните договори.
49
0
 
5
 
! Отговори
уловката преди 12 години
Нали се сещате, че за да се откажете, трябва да изпратите смс.
48
0
 
20
 
! Отговори
Разгеле преди 12 години
Най-накрая някой се сети да спре тоя терор над абонатите. То не бяха лотарии, конкурси награди за милиони и всякакъв друг извратен хазарт. Баста!
47
0
 
6
 
! Отговори
2222222 преди 12 години
спряхме смс-ите като пратихме текст STOP и после получихме съобщение че повече няма да получаваме рекламни смс за играта.това ми го каза познат и го пробвахме че работиважало за всички спамове
46
0
 
28
 
! Отговори
20094 преди 12 години
Оставете смс-ите тия психопати ми званяха 3 пъти и ми пускат някакъв запис , еми това вече на нищо не прилича честно...
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 21(18)Я ПРОЧЕТИ ПАК И ОСМИСЛИ КАКВО СЪМ НАПИСАЛ !!! До 18 sssАз не съм изявил желание да получавам sms-и от тази игра за да се занимавам със отказ от получаване !!!Няма как да откажа нещо което е нежелано от мен ! АКО ИСКАШ ДА ТИ ПОМОГНА ДА ГО ОСМИСЛИШ, ЩОМ АКЪЛА НЕ ТИ СТИГА СЪОБЩЕНИЯТА СА НЕЖЕЛАНИ ОТ МЕН И АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ИГРАЛ !!!!
44
1
 
18
 
! Отговори
МЕНТЕЛ преди 12 години
МЕНТЕЛ - ТОВА Е ТВОЯТ ДЖОБ !!!
43
0
 
22
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Свързвате се с оператор, не'ква кикимора и й казвате, че искате да спрете SMS-ите. Онази ще започне да овърта, ама това, ама онова... Прекъсвате я безцеремонно и казвате, че искате да спрете всички съобщения по член 261 от Закона за електронните съобщения. Следва пет секунди гипсиране, тишина, човката не знае какво става, но се окопитва и пита на чие име е номерът, може и ЕГН да поиска на титуляра на сметката. Това е.
42
7
 
3
 
! Отговори
az преди 12 години
Абе кви блокери, кви 5 лв. Обаждаш се на оператор и му заяваваш че не искаш да получаваш повече СПАМ.Вече, повече от половин година не получавам рекламни смс-и от Глобул.
41
2
 
5
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Най-лесно е да си рутнете телефона и да си сложите Root Call Bolcker :)
40
0
 
9
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
Да и аз си го инсталирах - страхотно е и от сега, ще го препоръчвам на всички всеки ден!