Солени глоби за GSM операторите, ако нарушават правата ни

Слага се край на SMS тероризма и скритите игри
16 дек 2011 10:20,
49
Солени глоби за GSM операторите, ако нарушават правата ни
Снимка: архив, Reuters

По-солени глоби за мобилните оператори, които нарушават правата ни като потребители. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения.

Проектът атакува и бавната преносимост на телефонните номера. Готви се и забрана на нежеланите SMS-и за участие в игри.

От 5 000 до 60 000 лева е глобата, ако има забавяне на пренасянето на телефонен номер от една мрежа на друга.

Технически това вече ще става за 8 часа, а фактически ще можем да говорим по новоизбраната от нас мрежа до седмица. Досега операторите извършваха тази услуга много бавно или отказваха по технически причини.

Операторите вече нямат право да отказват преносимост.

При сключването на нов договор в рамките на седем дни всеки потребител може да се откаже. 

„Това е безпрецедентна мярка, каквато в ЕС до този момент не е налагана, обясни  пред bTV председателят на Комисията по транспорт в НС Иван Вълков. Прекратяването на договора ще става без неустойки.

Вече ще можем да прекратим и най-дългосрочния договор само с месец предизвестие.

Това е най-демократичният закон, който Народното събрание приема, коментира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

"Ние също извървяхме един дълъг път, но тъй като вече минаха две години, увеличихме санкциите, защото разбрахме, че всичко е въпрос на нежелание на операторите", обясни той.

Нежеланите рекламни съобщения за различни игри ще се получават едва след изричното съгласие на клиента. Човек ще може във всеки един момент да се откаже от тези SMS-и, дори и преди това да е бил съгласен с тях.

Всякакъв вид рекламни съобщения трябва да се получават първо с изрично съгласие но трябва да се знае и точен адрес на организатора на играта, поясни Божков.

Още по темата

Очаква се целият закон да бъде приет до края на годината.

„От началото на годината имаме 4 500 жалби, а глобите за операторите са за над 9 млн. лева. Ние сме в много тясна връзка с Комисията за защита на потребителите, така че няма арменски поп, реагираме адекватно на жалбите на хората“, заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията.

Ако в началото на годината ние получавахме по 160-200 жалби, те от септември са вече не повече от 50-60, отчете Веселин Божков.

Новогодишна изненада е, че три нови мобилни оператора навлизат на българския пазар, каза още той. По думите му те преценяват каква технология да използват. Факт е, че ще има повече конкуренция и се надявам, че ще се намалят услугите, посочи още Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: мобилни оператори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредния закон обслужващ Картела. Нищо няма да се промени.
47
1
 
3
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Това с пренасянето на номерата се оказа супер минавка! Имаш безплатни минути към даден оператор,но половината номера на които си се обадил се оказват на конкурента..
46
1
 
8
 
! Отговори
Спечелил преди 12 години
Не спиракте смс-ите! Спечелил съм от тези игри 200плазми, 350 перални, 800екскурзии, и 10 чифта чорапи.
45
2
 
2
 
! Отговори
Elena преди 12 години
Не е вярно че няма такива договори в Европа. Живея в Дания и всеки, закупил каквото и да е ( дори храни и напитки !) има 14 дневен срок да размисли и върне закупеното срещу касова бележка или фактура. Догори с мобилни оператори могат да се развалят по всяко време, но си плащаш всичко, което им дължиш по договор.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ са шампиони по корупция и се финансират точно от телефонния рекет на мобилните оператори.
43
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 12 години
къде е този законопроект, скрили са го в дън земя. никъде не го откривам
42
3
 
8
 
! Отговори
малей преди 12 години
то пък Глобул са цвете за мирисане.нагли до безобразие. не ти пращат фактура, а искат да им платиш. как да платя нещо, което не го знам какво е ? И защо има месечна такса, след като ТЕ са ми изключили телефона ? какво ми поддържат , спрения телефон ли ? Е никъде няма такива наглецище ходим май при арменския поп
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако и ГЕРБ не се справят с наглите монополисти , ако и те си направят далаверата с многогодишните партийно-бандитски партньори, да се пишат отписани на следващите избори. То е писано " По делата им ще ги познаете". Е тия дето бяха до сега ги познаваме вече. До БОЛКА.
40
1
 
3
 
! Отговори
ела ме ритни преди 12 години
Същата прах в очите-като закона с кредитите-потребителя пак му е отзад. Отказването от Мушеник тел е ходене по мъките!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** то било само проект обаче всъщност...И що подзаглавието е категорично по въпроса, че всичко е вече свършено ?
38
1
 
7
 
! Отговори
Mentel преди 12 години
Надиване на кол за ментелци в алчните им г...зове
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди малко четох проекто закона (има го на сайта на Мин. на транспорта, инф.технологии и съобщенията). Не може да си прекратите едногодишния договор без да заплатите неустойки! Можете (в 1 мес. срок) единствено, ако оператора промени някакви условия в него, както и е възможно прекратяване до 7 дни след сключването му (защото до 7 дни не е влязъл в сила). След изтичането му той става безсрочен и тогава също можете с 1 м. предизвестие да бъде прекратен. За всичко останало дължите неустойки
36
1
 
6
 
! Отговори
112 преди 12 години
А дано ама надали! Пак ще измислят нещо и ще извъртят нещата в тяхна полза!
35
5
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Ха-ха-ха - *** си ти :)
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали е елементарно да се сети човек защо до сега беше така и срещу какво . Червеното-"социално" , синьото-"справедливо" , жълто-"европейско" не им пукаше за достойнството и материалното на Българина. Е най после се намериха нормални хора , да са живи и здрави.
33
2
 
28
 
! Отговори
боб преди 12 години
Австрия - Bigbob - 8.80 euro за 1000 безплатни минути към всички и 1000 смс-а. Цена на разговор след тези минути 4цента/мин.България - боб - 14.90 лева за 150 безплатни минути към всички и 150 смс-а. Цена на разговор след тези минути 12 ст./мин.БЕЗ КОМАНТАР
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слоени ? Смешници...
31
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най после едно не корумпирано правителство .Най после защита от монополните мастодонти. Най после без червени , сини и жълти далаверни съглашения срещу българите.
30
2
 
16
 
! Отговори
Tse преди 12 години
Крайно време е договорите с мобилните оператори да станат подвластни на действащите закони в България, а не да си пишат свои както си искат!!!
29
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Догодина ГЕРБ качват тока с 20% и интернета с 30%.