Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията

Не искат журналистите да го наричат "Антимафия"
Обновена: 1 фев 2012 20:10 | 1 фев 2012 19:47,
75
Спецсъдът втрещи медиите, поиска да си съгласуват заглавията
Георги Ушев. Снимка: Impact Press Group

Специализираният наказателен съд успя днес да забърка скандал със съобщение до медиите, в което поиска те да изпращат заглавията на публикациите си за него за "съгласуване" преди публикуването им.

Впоследствие от съда изпратиха второ писмо, за да "изяснят" написаното в първото. В допълнение председателят на съда Георги Ушев пое отговорността за случилото се.

В първото съобщение, изпратено от пресцентъра на новата структура, бе направена уговорката, че съгласуването ще става при „поискване”.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", се казва в съобщението. От съда поясняват, че се надяват да срещнат разбиране, тъй като това ще бъде "в интерес на взаимната ни работа".

Освен това от спецсъда уточняват, че "с оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното Специализиран наказателен съд. Kато пример е посочено популярното наименование "Антимафия".

От съда заявяват още, че официалната им политика "не предполага даване на интервюта от съдиите при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите".

Всякаква допълнителна информация по конкретно дело може да бъде поискана и получена писмено след допитване до съответния съдия, разглеждащ казуса, се уточнява още в съобщението.

След първото от съда пуснаха второ съобщение, в което се посочва, че се надяват този път да бъдат разбрани правилно.

"Във връзка с писмото, което ви изпратихме и отразените в интернет опити за цензуриране на пресата от страна на Специализирания наказателен съд, ви уведомяваме, че единствената цел на въпросното писмо е подобряване на комуникацията между съда и медиите", се обяснява в документа, който не е подписан.

Там се добавя, че съдилището нито има желание, нито възможност да цензурира статиите и не се съмнява в обективното отразяване на подадената от съда информация. 

Още по темата
От съда поясняват, че са искали да кажат, че всяка информация "предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото". "Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес", пишат още от спецсъда.

Лично председателят на спецсъда Георги Ушев се извини за гафа, обяснявайки, че съдът няма никакво желание, нито право да се намесва в работата на журналистите.

По думите му в случая се е получило недоразумение. "Поемам отговорността за това, което се е случило, тъй като не съм проконтролирал както трябва излизането на текста, и се извинявам на всички журналисти, които са се почувствали застрашени по някакъв начин в свобадата на действията си от нашата дейност ... Всеки си е извлякъл необходимите поуки, уверявам Ви в това", заяви Ушев пред БНТ. 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
Сталинизъм ?! преди 12 години
Ами какво да коментират съдиите от спецсъда: какъвто е шефът на този съд, такива ще бъдат и присъдите. А съдия Ушев е бивш питомец на НО на СГС.... Не виждам медиите защо трябва да съгласуват заглавията на печатните материали за СпНС със съда: това ми мирише на цензура. Просто съдиите трябва да съдят въз основа на закона, морала и справедливостта и няма да имат проблеми. Ако съдят въз основа на моментното си или емоционално психично състояние, проблеми ще има. И да престанат тези с черните тоги да говорят, че присъда не се коментира, а се изпълнява. От нашите джобове вземат парите за техните заплати, те , съдиите, трябва да бдят за спазване на законността и законно отношение ,както и за ред и сигурност в държавата - това им е работата. Нали за това са независими: да бдят за върховенството на закона, а не на полза джобу. Ега ти сталинизма, проявяван след 60 години ?! Не искат ли и съдия Ушев да сложи параф през предназначената за публикуване статия : "Разрешавам!"
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно са притеснени, притиснати и поуплашени....изпускат си нервите
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Поемам отговорността за това, което се е случило..."---Т.е.? По какъв начин ще "поемете отговорността" господин Ушев? Ще си удържите от заплатата ли, или какво?
23
0
 
21
 
! Отговори
vifel преди 12 години
Не е за вярване...... Съдът иска да контролира медиите.... То не, че последните не са контролирани, но такова открито нахалство не съм очаквал....
22
2
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Не искат журналистите да го наричат "Антимафия" ами да те работят за мафията Герб
21
0
 
11
 
! Отговори
Тони преди 12 години
До 23 Ти да не си одил у Перник на дискотека скоро?
20
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 12 години
ДО 23 на друг език да ти го кажа *** YOU!!! Ей УТЕПЛЯК не обиждай нищо българско,защото явно си много ***! Търтей е *** и е *** такава гнида като теб!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Специализираният наказателен съд успя днес да забърка скандал със съобщение до медиите, в което поиска те да изпращат заглавията на публикациите си за него за "съгласуване" преди публикуването им."ACTA ряпа да яде пред нашият спецсъд : )
18
32
 
1
 
! Отговори
1TR преди 12 години
Нахалството на измисленния народ ***, които се имат за създатели на света а с векове са били търтеи и *** живяли на чужд гръб, живеещи на територий които не са техни и нямат никакви права върху тях. Етно недоразвити племе което през вековете е ръководено от Тюрки, авари,печенези,кумани, татари, турци, руснаци, немци,пак руснаци и пак немци НО НИКОГА ОТ СЕБЕПОДОБНИ се мисли за нещо но всички знаят,че думата "***" олицворява варварщината, разкола, идиотщината, мързела, лъжата, злобата, грабежите и кражбата, Че "***" е име на нарицателното и отрицателното , едно племе създадено изкуственно от руснаците и западните страни за да им служи но в последствие изневерило и на тях.Нямате нито един съседен народ който да ви почита и уважава, иклахте и изгонихте от собственните им земи гърците, сърбите, македонците, румънците и не на последно място турците благодарение на които всъщност успяхте да се съхраните като племе на Балканите. На света няма друго племе учените на който да каже:"О нерузмни юреде защо се срамиш да се наричаш болгарин." Значи и вие самите се срамите от пренадлежността към тази *** която е показател на нещожното и долнопробното в света. Ако не ми вярвайте тръгнете из Европа и кажегте, че сте българин, никой няма да ви посрещне с ентисиазъм. И пак ТУРЧИН ЩЕ ВИ НАХРАНИ защото за тях вие сте "КОМШУ" комшу който е в беда. Но турците наистина не знаят какво представлявате или се надяват,че поне историята ви е научила на някои неща...Но уви.. Внимавайте и се постарайте да искарате тази зима, да не би останете гладни пак както през 1998 година на Виденовата зима и да чакате непрестигащата помощ от "братска Русия" а тя да не идва и помоща да дойде от "ВРАЖЕСКА ТУРЦИЯ" за каквато я имате а тя ви изхрани тогава. "Човек когато се събуди вижда първо съседа си" гласи една поговорка. Но вие не сте за съседи. И за това природата и Създателя си върши работата, след около 50 години няма да има такъв плевел-племе на Земята.
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЕНЗУРА, която се римува с НАГЛОСТ!
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха, човека се изказал неподготвен :) Опитал се е да се изрази по-интелектуално, но не са го разбрали :) Ей затова не трябва да се мъчат да говорят така хора, които не разбират достатъчно добре некои думички, щото стават недоразумения! :) (Освен ако не са политици - тогава няма значение, защото е по-добре да не ги разбират)А иначе не може да им се отрече, че започват зле - представете си ако трябва да се обясняват по 2 пъти като произнесат присъда какво точно са искали да кажат :)
15
0
 
31
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Първо шоу-"Спецсъдът Ушев"!Всякакви други наименования бледнеят!Някой по английски,много тънко се е изгаврил.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас. Или както казва малката ми дъщеричка.............."голяма ужас"..........
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тия нещо могат ли да направят без да се оакат.
12
0
 
38
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
СЛОЖЕЛИ СА СИ ЗА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ЧЕНГЕТА,ХОРА КАКВО СТАВА ВЪВ ТАЗИ ДЪРЖАВА???
11
0
 
43
 
! Отговори
ужас преди 12 години
Ужасно е да живееш в *** държава.Избираш партия на принципа - най-малкото зло,четеш статии писани от неграмотни и корумпиран журналисти, имаш жалба до прокурор,който се интересува единствено то това, колко ще му предложиш и накрая компетентен и честен съдия вместо да осъди убиеца, осъжда жертвата че е била на мястото на което е шофирал престъпника.Боже защо не избягах преди време...
10
17
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Естествено, че ще искат. Идват медиите, взимат интервю, после вадят думи от контекста и си правят новините както им уйдисва, въпреки, че няма нищо общо с истината . *** са. От мен да го знаете. Казвам го от личен опит. Особено па BTV. От тия по-*** няма
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ушев... ахахахаа... сигурно като съди, използва информацията от 100-те милиона на Цвъцко за подслушване... ей, съвсем се окакахте ГРОБ-аджии, това и по Тошово време не е било...
8
1
 
43
 
! Отговори
смешници преди 12 години
Пълна смехурия и позор! Защо се иска "изпращане за съгласуване", след като уж няма да се влияе върху съдържанието на статията. Те и да искат, няма как да влияят, те Б.Б. и Цв.Цв. влияят достатъчно. Но това изявление направо изби рибата! Не са започнали, а забравиха от къде са тръгнали и за какво са там
7
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОСТАВКААААААААААААААААААА,ИСКАМ СВОБОДА ,ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ И АЗ