"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно

Обикновено "отказалите се" натоварват сметките на съседите
17 фев 2012 21:44,
75
"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно
Снимка: архив, Булфото

Всички януарски сметки за парно с ръст над 17 процента спрямо декември 2011 г. ще бъдат проверени.

Това  е поискала днес "Топлофикация София" от фирмите за топлинно счетоводство, съобщиха от дружеството.

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Дружеството очаква анализите да бъдат представени до края на февруари.

Столичната топлофикация, която от 2011 г. също работи като топлинен счетоводител, вече е започнала проверка на обслужваните от нея 155 сгради.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 процента над това за декември 2011 година.

Независимо от по-студеното време обаче 65 процента от клиентите имат януарски сметки до 150 лв. , посочват от топлофикацията.

Според Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", в интерес на клиентите на дружеството е компанията да поиска допълнителен анализ от топлинните счетоводители защо при някои абонати увеличението на сметките е с над 17 процента.

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високи от очакваното сметки се касае или за кражба на топлинна енергия в сградите, или за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.

Още по темата
Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално.

Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, посочват от "Топлофикация София".

От дружеството напомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне още един съсед.

Какъв е делът на отделните жилища от общото потребление на сградата всеки може да види от справката, която пристига ежемесечно при домоуправителя.

"Топлофикация София" е един от инициаторите на предложения за промяна на Закона за енергетиката, с които да се криминализирана кражбата на парно и да се предвидят мерки срещу нарушителите, отбелязват от дружеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: парнотоплофикация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
16
 
! Отговори
вервайте ми преди 12 години
Топлофикация - София е най-големия крадец в тая държава.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО ПРАВИТЕЛСТВОТО:МОЛЯ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА, ТОПЛОФИКАЦИЯ И ВИК. НАКАРАЙТЕ ГИ ДА НАЧИСЛЯВАТ РЕАЛНИ СМЕТКИ НА АБОНАТИТЕ СИ. ХОРАТА НЯМАТ НИЩО ПРОТИВ ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ, НО РЕАЛНИТЕ!!! В МОМЕНТА ТЕЗИ ДРУЖЕСТВА ПРОСТО КРАДАТ БЕЗНАКАЗАНО! ИЛИ КАКТО КАЗА НЯКОЙ ПО ДОЛУ, АКО НЕ СПРЕТЕ КРАЖБИТЕ И НЕ НАКАЖЕТЕ ВИНОВНИТЕ, ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ИЗЯДЕ ГЛАВИТЕ!
43
0
 
16
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Как ТОПЛОФИКАЦИЯ си 'саъздава' печалба от 16 милиона. Това е като да празнуваш рожден ден на детето си, но понеже управителя взема 30%, а сервитьора 10% от печалбата, то ще сервират на всяко дете ЦЯЛА торта. Така ще набутат сметка в ПЪТИ по-голяма от нормалната. После разправяй, че рождениика не я бил докоснал. Те другите може да са яли. Те ВЕДНАГА ще вземат ЯКИ ПРОЦЕНТИ от ПСЕВДОПЕЧАЛБАТА /както стана в НЗОК/ , а ние и нашите внуци ще плащаме натресените непоискани и неизядени торти векове...
42
0
 
22
 
! Отговори
Симеон преди 12 години
Абонати започват проверка на Топлофикация!
41
0
 
9
 
! Отговори
Бени преди 12 години
Тия май се осещат че вече може да има видов ден . ГЕРБ са пълен аналог на всички управлявали страната от началото на преходът . Топлофикация дано са разбрали че съвсем скоро отпадното производство на топла вода скоро може да няма на кого да го продават . Вече имам съседи дето си топлят вода на печката и така се къпят ЗАСМЪРДЯХМЕ като селяните от БАНКЯ . Народа съвсем скоро ще изрази любовта си от тези измамни управици крадящи безогледно
40
0
 
15
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Хехе, при мен всички радиатори са свалени, освен лирата в банята. Януарскта ми сметка е 145 лева. За ток, с който се отоплявам, плащам 2 пътипо-малко през зимата. Чудя се да се смея ли или да плача.
39
0
 
22
 
! Отговори
vad преди 12 години
Чудя се аз защо жилищата без топлофикация са по-скъпи от тези със, а то каква била работата. Отквазане от топлофикация само след смъртта, проверил съм! Дори още незаченатото ми дете вече е абонат! И според мен, без значение кой управлява, никой от тези 240 лешоядски душици в парламента, няма интерес от спиране/фалиране и тн. на Топлофикация....какви парички падат от там, и то законно! Единствения начин, тотално 99% от абонатите да не си плащат сметките, да видим какво ще стане тогава
38
2
 
16
 
! Отговори
Съдил се с Топлоф. преди 12 години
Хора, не си плащайте сметките като не сте доволни! Задълженията към Топлофикация имат 3 годишна давност! Глупаците ги мързи и дело да водят ако е за под 3000 лв. така в 90% изпускат законовата давност! Отивате на съд един ден и си искате давността! Това е много важно, тя не се признава автоматично. След това има плащате 1000 от 6000 лв. примерно и им показвате средния! И най-важното не подписвайте и не приемайте никакви спуразумения. Така признавате дълга!
37
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Високите сметки за газта,Топлофикация ,енергийните дружества ,ВИК и всички останали монополисти , ще изядат главата на това Правителство.
36
1
 
15
 
! Отговори
иво преди 12 години
Аз съм един от отказалите се.Готов съм по всяко време и на всеки иомащ право за това ,да го допусна да дома си и да извърши проверка на радиаторите и топломерите ми.Отоплявам се с климатик и си плащам за това,но няма да плащам на Топлофикация , измислени сметки, които всяка година ми се точат.И е адско нахално едно общинско дружества , да ми иска да продам апартамента за .Къде и кога живееме?Утре може да вдигнат цената на тока, но пак ще се отоплявам така.Много по икономично е.
35
0
 
24
 
! Отговори
Люлин преди 12 години
В нашия апартамент от 3 радиатора работи само 1, другите са свалени. Сметката за януари е 229 лв. Това нормално ли е?
34
0
 
21
 
! Отговори
Бобсън преди 12 години
Какви 150 лв. бегайте от тука мишки такива-майка ми ползва 1 радиатор и за януари дойде сметка от 212лв!/пенсията й е 198лв/
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами аз като съм на последен етаж и нагоре тръби не отиват, защо плащам сградна инсталация?!
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз плащам по 60-70 лева, защото съм свикнал на по-студено. Сега ми дойде 103 !!?? Ако някой краде парно, Топлофикация си го избива от сметките на редовните абонати, и и дреме на шмайзера, кой краде и кой не.
31
1
 
15
 
! Отговори
аз преди 12 години
Какво значи това дялово разпределение. Заплащане само след измерване. Или ние само си плащаме измервателни уреди за да може някой да си пълни гушата а на нас начисление на база и ги чакаш от април до нова година да ти изпращат някакви изравнителни сметки с обяснения. Но пък има ДКЕВР, КЗП, има всякакви и документално всичко е наред. Пълно е със селски интелигенти.
30
1
 
24
 
! Отговори
Shark преди 12 години
"Обикновено "отказалите се" натоварват сметките на съседите" - не настройвайте хората едни срещу други, не ползвайте метода "розделяй и владей". Всеки ТРЯБВА да има право да се откаже, без това да натоварва чужди сметки. Топлофикациите в цялата страна са най-големите крадци, а държавата ги толерира. А и хората си мълчат.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Топлофикация са си пладнешки ОБИРДЖИИ,но да не забравяме и нашият Андрешко!В нашият блок имаме един такъв!Някой ако знае номерът как се краде?
28
1
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
МММ..СТАРННО..АКО СИ ОСТАВЯ ПАРНОТО *** МАКС. НО НЕ ГО ПОЛЗВАМ МИ НАДЧИТАТ СМЕТКИ И ЛИХВИ..АКО ОБАЧЕ ГО СПРА И СИ ГО ПУСКАМ НО СИ ГО ПЛАТЯ НАКРАЯ И НЕ ПЛАТЯ ЛИХВИ..БИЛО КОФТИ..ЗНАЧИ КВО АЗ ПАРНО ЛИ ПУСКАМ ИЛИ ВЗИМАМ ЗАЕМ ОТ БАНКА ЗА 1 ГОДИНА..А *** ЕВРЕЙСКИ..
27
0
 
27
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 12 години
И за какво ни насилиха да си платим тези топломери,щом с тях и без тях сметката се определя според крякането на жабите и посоката на вятъра?Пък за правото да се откажеш от услугите им , и дума да не става...Ползваш,не ползваш, плащаш като поп...
26
0
 
25
 
! Отговори
444 преди 12 години
Със сигурност някой краде но пък Топлофикация краде от всички.