"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно

Обикновено "отказалите се" натоварват сметките на съседите
17 фев 2012 21:44,
75
"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно
Снимка: архив, Булфото

Всички януарски сметки за парно с ръст над 17 процента спрямо декември 2011 г. ще бъдат проверени.

Това  е поискала днес "Топлофикация София" от фирмите за топлинно счетоводство, съобщиха от дружеството.

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Дружеството очаква анализите да бъдат представени до края на февруари.

Столичната топлофикация, която от 2011 г. също работи като топлинен счетоводител, вече е започнала проверка на обслужваните от нея 155 сгради.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 процента над това за декември 2011 година.

Независимо от по-студеното време обаче 65 процента от клиентите имат януарски сметки до 150 лв. , посочват от топлофикацията.

Според Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", в интерес на клиентите на дружеството е компанията да поиска допълнителен анализ от топлинните счетоводители защо при някои абонати увеличението на сметките е с над 17 процента.

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високи от очакваното сметки се касае или за кражба на топлинна енергия в сградите, или за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.

Още по темата
Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално.

Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, посочват от "Топлофикация София".

От дружеството напомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне още един съсед.

Какъв е делът на отделните жилища от общото потребление на сградата всеки може да види от справката, която пристига ежемесечно при домоуправителя.

"Топлофикация София" е един от инициаторите на предложения за промяна на Закона за енергетиката, с които да се криминализирана кражбата на парно и да се предвидят мерки срещу нарушителите, отбелязват от дружеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: парнотоплофикация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
19
 
! Отговори
аз преди 12 години
Докато Топлофикация София се покровителства от всички държавни институции ще продължава да бъде едно отблъскващо и мразено предприятие което не работи професионално подобаващо на сменената социалистическа система. зооооо домакинства по 1000 лв годишно прави една сериозна сума която не търпи подобни булевардни извинения. Явно парите отиват в други посоки. Затова в борда не допуснаха представители на други партии.
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки,който има елементарни познания по математика би сметнал,че от въвеждането на топломерите до днес е загубил пари за едни нови тръби.Овцете са си овце обаче и си стоят да ги стрижат!За тези пари за топломери досега да се бяха сменили всички тръби и до всеки да идва от абонатната отделна тръба.Тогава ще отпадне социалистическия принцип на отчитане и ще се плаща реално!А толкова е просто.Прави се събрание на входа събират се пари и се пуска тръба до всеки с кран и 1 топломер където влиза.
23
2
 
23
 
! Отговори
ПРОВИНЦИЯ преди 12 години
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ , ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА И ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ ДА ДАДЕ РАЗУМНО ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО СМЕТКИТЕ ЗА ПАРНО В ПРОВИНЦИЯТА ,ДРУГИ ГОЛЯМИ ГРАДОВЕ СА В ПЪТИ ПО МАЛКИ ОТ ТЕЗИ В СОФИЯ ПРИ РАВНИ КУБАТУРИ. СПОРЕД МЕН ИМА НЕЩО МНОГО ГНИЛО И МИРИШЕ.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе я да го духат нещастните *** от Топлофикация. От моята страна на блока само аз съм с топлоизолация. От долу - празен гараж. От ляво - апартамент на починал (празен, никой не живее поне от 2 г. там). От дясно - саниран калкан (моя външна стена). От горе има съседка. Странно защо в нас като вляза е 22 градуса (климатика не се спира), а при нея е под 19 градуса. Тя е с парно, което е спряно на 0. И сега се оказва, че тя дърпа през плочата от мен, не аз от нея!
21
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бягат мишките...Останалите решават проблемите си...Не съм се родил в България, за да бягам...
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей на, аз живея в швейцария и досега нуикой никога не ми е искал сметка на 150 франка за отопление, да не говорим, че аз нямам лимит, че отоплението е на 6 и е невъзможно зимата да се живее от жега, само по потник и *** съм. заплатите тук са космически, а сметките за парно са по-малки... бягайте, докато можете!
19
0
 
10
 
! Отговори
държавата преди 12 години
Mястото на държавата е елиминирана от икономически кръгове и лобита в парламента които чрез законодателната си дейност, постепенно и трайно спъват дейността и. Тя - държавата трябва да действа като основен регулатор, на всички икономически процеси в страната, без да се съобразява , нито с лобитата, нито със силните политици на деня. Случва се точно обратното и хората са принудени да се саморазправят за всичко в псевдо държавата ни.
18
1
 
16
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
НЕКА ОТДАДЕН ЗАСЛУЖЕНЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА! ЛЕВСКИ И БЕЗСМЪРТЕН! АКО СЕГА ИМАШЕ ЕДИН КАТО НЕГО СЪС СИГУРНОСТ НЯМАШЕ ДА СМЕ ТОАЛЕТНАТА НА ЕВРОПА!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
17
7
 
7
 
! Отговори
БУБСАНА преди 12 години
НЯМА КАКВО ДА МИ ИДВАТ,НЕ СЪМ ГИ КАНИЛ,А И ТЪКМО СЪМ СЕ СТОПЛИЛ НА АВАНТА ДА ПЛАщАТ ОНИЯ ОТ ПАРЛАМЕНТА
16
12
 
9
 
! Отговори
факт преди 12 години
Имам някакви наблюдения колко се краде. Обикновено в между 10 и 20% от апартаментите се краде - парно и топла вода. Там, където не се краде или почти не се краде, сметките са доста по-малки, примерно по около стотина лева за парно пред декември 2011 за около 60-65 квадрата. Заради крадците е хубаво да се вдигне процента за общи части, та и те да платят поне малко. Когато започнат да ги хващат, може да се намали този процент. Най-много крадящите, най-много се възмущават от Топлофикация.
15
7
 
23
 
! Отговори
РРР преди 12 години
Абе какви проверки по апартаментите за парно събуваш и ти? Нали ти идват пролет и есен да ти "замерят" единиците на топломерите.А пропо, тези топломери са пълен таш*к! Отчита ти дори и на изключено парно или неработещо ако сте си пуснали някаква печка или духалка в стаята. Измерва топлината в стаята а не на парното.Това са ми го казвали достоверни хора. Ако имахме сега АЕЦ Белене и Козлодуй и тока и парното ни щяха да са без пари та и щяхме да изнасяме ток.Да благодарим за това на политиците ни
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така е! При парното има един парадокс, колкото повече се опитваш да икономисваш, толкова по-големи сметки пристигат за съответната абонатна станция.
13
3
 
19
 
! Отговори
tarikat do 5 преди 12 години
Режи копелетата без да се замисляш!Аз направих така пред тях,когато купих апартамента.Сега с Дайкин плащам 130 лв ток 110 кв апартамент + бойлер и всички там кухненски и ел уреди + духалка и маслен радиатор по час на ден :)
12
1
 
17
 
! Отговори
РРР преди 12 години
Е нали трябва да напълнят окрадения бюджет на страната и да си покрият фирмите като Топлофикация, НЕК и прочее еврейско-ционистки структури кражбите на *** на ток на вода... А и парите които им дават на *** в формата на купони за дърва за огрев за зимата (които те продават и си насичат дърва от най-близката гора после...)
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо топлинни счетоводители да хванат да назначат хора които да правят проверки и да разкриват крадците.
10
2
 
26
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Намеците за кражби са постоянни, но ЗАЩО никой не прави проверки по домовете?! А и не е ли възможно да се контролират уредите и в абонатната - дали пък и те не биват манипулирани от длъжностни лица?! Хайде стига с тези реплики "който не иска парно-да си продаде апартамента"! Не вярвам някой да не иска парно по собствено желание - някои хора нямат средства. Това е една сериозна тема, която се прехвърля през пръсти, но БАСТА /както казват италианците/!!!!!
9
1
 
31
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Слагат настройки в абонатната да вдигнеш 25'С в стаите. Много хора предпочитат да са на 21'С и да плащат по 35лв. за отопление на стая, отколкото съседа им да може да постигне 25'С, а те да стоят на 15'С и да плащат по 25лв. за стая. Подават мощност като за Мерцедес, а хората с доходи като за Трабант, ама чиновника и топлинния счетоводител искат пари като Ролс-Ройс. Разпределителите и топлинните счетоводители са неефективни и вредни измислени добавки!
8
1
 
29
 
! Отговори
от 7 преди 12 години
Забравих да добавя , радиаторите ми винаги са стояли на 6 и миналата година съм платил 220 лв за м.Януари , не съм имал за доплащане лятото . Тази година след като от ноември ме заклатиха със сметки - съответно - приблизително 300 , 450 и тази последната 550,28 , се опитвах да регулирам и установих , че не регулирам аз / водата просто идва с различна температура / . От топлинните счетоводители не виждам никаква полза , освен , че са поредната *** на колона или по-скоро Кърлеж в портфейла ми
7
2
 
21
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Във Варна съм оптимизирал абонатните станции на нашия и съседния вход. За януари при нас сметките са от 17.01лв. за неотопляван апартамент до 132.33лв. за отопление на 4 стаи. Могат да се намалят сметките и да станат прозрачни и прогназируеми според средномесечните температури. Така например за нашия вход се знае, че при околна температура 0'С сметката на входа е 1600лв. - за 21 апартамента. ПРОСТО Е НЕОБХОДИМО КОРЕКТНО И ПРЕЦИЗНО УПРАВЛЕНИЕ НА СИСТЕМИТЕ, което сега тенденциозно не се прави!.
6
1
 
13
 
! Отговори
Емилия преди 12 години
Два входа сме с една абонатна станция. ОТ нея има отклонение към нашия вход и към магазини или има две отклонения от основната абонатна ( трима ползватели-сва входа и 1 към магазини(В закона пише, че Топлофикация в подобни казуси трябва да монтира контрони измервателни уреда към всяко отклонение. Това го няма. Докога?!При моя приятелка едно семейство води 10 години дела за наследсто, но ползва на пълна мощност парно и неплаща. Немогат да ги осъдят. защото са в съдебни дела. Останалите плащат .