"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно

Обикновено "отказалите се" натоварват сметките на съседите
17 фев 2012 21:44,
75
"Топлофикация" започва проверка на високите сметки за парно
Снимка: архив, Булфото

Всички януарски сметки за парно с ръст над 17 процента спрямо декември 2011 г. ще бъдат проверени.

Това  е поискала днес "Топлофикация София" от фирмите за топлинно счетоводство, съобщиха от дружеството.

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Дружеството очаква анализите да бъдат представени до края на февруари.

Столичната топлофикация, която от 2011 г. също работи като топлинен счетоводител, вече е започнала проверка на обслужваните от нея 155 сгради.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 процента над това за декември 2011 година.

Независимо от по-студеното време обаче 65 процента от клиентите имат януарски сметки до 150 лв. , посочват от топлофикацията.

Според Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", в интерес на клиентите на дружеството е компанията да поиска допълнителен анализ от топлинните счетоводители защо при някои абонати увеличението на сметките е с над 17 процента.

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високи от очакваното сметки се касае или за кражба на топлинна енергия в сградите, или за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.

Още по темата
Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално.

Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, посочват от "Топлофикация София".

От дружеството напомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне още един съсед.

Какъв е делът на отделните жилища от общото потребление на сградата всеки може да види от справката, която пристига ежемесечно при домоуправителя.

"Топлофикация София" е един от инициаторите на предложения за промяна на Закона за енергетиката, с които да се криминализирана кражбата на парно и да се предвидят мерки срещу нарушителите, отбелязват от дружеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: парнотоплофикация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
33
 
! Отговори
Ултра Възмутен преди 12 години
Съжлявам ,че не мога да Ви покажа сметката си за м.Януари - 550,28 лв. за тухлен 65 кв.м апартамент . Пладешки обир !!!!!!! В нашият вход сме 8 апартамента в един от които не живее никой и дори да предположа , че му работи парното и че плащам част от него пак не ми се връзва сметката . Да не говоря за това ,че няма никаква разлика дали парното ми е на 3 или на 6 , когато подават добре подгрята вода е еднакво топло , а когато не подават е еднако студено . За мен Топлофикация са КРАДЦИ !!!!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прогнозния дял за имот се определя в изравнителната сметка за предходния отоплителен сезон и се прилага до следващата изравнителна сметка, в която този дял може да бъде променен. Самоволно определяне на размера на прогнозния дял през отоплителния сезон е незаконно.
3
5
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Тези топломери се свалят със поглед всички гепат и сметките ги разхвърлят по равно и най си патиме тези без радиатори плащаме си и ток и парно!
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кви са долнопробни тиняци."Отказалите" са виновни.Аз да не съм се отказал щото искам да правя гадно на съседите си бе *** нагли мръсни долни!?Аз съм си спрял парното защото не искам за 2 студени радиатора да плащам 400 лева месечно.Топломерите са монтирани на горещата тръба.Защо не са по средата на радиатора?-загадка която цитирам :"НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ОБЯСНЯВАТ"Такива били показанията на факания им топломер.Тва е най-гадната долнопробна фирма на света - БЕЗ АНАЛОГ никъде по света.
1
5
 
33
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Хора ние се отказахме масово целия вход и терора спря! Действайте бързо, този рекет не е нормален. С добри климатици плащам по 130 лв. сметка в най-студения месец за тристаен! Има ли още балъци?