Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
7
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
Знаеш ли колко народ би минал на ток ако можеше да се разведе с този *** наречен топлофикация ? ***!
82
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
visoki zaradi predi6nite kazal bat Boiko,be *** vi sprete tiq absurdi,xilqda xilqdi uredi slojixte i pak nqkoi drug vinoven ,ama tai vi ottarva da kajete,6toto kak 6te opravdaete tazi krajba ,6toto si e jiv grabej,v koq darjava ti vzemat cqlata zaplata za otoplenie
81
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
За апартамент 100 квадрата с 3 климатика ток-156 лв , за апартамент 65 квадрата без да живее никой в него 79 лв парно Е това не ми е ясно 5
80
1
 
11
 
! Отговори
Японец мой приятел преди 12 години
Вместо да плащате за дистанционно отчитане, си купете хиперинверторен климатик. Тогава ще разберете какво е да изкараш зимата без да ти съдерат кожата.
79
0
 
9
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Парното въобще не е най-евтиният начин за отопление, но може да стане ако монополистите спрат да си начисляват загубите си в сметките на редовните платци и тези загуби далеч не са от съседите а от остарялата им преносна мрежа за която не е виждала ремонт от десетилетия, защото е много по-лесно да се кърпи и да се печелят милиони от колкото да се инвестира!
78
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
Има ли някой на когото все другите му пречат при такава подкрепа от държавните институции значи на крив *** вълната му пречи.
77
13
 
2
 
! Отговори
Топлофикация преди 12 години
Не мога да разбера като има недоволни защо не минат на ток. Защо ли - защото искат като по Татово време отоплението да им е без пари, другарки и другари не живеете вече в комунизма.....
76
2
 
2
 
! Отговори
66 преди 12 години
И с кво се грееш бе пич, че при -15 навън тока ти да е 50-60 лв.? Я посмали ***, щото на мен в преходните сезони, когато не ползвам нищо нито за отопление, нито за охлаждане сметката ми е към 50 лв. :))). Ако си открил някакъв нов физически закон и уреди, които да го реализират сподели, че и ние да се позамогнем :)))
75
22
 
4
 
! Отговори
Отоплител преди 12 години
Парното е най-евтиния начин за отопление. Повечето ревът, защото искат като по Татово време отоплението да им е без пари, другарки и другари не живеете вече в комунизма.....
74
1
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
може и 24 часа да работиш и сигурно го можеш,но защо трябва да ти крадът труда и здравето.защо трябва да ни крадът,и това се говори вече 20 години и какво?????? те в народното събрание мислят ,че са богопомазани и трябва да унищожат народа.затова ли костов си е поставил подписа до този на луканов д договора с американците за унищожаването на българския народ.гнус ме е да ги гледам.от 20 години все едни и същи............народе.народе!!!!!!!!
73
0
 
17
 
! Отговори
ДКЕВР да се закрие преди 12 години
Поредното доказателство че ДКЕВР трябва да се закрие и всички работещи в него да се разследват за връзки с Монополите(топлофикация/ЧЕЗ и тн.)ДКЕВР наистина е създадена за да могат монополистите законно да издевателстват над хората!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега какво? Нещо герберският рай започна да се превръща в ад?! То за някои работи требе акъл...
71
0
 
17
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Алооо има евродиректива да се плаща само релано консумираното , а не на съседите. Не разбирам защо потребитетлските федерации и организации си траят и не предприемат действия да се спре нарушаването на основни европравила????
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PITAM- KOZELA SEMERDJIEV - KOI NE KRADE V KORUMPIRANATA NI DARJAVA - NEK,TETS,NS,Bik,-IZPUSKATE GOLEMITE KRADTSI-MAFIA,A SASEDA E VINOVEN...DRAH-DRAN....DOKATO SPI OV4EDU6NIA NAROD,A NIE SAMO 4ATIME...TAKA 6TE E ........VSI4KI STA4KUVAT NIE SPIM........HAK NI E .........GETOVSKA DARJAVA.....
69
2
 
3
 
! Отговори
66 преди 12 години
Ти луд ли си бе? Като според ненормалната ти логика топлата вода била отпадъчен продукт от производството на ток, който НЕК е длъжен да изкупува на тройна цена от останалия що ръгат газ и въглища да я подгряват тая вода? Всъщност истината е точно обратната и важи само за част от т.н. ТЕЦ, които извършват когенерация. За останалите дори и това не е вярно и реално се прави кросубсидиране, което е забранено, но ако не го правят цената на парното ще трябва да е двойна, защото самата технология е изначално сбъркана. Питай който искаш специалист в областта на физиката и термодинамиката и всеки ще ти каже, че по този начин топлинните загуби са над 50%. То само в твоята сградна инсталация са между 10 и 30 (а може и повече). Е само не знам как при това положение тъпири като тебе очекват да им бъде евтино???
68
0
 
8
 
! Отговори
хм преди 12 години
събрал Царя областните и им казал да вдигнат двойно данъците на селяните,след 1 месец ги извикал пак да кажат какво е станало-селяните руптаят,псуват,тогава Царя казал вдигнете им пак данъците и пак ги извикал след месец...Обласните казали:селяните не работят,от сутртин до вечер пият и хапват и се забавляват...Царя се притеснил и казал:Върнете им старите данъци,защото като не работят няма да има какво да им облагаме с данъци и ще съм най-бедния Цар! :D :D: D още малко само ни трябва с увеличения
67
0
 
11
 
! Отговори
Семерджиев напусни! преди 12 години
КОЛКО ВИ ПЛАЩАТ МОНОПОЛИТЕ гн. Семерджиев ? поредният мекотело и продажник на тази позиция до кога питам ще се слагат такива ? А монополистите отново се опитват да прехвърлят вината на обикновените хора за да се изпокарат по между си докато те крадат с пълни шепи! Крадеца вика дръжте крадеца!
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Създадоха си ДКЕВР за да могат законно да ни увеличават сметките,а народа всеки го бричи-бръсне като овца кръв капе вече от гърбината ама тия не спират....
65
2
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 12 години
Кво ревете бе комуненца? Нищо не плащате вие, дето сте с един пиклив апартамент. Я нашият другар, виден гербер Цветанов. Той горкият, сега за 6 апартамента му е дошла сметка от 3000 лева. Но работи човекът , не се оплаква и си плаща сметките с пари дадени от тъста и тъщата.
64
0
 
7
 
! Отговори
ех,народе преди 12 години
не мога да разбера електомерите да не би да са златни-24 карата.всеки месец се плаща таксаелектромер.до кога ще ни правят на маймуни или пък в техните очи сме такива .или пък сме доволни-мазохисти,те ни крадъдът,а народа доволен.мълчиме си, не стачкуваме.няма кой да ни подкрепи.защо ли провеждаме избори????да си подават топката отсега нататък и да се знае,че народ няма.........а само крадци.........................