Вън бетона от закона!

Стотици еколози излязоха на протест срещу промените в Закона за горите
Обновена: 15 мар 2012 09:14 | 14 мар 2012 20:23, Бойчо Попов
35
Вън бетона от закона!
Над 1000 еколози излязоха на протест в столицата. Снимка: БТА

"Хубава си моя горо, но не задълго", "Мълчанието е злато, но само ако си овца", "Взехте ни морето, оставете ни поне планините", "Горите не са само дървесина, те са нашите дробове, те са нашето сърце. Пазете ги!", "Вън бетона от закона!". Това са само част от транспарантите, които стотици еколози издигнаха в передния си протест срещу поправките в закона за горите.

Протестите днес се провеждат в три града едновременно - София, Пловдив и Варна, като в столицата над 1000 еколози започнаха своето шествие от НДК до площад Възраждане. Това е най-мащабният протест по "зелена кауза" от доста време насам.

Според Андрей Ковачев от ПП "Зелените", поправките в закона създават няколко сериозни проблема. "Отменят се търгове и открити процедури. Всичко ще се случва на тъмно, а това са недопостими практики за една европейска страна. Новите процедури могат да доведат до корупция", заяви Ковачев пред Dnes.bg.

По думите му, новите правила ще дават възможност частни инвеститори да застрояват държавни гори. Според Ковачев, ако се приеме закона в този вид ще станем свидетели на ново масово изсичане на горите, което ще доведе до ерозия и наводнения.

Андрей Ралчев от неправителствената организация "Балкани" алармира, че в момента се подготвят промени в още четири закона срещу българската природа.

Според него в Закона за публично-частното партньорство се готвят промени, които ще узаконят нарушеният на фирма "Юлен" АД в Пирин. Промени в закона за физическото възпитание и спорта пък ще дадат възможност на повече клубове и федерации да получават без търгове хижи и съоръжения. Изменения в Закона за туризма пък предвиждат нова категоризация за пистите, което според Ралчев ще доведе до непоносимо високи цени за българските потребители.

Еколозите вече са сезирали Брюксел за скандалните според тях поправки в Закона за горите и са убедени, че ако те бъдат приети на второ четене, ЕК ще стартира нови наказателни процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Стоянова преди 12 години
Нямам възможност да бъда заедно с тях,мога само да им се възхищавам и да ги адмирирам!Млади хора,знайте,че това е единствения правилен път да спасите,каквото е останало за спасяване!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората, които протестират сега са хората които спасиха Странджа от отмяна на защитения и статут. Това че някои хора обаче са спяли си е изцяло техен проблем. Това че са си продали г*за на Цеко за жълти стотинки също. На всеки протест срещам най-готините и позитивни хора на света. И форумни *** като 28, 29 и 30 вече не няма да могат да дърпат България към калта. Защото тук все още има твърде много готини хора, а на следващия протест със сигурност ще бъдат още повече.
24
1
 
3
 
! Отговори
LM преди 12 години
до 28 живота на родителите ни и моето детство го ограбиха *** след 89г. и най-вече цървула бб
23
1
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Е-е, онези поне правеха заменки - т.е. все даваха нещо за да вземат.Тези ще вземат без да дадат нищо!Направо ще си заграбят държавната гора - гарантирано от герб (даже и без ОВОС)
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щО НЕ ПРОТЕСТИРАТЕ ТАКА ЗА МОРЕТО БЕ, ЩОТО ТАМ СА ХОТЕЛИТЕ НА ТИЯ ДЕТО ВИ ОРГАНИЗИРАТ ЛИ???
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ МЛАДЕЖИ, КЪДЕ БЯХТЕ, ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ ТАКА "СПОНТАННО" И "ОРГАНИЗИРАНО", КОГАТО ВАШИТЕ ДРУГАРИ ПРАВЕХА ЗАМЕНКИТЕ???? НЕ ВИ ЛИ Е ГАДНО ДА ВИ УПОТРЕБЯВАТ ЧЕРВЕНИТЕ ***, КОИТО ОГРАБИХА ЖИВОТА НА РОДИТЕЛИТЕ ВИ, ВАШЕТО ДЕТСТВО И ВАШИЯ СОБСТВЕН ЖИВОТ??? Я ПОМИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ!
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам защо навсякъде се споменава, че са протестирали еколози. Еколозите са хора, които 5 години са учили Екология в университета. А на протестите ходят главно хора, които милеят за българската природа, без да е необходимо да имат образование в сферата на екологията.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какво общо имат еколозите, та ги заливате с помия?! Тук става въпрос за писане на закони по поръчка на определена фирма - Витоша ски! Тук става дума за фирма, нарушила закона и вместо да се санкционира, се променя закона в нейна полза - Юлен! Какви ски, какви 5 лева! Пак повтарям - ПРОМЕНЯ СЕ ЗАКОН ЗАРАДИ И В ИНТЕРЕС НА ЕДНА ФИРМА!!! Това какво е?Некъв шмърка, че му се карали ски - ми кой те спира бре, хобот?! Хората си карат! Дървото гризнаха само децата на София, които отанаха без скишуле
18
3
 
10
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
Преди време поддръжниците на идеята за добив на шистов газ, обвините своите противници, че били платени викачи на Русия (може би защото хората съдят за другите по себе си) и като много силен аргумент извисяваха глас, че за горите никой не протестирал, може би защото руснаците не плащали.Ето сега - има и протести за горите. Може би руснаците са развързали кесиите, или може би някои хора живеят в миналото и комплексите си ;)
17
0
 
14
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Плачете за планината? Планината е сравнително непокътната. Елате да протестирате на морето, най- много да се загубите в бетонния лабиринт на хотелите, ресторантите, частните интереси и липсата на плажна ивица, която периодично се изяжда от строителството и природните стихии. Кога ще стигнем нивото на испанците от преди 30 години и да сринем всичко, оставяйки само майката природа след себе си?
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я вижте колко от бетониращите планината фирми са собственост на комунистически мутри и доносници?И всичко ще ви се изясни!
15
2
 
10
 
! Отговори
до 20тия изтърван преди 12 години
Кой те пита кво искаш бре? Мнения на луди не важат!!!!!!!!
14
25
 
2
 
! Отговори
Дамян преди 12 години
Драги уважаеми еко-(талибани, лудити, комунисти, йезуити, г*зове)! Направо ми омръзна и ми додея от вас! Аз, аз, и много други пълноправни граждани искаме да си караме ски, да се топлим и да не се е**ват с нас! Дамян
13
4
 
31
 
! Отговори
Цеко преди 12 години
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната река, тогава ще разберем, че парите не стават за ядене.
12
3
 
25
 
! Отговори
скиор преди 12 години
Не знам колко глупави могат да бъдат хората? Как може толкова евтино да си подаряваме планината? Тези проекти са АНТИски. За една плазма сте съгласни да си подарите пистите и да плащате по 60лв карта. егати монопола, егати червените ***
11
3
 
26
 
! Отговори
не съм комунист!- ?? преди 12 години
Кабинетът "Борисов" е на път да отвори вратичка, през която да узакони нарушенията на концесионера на ски зоната край Банско - "Юлен" АД, който си присвои площи извън уговорените с държавата. Това позволява проектът за публично-частното партньорство, който беше одобрен на първо четене от парламента вчера. Според него вече сключените концесионни договори ще могат да се променят в случаи на "непредвидени обстоятелства", а фирмите ще могат да излизат до 50% извън стойността на договорената концесия за строителство. Така, вместо да прекрати контракта, както изисква сегашното законодателство, правителството ще узакони нарушението, твърдят анализатори.Източник: Сега
10
3
 
28
 
! Отговори
обичам Витоша преди 12 години
Страхотно шествие! Бяха предимно млади, интелигентни и усмихнати хора, които се вълнуват от съдбата на планините в България.
9
2
 
28
 
! Отговори
с ума си преди 12 години
Ще дойде един ден в който най-скъпата почивка в България, ще бъде не на хотел, а в ПАЛАТКА! Тогава, най-скъпото място сигурно ще го давам аз. От 68.6 декара гори не съм променил статута на нищо, не съм позволил нито една постройка... Няма поголовна сеч "на голо", ама не съм и залесявал... То човек, като остави природата на мира- тя си знае какво да прави!!! Лошото е, че не всеки мисли и живее, като мен. На мен еколози не ми трябват- трябват ми здравомислещи ЧОВЕЦИ, ама ги няма...
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както го направиха с концесиите за плажовете на морето,така сега и с планината и гората.И ако за морето взеха да се осъзнават вече малко,след като спряхме да ходим,то в зимните курорти сега започва.е както ходим в Гърция на море вече,така и на ски ще ходим в Швейцария.Лошото е,че накрая,като вземат всичко ще се наложи направо да сменим държавата.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън мутрафона със бетона от закона!