Тройната коалиция злоупотребявала с харчовете

Това сочи доклад на Сметната палата за 2008 и част от 2009 г.
Обновена: 20 мар 2012 09:17 | 19 мар 2012 21:00,
231
Тройната коалиция злоупотребявала с харчовете
Сметната палата е предала част от доклада на прокуратурата. Снимка: БТА

Сметната палата изнесе информация за харчовете на Тройната коалиция, като доклада съдържа данни за периода 2008 година и част от 2009.

Те са били предоставени преди три години на главния прокурор, но за първи път се оповестяват публично.

Заключенията на Сметната палата са, че "кабинетът Станишев" е нарушавало бюджетната дисциплина, не е отчитало приходи, присъства и договорът с австрийския лобист Петер Хохегер.

При разходите в командировките също имало големи разминавания. Например самолетният билет до Брюксел варира от 500 до 3500 лева, съобщи bTV.

От публикуваните данни става ясно, че за цялата 2008 г. администрацията на МС е получила бонуси, наричани “допълнително материално стимулиране” три пъти през годината – за Великден, за Коледа и за летните почивки. Общата сума на раздадените бонуси е 722 881 лева.

Част от доклада е засекретен и е предаден в прокуратурата, тъй като има данни за престъпления.

Сметната палата за пореден път изпълнява нечии поръчки, обяви депуатът от Коалиция за България Антон Кутев. „Защо са публикували доклад от 2008 г.? Сигурно защото не са намерили такъв от Априлския пленум”, заяви той пред Фокус.

Според него това е опит да се прикрият всичките сегашни проблеми и ако е имало някакви съмнения Цветан Цветанов отдавна да е набедил Станишев за престъпник. Той не очаква някакъв резултат от предоставянето на тези одити на Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
5
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 12 години
Помним. БСП се вкопчи, като удавник за сламка, да изкара един цял мандат след 89 г. И се провали - това не е мнение на обикновения гражданин - но и признание от техните среди. Нали помните призивите на Първанов да се даде оставка на правителството на тройната коалиция след приемането ни в ЕС? Това щеше да бъде моралния жест, но схемата 3-5-8 трябваше да продължава да работи, да се преразпределя. Жалко, защото и при тях има морални хора, но БСП се *** в партия на бизнеса и корпорациите.
169
0
 
13
 
! Отговори
Manolov преди 12 години
Най-добре Сметната палата с председател В.Димитров да си обяви "бонусите" или ДМС за 2008 и 2009. Тогава ще видите за какво става дума и защо се изпълняват сега политпоръчки.
168
4
 
8
 
! Отговори
USIN преди 12 години
Към TEO-208.TEO .смешен си бе момче,много ви е зомбирал махараджата бе.Какво са 700-те хиляди лева на Тройната,на фона стотоци милиони /а и милиарди от резерва/ОПУКАНИ ОТ остриганите и бръснати глави на гробарите.Тъпо е от ваша страна да се опитвате да приучавате хората че десетиците,стотиците и хилядните са по големи от милиони и милиарди.Това го можете само вие,само вие герберите смятате че вашите крадци са по честни щот са от ГЕРБ.
167
7
 
18
 
! Отговори
teo преди 12 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ПРАВОВА, ЕДВА ТОГАВА, КОГАТО ДЪРЖАВНИЦИ-ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ТЕЗИ ТРИМАТА : ДОГАН-сергей,сава,ангелов, СерГЕЙ-ибрика И СИМЕОН САКС.КРАДЕЦА ВЛЕЗНАТ В ЗАТВОРА!!! ЖАЛКО, ЧЕ ТЕЗИ МАФИОТИ СА НАД ЗАКОНИТЕ И БЕЗНАКАЗАНО СИ ЖИВУРКАТ С КРАДЕНИТЕ ПАРИ И ЯКО КРИТИКУВАТ ТЕЗИ КОИТО ГИ РАЗОБЛИЧАВАТ!!! БЪЛГАРИО СПАСЯВАЙ СЕЕЕЕ...ЕЕЕ!!!
166
8
 
9
 
! Отговори
пфффффф преди 12 години
Как не им омръзна на тези вече трета година да се бършат в предишните??? Онези крали, дай сега и ние да крадем!!! Какво стана с "мисленето за народа"?
165
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kрадците от ГЕРБ счупиха всички рекорди,а народа мизерства!На където и да се обърнеш в страната гледката е умопомрачаваща - всичко тъне в разруха,мръсотия,озлобени и измъчени погледи на хора.ГЕРБ с кой ще се оправдава след мандата си??????Пак Станишев,Живков ще са виновни!
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
К'во ме е еня за сметната палата и за журналистическите статийки.Нито един политик не е влязъл в затвора заради престъпни деяния.Мижай, народе,мижай да те лажем
163
9
 
17
 
! Отговори
между редовете преди 12 години
723000.лв за целия министерски съвет, срещу 58000000лв за министерството на ДЯНКОВ!А кажи кой е крив, кой е прав!
162
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо ново, това е най-малкото, което може да се очаква от тройната коалиция. Те горите изнесоха, заменки направиха, с които обезкръвиха държавата, неизгодни договори, спряха им парите от Европа и се червим като единствената държава без магистрала от граница до граница и хората се оретрепват лятото по тея теснолинейки, из които караме и няма как да се изпреварва... к'во остава за някакви си бонуси, че са си джаскали..
161
7
 
14
 
! Отговори
архар преди 12 години
Те са били предоставени преди три години на главния прокурор, но за първи път се оповестяват публично..... ПОЗНАЙТЕ ПРИЧИНАТА ДА СЕ ПОКРИЯТ ??? АГЕНТ ГОЦЕ ...
160
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига ни занимавахте с червените крадци!партията вече не е народа!Комунистите в газовите камери и проблема е решен!
159
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"Империята отвръща на удара".Цецко- интелекта раздава присъди.Цирк.Омръзнаха ми тези с евтините си фойерверки.Няма да си простя ,че гласувах за тях!
158
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са злоупотребявали, направо са си крали.
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 190 - Прав си, но нали гледаш, заблудените са много и заради тях страдаме всички ние!
156
7
 
14
 
! Отговори
До 185 преди 12 години
Браво на Станишев! Вдигна двойно, пенсиите и заплатите, 8 млрда резерв остави, заслужават си бонусите! ----------------------------Червено ***, забравяш, че 8 милиарда бяха в хазната още от времето на Костов, когато ви бърса пак нааканите *** народа. А случайно да си спомняш, как серГей обясняваше как едни пари казваше им излишъци трявало да се изхарчат, за да не попаднат в БНБ оттам в хазната....
155
1
 
6
 
! Отговори
444 преди 12 години
Планът за разорение на БългарияПроектът "Ран-Ът"1990 г. Една зловеща приказка, която ни остави на края на света... Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Без да се запознае с този фундаментален документ, българинът няма как да разбере света около себе си и епохата в която живее. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ, в тайна от целия български народ. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което ще последва у нас. Това е най-стриктно спазвания документ в България от 1990 г. до днес.
154
3
 
13
 
! Отговори
до 193 преди 12 години
Всички комунисти в затвора
153
10
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Хвърляш на народа новина и лаенето започва! Много ми се ще да видя съпоставка на харчовете на тройната коалиция и сегашните "лакомници"! Защото от данните, които ни се подхвърлят в пространството не може и дума да става за съпоставка на харчовете на двете управления. Сегашните в пъти минават предишните, и то в период на криза. Да не говорим, че за последните две години милионерите са се увеличили с 54 %. Нали не мислите, че такива като нас са милионери и колко всъщност на брой са те?
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 2008 г. Държавен фонд "Земеделие" е платил 157 015,20 лв. с ДДС за семинар в СПА хотел "Орфей" в Девин, известен като "хотела на Доган", пише "24 часа".Парите са преведени с 2 фактури, за да бъде избегнато изискването за обявяване на обществена поръчка, показва одитът на Сметната палата във фонд "Земеделие" за периода от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 г. Общо 130 846 лв. без ДДС са преведени на "Орфей хотел" АД в рамките на една седмица през ноември 2008 г. Сумата е много над лимита от 90 хил. лв., който се изисква по закон за обществена поръчка за услуги.Средно 237 дни е отнемало разглеждането на 1 европроект от чиновниците във фонд "Земеделие" през 2008 г., но това не им е попречило да вземат 2,048 млн. лв. бонуси през декември, и то без издадена заповед от шефката по това време Ализан Яхова, което също е нарушение. Нелогични разходи са открити и при проверките на преките плащания на площ. Общо 960 хил. лв. били похарчени за проверки по кампания 2008-а, а корекциите били едва за 300 хил. Така срещу 1 спестен лев са дадени 3.Грандиозни разминавания между разход и полза са открити и при програма "Рибарство". Там 15 служители са обработили едва 7 заявления за 1,5 години. Излиза, че на чиновник се падат по 0,5 проекта, за което обаче е взел заплата средно 20 000 лв. Общо 2,563 млн. лв. пък са похарчени за консултантски услуги на "Гранд Торнтон" ООД, немската "Ноер Щайфенхофер Луц" и "Ийстлофърм" ООД в средата на 2008 г. покрай спирането на парите по САПАРД.Според одиторите на Сметната палата "не може да бъде изразена разумна увереност, че фонд "Земеделие" е получил договорените услуги". За някои от контрактите в архива на ведомството дори липсват документи.По информационната кампания са сключени договори с 2 фирми и 5 радиа и телевизии за общо 1,001 млн. лв. С продуцентска къща "Агромедия" има 2 - за 39 хил. и за 107 хил. лв. С "Агенция Европа" пък е сключен договор за 120 хил. лв. И за двата контракта е трябвало обществена поръчка, но такава нямало. На "Агромедия" дори били платени 9000 лв. повече от договореното, а надплатеното не било изискано обратно. Във фонд "Земеделие" липсвали и оригиналите на три от сключените през 2009 г. договори с телевизии за излъчените клипове "Ти имаш право на тези пари" - с Ре.тв, "България кабел тв" и Нова телевизия.Безсмислен договор за 300 000 лв. е сключил фонд "Земеделие" през ноември 2008 г. за стратегия за управление на човешките ресурси. Контрактът с "Консорциум УИГ и партньори" е сключен на 26 ноември 2008 г., въпреки че дружеството е регистрирано по-късно - на 1 декември 2008 г. Според одиторите управлението на персонала си е работа на самия фонд и е абсурдно да го съветва външна фирма. В същото време ефективността от работата на ведомството е била много ниска. Усвояването на програмата за развитие на селските райони е било едва 8,71% от бюджета за 2008 и 2009 г.Данните от одита на Сметната палата бяха обявени още през февруари 2010 г. от бившата вече шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Тогава тя заяви, че докладът е даден на прокуратурата. През одитирания период шефове на фонда са били трима - Димитър Тадаръков до 3 юли 2008 г., Атанас Кънчев - до 14 ноември 2008 г., и Ализан Яхова - до 11 август 2009 г.
151
3
 
8
 
! Отговори
sk преди 12 години
Ама въобще не съм изненадан, комунистите освен да крадат и да говорят глупости за друго нищо не стават. за 4 годи ни на растеж едно нещо не направиха, една система не реформираха.

Спонсорирани публикации