Китайски свещи менте в църквите за Великден

Леят ги от лой, а приходите от тях – в джобовете на поповете
9 апр 2012 07:19,
61
Китайски свещи менте в църквите за Великден
Тайнство, но китайско. Снимка: Булфото

Свещи менте ни пробутват в крайните столични храмове и отдалечените черкви в страната, където рядко стъпва владишки крак и синодален ревизор.

Ментетата са произведени в нелегални работилници от китайци и роми, а за тях не се плаща данък и не се води някаква отчетност.

Фалшификатите са направени от лой, угарки на вощеници и химикали и затова горят кратко и със съскане. Освен това те изпускат отровен пушек, обясняват пред в. "Монитор" от Свещеническия синдикат при КТ "Подкрепа".

След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3.60 лв., в черковната каса влизат 40 лева.

От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма.

Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи обаче влиза като чиста печалба в джоба на попа за Великден.

В резултат на тази практика производството на синодалната свещоливница в столичния кв. "Илиянци" рязко намалява с всяка година.

От 400 тона вощеници през 2010 г. през 2011-а тя е произвела едва 300 тона, а от началото на годината досега по-малко от 2 тона, показват синодалните приходно-разходни книги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: църквасвещиВеликденКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
9
 
! Отговори
акъл се иска преди 12 години
Така и не разбрахте ли,че свещите са си бизнес ,както и гащите които дарявате,потниците,чорапите ит.н.Толкова ли не може да си купите една Библия и да четете и размишлявате?И знаете ли колко неща ще откриете?Първо-че въобще не ви трябват свещи!Защото вярата в Бог не е в свещта,а в сърцето!И никъде,ама никъде в учението на Спасителя не се споменава за свещи-и да палите и да не палите-все тая.И моля-не забравяйте-Исус Христос не е православен-той е ЕВРЕИН,както и ап.Павел,Петър,Йоан и т.н.
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Блажиш ли дядо попе, Блажиш ли ?
30
6
 
5
 
! Отговори
въйй преди 12 години
Това е американска пропаганда! ЦРУ е замесено!Щото американците не спят и не ядат и са решили,че нямат друга цел,освен да разрушат нашата велика найправославеща Бога църква.Именно затова ЦРУ финансират БМВ за да произвеждат хубави коли,та да ги купуват /да им бъдат дарени/ попевет ни и така да бъдат злепоставени!Сега ЦРУ,Ми-5,Ми-6 и Мосад са платиил нарочно и на китайците,но иначе-тва е работа на американците!
29
4
 
4
 
! Отговори
31 до 33 преди 12 години
Твоята не, нито пък моята, но питай тийновете, младите хора... А после се чудим защо растат "безбожници". Синът ми и до днес си умира от смях заради един """свещеник""", който на няколко пъти прекъсваше кръщение, водено от негов колега с думите "дайте вино, дайте вино" - и това на храмовия празник. Бяха се насвяткали всичките :) Както и да е, Страстната седмица започва, дано е лека за всички
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А не ме бърка, аз като будист ползвам ароматни пръчици,струват левче опаковката, а вътре има 20.
27
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Да не говориш за китайския на пиротска - страхотен магазин!!!
26
4
 
6
 
! Отговори
Колело преди 12 години
Иначе от къде пари за Ауди "А- не знам си колко" и Лексус кат на Обама :) :) :)
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Български църкви ООД.При нас се носят ролекси и се карат скъпи коли нищо, че е криза. Май шефа беше казал, че човек не трябва да живее охолно, защото се отдалечава от вярата и беше изгонил търговците от храма ама на кой му пука - той е надалеч пък и скоро не е наминавал.
24
1
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Да, но поведението на един поп, не може да разклати вярата ми в жертвата на Иисус Христос - това са две различни неща.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нашата църква свещите са истински, дворът й е като ботаническа градина, дядо поп е такъв какъвто трябва да е и слава Богу, че като влезеш вътре и намираш покой.Винаги в навечерието на светли християнски празници медиите изливат помия върху Православната църква - едва ли е случайно.
22
2
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
Кое е провокация, драги? Скъпите коли, пиянствата, ролексите, безумните такси за всичко?! (Помен в Св. Георги - София - 240 лв.). Незаинтересоваността на църквата от бедните и страдащите? Ако има провокатори против вярата, това са самите "божи служители", които ни отвращават все повече и повече!
21
3
 
11
 
! Отговори
Даката преди 12 години
Българите сме свикнали все да гледаме в паницата на другите.Вие си бъдете честни и почтени християни,а църквата и поповете има кой да ги съди!
20
3
 
10
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
Така е,5 мин. неможах да си запаля свещта и "горя" 5 секунди,след което клюмна......ДАНС да влезе в църквата !
19
3
 
11
 
! Отговори
\c\ преди 12 години
църквата е станала мафия вижте кви са дебели и охранени поповете и кви коли карата и то ми били духовници
18
3
 
8
 
! Отговори
ДО ДЯДО ПОП преди 12 години
А КЪДЕ ОТИВАТ НЕОТЧЕТЕНИТЕ ПАРИ ПО ЗАДУШНИЦИТЕ НА ГРОБИЩАТА ТОГАВА ЗА ДЕЖУРНИТЕ ПОПОВЕ Е ФИНАНСОВ РАЙ
17
1
 
7
 
! Отговори
sostin преди 12 години
В тая наша мила държава няма нищо свято бре , всичко е измама и лъжа
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата ВИ е менте!
15
2
 
3
 
! Отговори
Дядо поп преди 12 години
Промяната започва от горе - БПЦ има достатъчно възможност да се издържа сама, стига да се намали краденето ....да остават поне малко средства за да се осигури нормален доход на редовите попове, за да не им се налага да мислят за оцеляването си, за продаване на свещи, икони или да ходят да берат портокали в Испания през лятото... Глада и мизерията са враг на духовността - Free your ass, and your mind will follow.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Религиите са като светулките, за да светят, нужна им е тъмнина!"Не ми е нужна църква, поп, папа, имам, равин или каквото и да е за да вярвам в доброто или в общочовешките ценности!
13
1
 
10
 
! Отговори
Дядо поп преди 12 години
Факт е, че масово се злоупотребява, но кое е първото яйцето или кокошката - поповете по малките населени места масово се прехранват, като от Светия Синод им раздадат заплатите в натурална форма 10 кг свещи ...и ги оставят ги продават и да си осребряват месечното възнаграждение. Да, ама в магазина за хранителни стоки свещи не вземат, нито на касата в енергото, нито можеш да дадеш на детето 10 свещи за закуска...също НОИ и НАП осигуровки в свещи не взема и така "хората в черно" остава без осигуров