?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци

Паркът ще заработи след месец, инвестицията е 90% италианска
Обновена: 12 апр 2012 20:34 | 12 апр 2012 19:55,
197
?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци
Соларният парк край с. Шишманци. Снимка: Dnes.bg

6 милиона и 500 хиляди евро инвестира консорциум между българи, италианци и китайци в първия голям соларен парк, който се изгражда край пловдивското село Шишманци. Той ще произвежда 3 мегавата електро енергия. Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде „зелена” енергия. 

Соларният парк край Шишманци е разположен на площ от 57 декара. В момента на площадката кипи усилена работа, тъй като стартът му е след месец. На това място ще се произвежда електричество, което ще може да се използва в следващите 20 години.

„Проектът е доста добър, защото не сме докосвали земеделски земи и такива, които могат да се използват за други цели. Инвестицията е 90% италианска, а на обекта работят само българи”, разказа пред Dnes.bg регионалният мениджър на компанията Анджело Даволи.

Соларните панели могат да произвеждат зелена енергия дори и през зимата.

„Важно е да са добре почистени, за да се ефективни, но дори и през облаците, те пак си произвеждат зелена енергия”, коментира технически ръководител на парка Ваньо Тотев.
 
От фирмата, направила повече от 6 милиона евро инвестиция в района на Пловдив, ще подарят на няколко училища и детски градини соларни конструкции, с които ще може учебните заведения да черпят безплатно ток.

„Те ще могат дори да продават излишното електричество и да правят каквото искат с парите”, заяви българският съдружник в компанията Стефан Ралчев.

Ще се инвестира и в обучение на български ученици.

„Децата ще могат да научат повече за възобновяемите източници и за ползата от този вид енергия, като ще има и екскурзия до фабриката за соларни панели в Китай”, съобщи китайският партньор Киара Уанг.

На обекта работят около 70 човека. Компанията има намерение да изгради и две фабрики на територията на България и да разкрие още около 1000 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
8
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
*** единия ден се правят на еколози и протестират против АЕЦ. На следващия ден пък протестират против високите сметки на тока /увеличени вкл. и заради тока от вятър и слънце/ и против електропреносните дружества /които не произвеждат ток, а само го доставят/. Тия хора определено имат нужда отново да посещават училище, отделно да посещават психиатър.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 118 приеми го от веселата част нещо като : делкото , френския ключ , ксерокса и т.н. Не може винаги да се налагат термини като пални гасни клечица
88
4
 
6
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Нищо не може да замени кафявата и атомната енергия.а момента 1.100кг= уран 1000 Mev=100 тона въглища.1 литър бензин 11 Квч говорим за енергия която може да се ползва не само за осветление,или телевизор и радио.За момента Фотоволтаичните панели не са развити покриват едва 10-20% кпд и.т.н.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 114 така е за съжаление сме в България , защо мислиш че у нас не прилагата германската система въпреки че Германия има 30% по малко слънце , защо не облекчат режима за присъединяване за да може всеки който иска колкото и малък инвеститор , една къща например с 10КВ да се присъедини , има техника има всичко , един електромер , който мери в двете посоки и това е , но спъват процеса нарочно както навсякъде за да не може малкия да изкласи , слагат условия непосилни за дребен инвеститор , мафия
86
4
 
3
 
! Отговори
граф Алесандро Волта преди 12 години
Бъдете грамотни на фона на масовата неграмотност в масмедиите и сред масите. Не е фотоволтаични, а фотоволтови. Името призлиза от граф Алесандро Волта, италиански учен. На него е кръстена и единицата за електричество волт. Волтаик е англицизъм, на български е волтов.
85
3
 
5
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 12 години
Цветелинка па ша гушне няколко милиона от балъците!!!Еваларката на другарката...
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 110 така е и не само за бита , навсякъде в икономиката , днес което смятаме за фантастика утре ще бъде реалност , ако ми каже някой че преди 20 години си е представял нета това което е днес , дали е чувал дори тогава за интернет , а днес ни е като хляба . Всички сте гледали Star Wars , нима на планетата Татуин където израства Люк в пустинята има НЕК или ЧЕЗ , не , но това е фантастика ще кажете , но дори днес се приближаваме до тази фантастика.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съгласен съм с развиването на нови технологии за производство на електроенергия. Само едно ме притеснява. Поговорката "Хубава работа, ама българска". Да не стане само като бетонирането и безконтролното строителство по язовирите, планините и черноморието. Соларни паркове в момента се строят под път и над път. В ямболско и бургаско никнат като гъби. А относно енергийната мафия, тя е навсякъде. Ако някой си мисли, че старите муцуни са слезли от енергийната сцена жестоко се лъже. Има вечни интереси!
82
4
 
8
 
! Отговори
вятър и слънце преди 12 години
Слънцето и вятърът са алтернатива на вятърничавото мислене.Вятър в косите и високи сметки за ток!Слънце в очите и пак високи сметки за ток!
81
2
 
4
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
науката работи и колкото намаляват фослините--умнико, я пак!какви са тези фослини, май те е избило на псевдонаучни неологизми!
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 108 разбира се че има значение слънцегреенето , прав си то зависи от много фактори , годишни времена , климат , степен на замърсяване на атмосфера , така е но слънцета ни дава 1000 В. /м2 ,а в момента добиваме 140-180 В.м2 , чувал съм за 250 , но утре , ако станат 500 или 800 има дори български разработки , които за мен са си малко фантастика с едни лещи , които коригита значително показателите , науката работи и колкото намаляват фослините енергоизточнии толкова и тя ще дава нови неща.
79
3
 
8
 
! Отговори
100г. Кр. Вяра.Борба преди 12 години
Слънцето и вятъра са алтернатива срещу монопола на енергоразпространителите.В Пловдив ще строят квартал със такива къщи които ще си произвеждат целогодишно захранване с електоенергия.Това е бъдещето за всяко семейство.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
система на покрива на блок 106 в Люлин съвсем друго , прави ли впечатление в сметките ви за ток колко е цената за пренос на ел.ен. , на ясно ли сте какви са загубите по електропреносната система , съвсем различно е когато източника е при консуматора , чисто и просто човека ще започне да използва покрива си по рационално от колкото през всиките хил. от както е излязъл от прщерата . И това ще стане този век , така както миналия век електричеството навлезе навсякъде , утре честваме 100 год. ТИТАНИК
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубаво за проекта, инвестицията и свършената работа. Въпроса е какво правим през зимата когато слънцето изгрява около 7:30 и залязва 17:30? Консумацията на енергия скача след 18:00. Системата на снимката не ми прилича на хибридна. Така като гледам е със стационарни панели. Дали ще произвежда постоянно поне 80% от тези 3 мегавата? Не съм противник на зелената енергия, но трудно някой ще ме убеди че без АЕЦ, ТЕЦ и помощ от ВЕЦ може да се задоволи потребността от ел.енергия.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от 105 съжалявам че ви изпуснах дискуията , ще допълня само аз съм противник на фотоволтаичните паркове върху земя , според мен бъдещето е на покривите , цените на тези системи падат непрекъснато защото те се разпространяват непрекъснато , разширява се пазара и ще настане момент когато на всеки покрив или фасада , естествено ще има и революция в архитектурата ще има такива системи , предимствата им са големи : хиляди точки на присъединяване , ако спре един реактор в АЕ КОзлодуй е едно а ако спре
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГатанкаЛитна ли? -ЛитнаПадна ли? -ПаднаСкоро ли падна? -Както се и очакваше,почти веднагаЩо е то?
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 103-104 напълно съм съгласен с теб , само ще добавя , че в 21 век човечеството ще се научи как да използва рационално слънчевата енергия / радиация все пак това е най- големия ядрен реактор нали и винаги от както свят светува всичко на тази планета е зависело от слънцето , тези технологии се разработват вече 60 години за нуждите на космическата индустрия и неминуемо ще намерят приложение и на земята , който не вярва нека поне го запомни след 20 години ще види живот и здраве.
73
3
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
Я пак си прочети урока-НЯМА съхранение на ел.енергия,а просто там се "върти една вода".Бавничко си го прочети.
72
3
 
10
 
! Отговори
101 преди 12 години
За 'съхраняване' на дневното свръх производство на енергия(примерно от фотоволтични паркове) има разработени ПАВЕЦ.Обяснявам бавно и опростено (като за тебе): помпено-акумулиращи водноелектрически централи служат за 'съхраняване' свръхпроизводството на ел. енергия.Следователно никви акумулатори, батерии и т.н. не са нужни!А цента дето си я виждаш в с/ката за ток няма нищо общо с технологията и принципната рентабилност, а с енергийната мафия.
71
3
 
13
 
! Отговори
mindo преди 12 години
А ти наясно ли си, че фотоволтаичните централи работят само денем? А ветрените само когато има вятър? А водните в Бг са с много малък капацитет защото нямаме достатъчно реки? А тецовете на въглища отделят и радиация и вредни газове и освен праховото замърсяване? А акумулаторите водят до замърсяване с тежки метали, електронното производство(инверторите) не е еколлогично и т.н. За всяка технология има място. Само дето тази за възобновяемите енергийни източници източва България и не носи полза.