Уорлик за гей парада: Да си различен е нормално, а не срамно

Преглед на печата на 31 май
31 май 2012 07:55, Красимир Ангелов
264
Уорлик за гей парада: Да си различен е нормално, а не срамно
Джеймс Уорлик подкрепи София прайд. Снимка: Архив Булфото

Американският посланик Джеймс Уорлик анализира прага на толеранстност, който има обществото в България към различните. "Прайд парадът в София привлича най-различни хора - както гей, така и хетеросексуални - които участват в шествието, за да покажат твърдата си решимост за изграждането на една по-силна и напредничава държава; на една България, която цени приноса на всички свои граждани независимо от сексуалната им ориентация.

Прайд е нещо важно, защото утвърждава схващането, че да бъдеш различен е нещо нормално и приемливо, а не нещо срамно, което да бъде скривано", отбелязва Уорлик в специална статия за „Труд”.

По думите на американския посланик повечето гей двойки в България „прекарват живота си на тъмно”. "Прайд е денят, в който те чуват, че е нормално да бъдеш гей, нормално е да бъдеш такъв, какъвто си, и че трудности съществуват, но нещата се променят към по-добро”, завършва статията на Джеймс Уорлик.

"Сега" на първа старница отразява позицията на ЕК: "България се проваля с реформите в три ключови сфери". Кабинетът не показва резултати в образованието, енергетиката и пазара на труда, сочи годишната оценка на Националната програма за реформи.

Така на прага на последната година от мандата, правителството получи незадоволителна оценка на програмата си за реформи от ЕК. Страната е похвалена за намаляването на бюджетния дефицит, но дори и постигната фискална стабилност се определя като рискова - на фона на нерешените структурни проблеми.

"Класа" цитира президента Росен Плевнелиев: "Слушайте учените, а не врачките". "Впечатлен съм от това, което видях", споделя президентът след срещата си с директора на Геофизичния институт към БАН д-р Николай Милошев и други представители от ръководството на академията. "Българите трябва да бъдат спокойни и да не се страхуват от честите затихващи земетресения. По-малките трусовe са съвсем нормални и ще продължат, но между
двете големи земетресения в България и в Италия няма никаква връзка", каза още той.

След труса - първият етаж поскъпва, защото на партера люлее по-малко и се бяга бързо,  разкриват за "Стандарт" брокери. Единственият минус на ниските жилища е, че трябва да се обезопасяват от крадци.

Електронни карти с пунктовете за защита на населението при бедствия и аварии на територията на София ще бъдат публикувани на сайтовете на районните кметства, информира "Новинар". На тях гражданите могат да видят местата за евакуация в случай на извънредни ситуации и бедствено положение, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Най-късно до четвъртък в интернет трябва да бъдат публикувани картите на всички 24 района в София. Районните кметове пък ще имат задачата да раздадат плакати с картите на домоуправителите, които след това да ги разлепят по входовете на жилищните сгради.

Парламентът става гарант за ремонт на три моста - без конкурс, съобщава "24 часа". За първи път в историята си НС се намесва по възлагането на договор без обществена поръчка за незабавен ремонт на мостовете по магистралите.

"Борисов осигури патрони за цял Китай", пише "Сега". Вживявайки се в ролята на търговец премиерът взе търговията на леко и тежко оръжие за Ирак, Китай, Алжир и други страни в свои ръце. Вчера той обяви, че България продава на Ирак 500 бронирани машини МТЛБ, произведени в заводите ТЕРЕМ. Всяка от тях е на стойност 300 000 лв.

"1/5 от митинчарите в Свиленград се провалили на теста за лоялност", отбелязва "Сега". Митницата на Капитан Андреево може да бъде закрита заради проблемния "човешки потенциал".

"Стесняват кръга около доносника на Кокаиновите крале", коментира "Труд". При ареста на Брендо на 16 май т. г. край Созопол в автомобила му бил открит 30-страничен документ, в който били описани всички заподозрени за кокаиновия канал и схемите, по които дрогата е била прекарвана. Именно това, че този документ попаднал в ръцете на Брендо, осуетило арестуването му през 2008 г.

Тогава решението за полицейската операция било взето на среща между службите на България, Италия, Испания и Швейцария. Но два часа след края наркобандитите вече били известени за удара срещу тях. Във вторник вечерта МВР предоставило материалите по случая на главния прокурор Борис Велчев, който ги препратил на Софийска градски прокуратура.

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че България все още не е готова за еврозоната, съобщава "Новинар". Нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии, се казва в доклада на банката (ЕЦБ).

"Човек на много бизнеси", обощава в заглавие "Капитал Daily" многото дейности, с който е свързано името Гриша Ганчев и развитието на събитията около холдинга му "Литекс комерс". Преди т.нар. захарна афера, по която в момента той е обвиняем, името му нерядко присъства в медиите не само заради големия - за мащабите на България - бизнес на родения в Ловеч Ганчев, а и заради връзките му със силови структури в миналото.

Освен собственик на футболния клуб "Литекс" (Ловеч), той е спонсор на редица други спортове като борба, бокс, самбо, мотокрос, изгражда верига от бензиностанции, които през 1998 г. дава на концесия на Shell. По-късно продава на полска компания друга своя успешна инвестиция - соковете Queens, а през 2007 г. се разделя и с ловешкия винпром "Винал".

Извън това Ганчев развива бизнесв полето на: транспорта, туризма, строителството,
недвижимите имоти, земеделието и т.н. Последната му инвестиция е в завода за автомобили Great Wall, съвместно с китайската компания Great Wall Motor.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Ех... преди 12 години
"Тези, които мислят че виждат най-ясно от всички, обикновено са най-заблудени."Стара аксиома на Benne Geserit--Frank Herbert, Hunters of Dune
176
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 213Кой знае ако търсите може и да намерите. Всеки може да осъди Държавата за този парад. Друг е въпроса, че това ще предизвика поредната, но този път значителна медийна реклама кампаманя на хомосексуалистите(точно това, което искат). За всичко си има мярка и време.
175
1
 
2
 
! Отговори
До 214 преди 12 години
Сбъркал си си заглавието на коментара, трябва да е "Изключително субективни погледнато и то през призмата на липсата на елементарна култура и на абсурдната логика". Обективна е точка 2 на 201 :P
174
2
 
2
 
! Отговори
До 213 преди 12 години
Ooo да, ясно ми стана, тая същата си за която говорих. Няма да я чета пак щото ще е все едно в овошна градина да търся... палми (примерно, не ми хрумва нещо по-абсурдно в момента)
173
3
 
8
 
! Отговори
обективно погледнато преди 12 години
Хаирлия! Таз година гей-парад, догодина содомит-парад, педофил-парад, некрофил-парад, геронтофил-парад.......Нали и те са различни! Да почетем и техните "различни" права?А, навити ли сте?А след още малко време - клептоман-парад, побойник-парад, изнасилвач-парад!Ми така де - правата на всички трябва да бъдат зачетени! Какъв е този егоизъм, дами и дами, господа и господа обратни?
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 211Няма нищо - пак ще я четете :). Четенето е хубаво нещо, а консултациите(просветлението) се заплащат:). Всеки си цени времето.
171
2
 
2
 
! Отговори
До 209 преди 12 години
Моля ти се наааай-учтиво, изреди ми ги, щото съм чел конституцията и не се сещам кои са тия членове. (И дано на се тази с която веднъж спорих дето пуска някво твърдение ама не може да го докаже щото е безумно и следователно недоказуемо и ми отговаря "не ми е работа да ви уча, не ми е работа да ви убеждавам, ох, ох"). Просветли ме, дари ме със знание, ще направиш добро дело!
170
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 207Не забраняват такива, които не представляват престъпление или друго правонарушение. Гей парада обаче не спада към тях. Нарушават се доста членове от Конституцията. Мисля, че няма нужда да ги изреждам. Всеки може да ги провери.
169
5
 
1
 
! Отговори
Judge Dredd преди 12 години
Различен не е = на ***.Хомосексуалистите имат няколко права:1. Да бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ донори на органи.2. Да бъдат ползвани за нуждите на медицината.3. Да умрат.
168
0
 
2
 
! Отговори
До 204 преди 12 години
Бъди малко по-конкретен моля те щото не ми се четат 169 члена. Кой от тях забранява тия парди? Законът за събиранията, митингите и манифестациите ги позволява (не ги забранява).
167
3
 
9
 
! Отговори
обективно погледнато преди 12 години
К`ва "дискриминация", бе хора?Кой е уволнен от работа заради хомосексуалност, на кого е отказвана административна, или обществене услуга по същата причина? Мълчите като .... непоръбени!Само вас гледаме по печатни и електронни медии, айде стига! тръгнали сте срещу ПРИРОДАТА - ваша си работа, но защо ми навирате шарените си *** под носа и си развявате... пред очите на децата! Търсите "последователи" - ясно!А за насмешката и погнусата в очите на хората - сори! тя не е закононарушение!
166
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 201"2ро. СПОРЕД ЗАКОНА събирания, манифестации и тн могат да се правят когато не представляват престъпление или друго правонарушение."Тук сте в голяма грешка. Проверете Конституцията на България. Това, че на някой не му изнася да я спазва е съвсем друг въпрос.
165
2
 
1
 
! Отговори
196 и 201 последно преди 12 години
Да, и вече наистина последно че ще стана досаден какато Томас и други набожни и морални хора. Нека даването на минуси с чиста съвест и сърце понеже говоря пълни глупости ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА!
164
0
 
3
 
! Отговори
196 и 201 допълнение преди 12 години
И доста неща забравих да напиша естествено ама ше стане прекалено дълго а и ше имам друга възможност със сигурност, както каза някой, всяка седмица поне една новина за "педиали"(принципът за всекиго по нещо трябва да се забрани с закон!). А и най-лошото е че е задължително да ги прочетеш тия статии за тия гадни *** иначе не те пуска отново да влезеш в сайта, така както е задължително да четеш за кризата, еврото, Гърция и тн. за които излизаат новини всеки ден.
163
3
 
6
 
! Отговори
Продължение на 196 преди 12 години
Та относно парада.1Во. ТОЧНАТА ДУМА НЕ Е ПАРАД щото целта не е да се парадира, а да се отбележи годишнина от бунтове на хомосескуални срещу полицията в Ню Йорк, които щурмуват гей барове през 60те години и защото идеята е на тоя прайд (така е на англ.) да отидат хора които са различни и да заявят да такъв съм но се срамувам. Въпреки това за удобство ще го наричам парад.2ро. СПОРЕД ЗАКОНА събирания, манифестации и тн могат да се правят когато не представляват престъпление или друго правонарушение. Т.е. тоя парад може да се прави, както и парад на хетеросексуалните, ако смятат че има защо да правят, да го правят, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ. Сравненията с парад на педофили, изнасилвачи, некрофили, зоофили и тн са АБСУРДНИ: при актовете извършвания от тях няма взаимно съгласие на 2те страни, педофилията и изнасилването са престъпления, некрофилите ги съдят за нарушаване на обществения ред. Такива сравнения могат да правя само ЕЛЕМЕНТАРНИ ХОРА без ЕЛЕМЕНТАРНИ познания за обществото.3то. Тоя парад е ВЕДНЪЖ ГОДИШНО ЗА НЯКОЛКО ЧАСА. ПРИСЪСТВИЕТО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ако не ви се ходи, не ходете, ако не искате децата ви да виждат, не ги водете (макар че е добре от малко да ги научите да уважават и приемат другите щото може да се окажат от тях... ама няма аз да ви уча). Аз примерно съм пацифист, против военните паради съм защото на тях се показват машини на смъртта способни да отнмеат стотици човешки животи за секудни и => на 6ти май си стоя вкъщи.4то. ТИЯ ПАРАДИ СЪЩЕСТВУВАТ ЗАРАДИ ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ. Ще изчезнат в момента в който умре последния който смята че хомосексуалността е болест, изрватеност и тн и когато секс. ориентация е незначителен елемент от човек, такак както цвета на косата или очите.
162
7
 
0
 
! Отговори
Учен преди 12 години
Според един източник, хората, които са заселили земята преди милиони години са били двуполови. Това се налага заради дългите преходи в космоса. Тази форма позволява всеки с всеки да може да продължи рода, което увеличава 2 пъти успеваемостта, отколкото при разнополови партньори. После, за да не се пренаселва планетата, еволюцията или някой е разделил половете. Сега явно, че верно май наближава краят, та започва тази масова трансформация обратно към двуполово състояние, а *** е преход
161
2
 
10
 
! Отговори
ужас преди 12 години
Ай стига с тия ****али бе.По гнусно от това да си *** няма!А това,че в Европа и Америка моралните норми никакви ги няма и са обърнали нещата-че да си *** е нещо важно,нежно,мило,интелегентно показва само едно-идва НОВ СВЕТОВЕН РЕД.Америка е в пълна дивотия-ще избират за президент мормон и ***-сатанист,толериращ *** открито-каква деградация! Нещата са с главата надолу и НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД много се кефи на това-никакви ценности,никакъв морал,само простотии и ***-гнусна гадост!
160
2
 
1
 
! Отговори
до gei преди 12 години
Гейко, пожелавам ти да останете само такива! Това ще е краят на този сбъркан свят, за който на никой няма да му е жал!
159
4
 
4
 
! Отговори
O неразумни УРОДЕ преди 12 години
Тоя път не мисля да си губя от времето да ви убеждавам в разни неща, не защото мисля че не съм прав а защо е трудно да убедиш някого в нещо когато той няма нужния ум, възпитание, разбиране, социални умения, човечност.. , за да разбере че това което му казваш е вярно и най-вече когато каквотои да кажеш, той напук няма да иска да бъде убеден. Няма да ви убеждавам че хомосексуалността не е болест, макар и психиатри и лекари отдавна да са достигнали до това заключение (не форумци); няма да ви убеждавам че сексуалната ориентация не е избор макар че хетеросексуалните не си избират ориентацията, с нея се раждат, а и кой би избрал да е обратен=ненормален... ако можеше да избира???; няма да ви убеждавам че хомосексуалността не е не нещо неестествено и срещу природата въпреки че я има в десетки животински видове; няма да ви убеждавам че е нечестно хетеросексуалните да могат да изразяват връзката си на улицата (чрез целувка, държане за ръка), а от хомосексуалните да се очаква да не го правят макар че това се очаква от тях само в България и ДРУГИ арабски или африкански държави, а в Западна Европа, Канада, Австралия и т.н. никой не изисква това от тези двойки; няма да ви убеждавам че е лошо да обиждате и квалифицирате (болен, извретен...) (попринцип е лошо) макар че не е изключено някой ден децата ви да се окажат хомосексуални (не ви го пожелавам, пази Боже!!!) или въпреки че най-вероятно имате роднина или приятел с различна секс. ориентация която той не смее да изрази заради такива като вас; няма да ви убеждавам че с тия обиди и квалификации съсипвате (без да преувеличавам) живота на хора наскоро осъзнали сексуалната си ориентация (замислете се колко тинейджъри четат ); няма да ви убеждавам че не всички хомосексуални са меки китки макар че на повечето дори не им личи различната сексуална ориентация; и т.н. и т.н. Само ще направя няколко разъждения отностно гей парадите ама в следващ коментар.
158
6
 
3
 
! Отговори
gei преди 12 години
Аз съм напуснал отдавна Бантустан, момичето на 17 е напълно право. Проблемът е в чипа на бай ***! Аз съм в Западна Европа и си живея като гей свободно и никой не ми се подиграва, всички ме приемат такъв, какъвто съм. Там са на светлинни години напред в разбирането си към гейовете. И не съм станал там гей, гей си бях и в България, само че скрит...Гей се раждаш и не го избираш, не е прищявка и си е нормално. За нас извратено е да си легнеш и да чукаш жена, пфу гадост