Стотици на протест срещу промените в Закона за горите

Орлов мост остана блокиран близо час
Обновена: 14 юни 2012 20:29 | 13 юни 2012 21:31, Бойчо Попов
412
Стотици на протест срещу промените в Закона за горите
Протестиращите блокираха движението. Снимка: БТА

Стотици еколози се събраха на протест срещу приетите на второ четене днес в парламента промени в Закона за горите. Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Около 500 души блокираха столичния  Орлов мост. Блокадата на движението започна около 20.00 часа, а полицията успя да разпръсне протестиращите около 21.00 часа. Колони с коли се образуваха около мястото на протеста.

Десетина души бяха арестувани от полицията след няколко призива да освободят платното, видя Dnes.bg. Демонстрантите нямаха разрешение от общината за протест. Други от протестиращите получиха само актове от охраняващата полиция. 

Природозащитниците твърдят, че с приетия днес окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

”За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение”, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена ”За да остане природа в България”.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

”Рожденикът Бойко носи подарък на Цеко” пише на един от плакатите, взирайки Цеко Минев, които се свърза презастрояването на Банско и рожденика днес - премиера Бойко Борисов.

Още по темата

”Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България”, пишеше на друг плакат.Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха още плакати с надписи: "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

От ”Орлов мост” преди 5 години започнаха протестите си срещу застояването на горите и по-специално на Странджа неправителствени организации.

”Тогава на управление беше тройната коалиция, но дори нейните представители се свеняха да правят такива подаръци на олигарсите”, заяви Янко Петров, един от организаторите на протеста.

По-рано днес Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
1
 
15
 
! Отговори
лъвица преди 11 години
Глас народен - глас божи......и тези управляващи забравиха това....
300
1
 
18
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Не ставайте смешни-в Германия, Австрия, Швейцария-ще ви откъснат главата за ЕДНО отсечено дърво!А защо да ходим чак там.-питайте как е в една съседна Турция примерно.Там за горите отговаря жандармерията, и за бракониерски отсечено дърво се лежи в затвора!
299
1
 
6
 
! Отговори
но комент преди 11 години
а само преди малко даваше за пример колко много писти имало в Австрия.Еми, ок, приемаме закон за горите като австрийския.защо започна да се дърпаш?
298
1
 
21
 
! Отговори
Пояснение преди 11 години
Само искам да отбележа за незапознатите, че както в Австрия, така и в Швейцария, които много от вас защитниците на закона, давахте за пример, никога не е имало сеч при направата на пистите им. Алпите са планина от т.н. "алпийски тип", с ливадна и ниска растителност по високите си части; там, където са пистите, никога не е имало гора! Едно е да отъпчеш снега по подбна планинска ливада, друго е да ИЗРИНЕШ с корените дървета, че там да прокараш писти. Вижте Банско през лятото и не ми говорете...
297
1
 
13
 
! Отговори
Протестиращ преди 11 години
Преди 22 години протестирахме и се борихме да махнем комунистите от властта. Явно обаче сме се справили зле, след като на децата ни се налага да правят същото срещу пребоядисани ***, но също толкова крадливи. Нека им помогнем, защото реставрацията на най-лошите неща от комунизЪма върви с пълна сила. Замислете се само за подслушването, доносниченето, милиционерщината, създаването на култ към 'вожда', якото крадене и разпиляване на резерва и т.н.
296
1
 
6
 
! Отговори
но комент преди 11 години
а, 354, що така даваш заден и не искаш закон за горите като австрийския?
295
2
 
3
 
! Отговори
do 353 преди 11 години
Колкото повече политизирате този проблем, толкова повече отвращавате хората. Не разбрахте ли че не искаме нито ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, Атака и други знайни и незнайни партии. Искаме ПРИРОДА. Нер ме инетересува кой за какво агитира.
294
1
 
5
 
! Отговори
но комент преди 11 години
тоест-нещата въобще не стоят-вие си протестирайте,ние ще си правим каквото поискаме.И управниците ни го зная-Европа е много чувствителна на еко теми,зелените имат многго силни лобита-много по силни от цекоминевци, и вдигне ли се шум- работата е свършена.
293
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо в Австрия няма АЕЦ и няма и да има, след като постигнем това ще можем да имаме и австрийски закони за горите. Няма как да стане хем да имаме на наша територия две радиоактивни бунища АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене и хем да сме най-големите еколози на Европа и да треперим за всяко дръвче.
292
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на хората, така се защитават граждански интереси срещу корупцията на управниците! А бандитите от ГЕРБ с тоя 'закон' за масово беззаконие надминаха даже и червените крадци с техните заменки!
291
1
 
8
 
! Отговори
но комент преди 11 години
а иначе-ние сме в ЕС, и никой няма да остави разни цековци да унищожават безнаказано природата в Бг.Въпросът е да се вдигне шум, и този шум да стигне до европейската комисия-оттам ще свият набързо сърмите и на цеко, и на цецо и на боко.
290
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДНЕС ОТ 19.30 НА ОРЛОВ МОСТ ЩЕ ИМА ПАК ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАСТОЯВАНЕТО НА ВИТОША , ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРИТЕ И НОВИЯТ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ
289
1
 
7
 
! Отговори
ЕТО ТОВА Е ИМЕТО ! преди 11 години
"Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!"Това е името на групата във Фейсбук, за два часа потвърдиха присъствие 1655 човека !Всяка минута по 10-15 души....
288
1
 
7
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 11 години
Някой ще вземе да преведе австрийския закон за горите , и "инвеститорите" ще разберат какъв автогол си вкарват с примера ,който дават.
287
1
 
7
 
! Отговори
но комент преди 11 години
ИСКАМ ШВЕЙЦАРСКИ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ!ИЛИ АВСТРИЙСКИ!
286
1
 
8
 
! Отговори
но комент преди 11 години
някои искали като в Австрия или Швейцария.Ами аз съм съгласен-превеждаме и преписваме закона за горите на една от двете-ама едно към едно.Аз съм съгласен, но съм сигурен че т.нар.български инвеститори ще подскочат веднага, като знам колко строги са нормите дза защита на природата в тези две държави.А защо някой български инвеститор.Цеко Минев примерно, не си купи курорт в Австрия или Швейцария, като са толкова големи богаташи?или не построи една писта там,да да дойде после и да каже-ето,аз прав
285
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам сериозно предложение. Някой да направи група във Фейсбук "Дари гербер спаси гора" Всеки протестиращ да носи гербер, който да дари на "нашата полиция". Може да си сложим по един гербер и на ревера да се знаем по улиците, че сме на една вълна. Ако ме подкрепяте дайте + ако не -
284
1
 
4
 
! Отговори
bahura преди 11 години
Не знам за какво намесвате Белене тука. А и ще ви дам жокер - ако не се построи в белене / козлодуй познайте какво? Ще я вдигнат или в Румъния или в Турция, които са още по земетръсни и най-лошото... Може да я строят Французите. Може да плюете по Руснаци и Американци, но ако трябва да се строи от Франсетата...А и да - при авария в АЕЦ няма значение дали АЕЦ-а е на 100 вътре в държавата или 100 извън границата и.
283
3
 
3
 
! Отговори
до 343 преди 11 години
Такива като тебе дето политизират всичко , отказват младите хора от протести и политика. За нас не всичко е политика, крайно време е да го разберете!
282
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Довечера пак на протест! И всеки ден след това ... Да носим букети с гербери и да ги дарим на полицията :)