Нямало да има драстичен скок на хляба

Животновъдството пък е на ръба на фалита
29 юли 2012 13:50,
75
Нямало да има драстичен скок на хляба
Снимка: Булфото

Драстичен скок на цената на хляба няма да има. Това обяви в "Неделя 150" по БНР Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него всеки продукт трябва да има реална цена.

През изминалата седмица средната цена беше 420-425 лева на тон зърно, нормално е да реагира цената на брашното и на хляба, обясни Христов.


Хората са забравили вкуса на българското месо и месни продукти, а животноводъството е на ръба на фалита, каза пък Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите.

"Ние сме в омагьосан кръг. Енергията скача, зърното скача, горивата скачат, при нас - нищо. Всички управляващи обещаха, че 2012 ще бъде година на животновъдството.

Българският потребител не консумира българско месо и чисто сирене, затова и няма как да скочи цената на месото. Вносът, който ни се налага, ни убива. Заливат евтини продукти, затова и ние изоставаме", допълни Синапов.
 
Той благодари на министър Найденов и правителството, че е постигнато сътрудничество с Турция да изнасяме агнета и шилета.

Във вторник Министерството на земеделието и храните ще представи своите разчети и анализи на консултативен съвето по зърното.

В началото очаквахме по-ниски добиви, но сега те се доближават до миналогодишните. Качеството на пшеницата е превъзходно, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той обясни, че животновъдите не получават европейски субсидии въобще, като това е резултат от правителството, което е подписало договора за присъединяване.

"Той е подписан така, че европейските субсидии са единствено за единица площ, тоест няма по схемата за глава добитък. Това може да се поправи в следващия програмен период 2014 – 2020 г.", каза още Найденов.

Според министъра на този етап на финансовото състояние на държавата няма как да се намали ДДС за да се да реши проблема с увеличаващите се цени в хранителния сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
9
 
! Отговори
До нас преди 11 години
Отклоняват вниманието с тази статия. НО НОВИЯ "ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО" ТРЯБВА ДА ГО ПРОЧЕТЕТЕ!!!Могат да ти вземат детето само с донос, а ти да си го върнеш през съд. През това време го ваксинират, лекуват, изследват и ако се разболее от болест, за лечение на която държавата няма пари - прочетете дали имат право да му терминират живота?!?! А и вижте подзаконовите нормативни актове, дали могат да търгуват с органите на жертвите?!?!? Имаме си "Закон за закрила на детето" този е без ЗАКРИЛА!!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Солаков преди 11 години
Валери Симеонов пръв се опълчи срещу исляма и ДПС в региона! Велик патриот! Скромен юнак! Колко са такива като него?
42
5
 
3
 
! Отговори
националист преди 11 години
45 какво му е на Симеонов? Това е един читав българин, пълен отличник, работил 3 години на траулер, електроинженер, пич отвсякъде! А ти си навярно ***, едно рядко го*но, пффф!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типичната форма на стрес за обществото от типа - "*** ми доди ми".
40
1
 
12
 
! Отговори
бреее преди 11 години
Тъкмо повярвах на оня..Мирослав ли беше..когато излезе и се хвалеше, че такава реколта в България не е имало от 20 г. и толкова качествен хляб не сме яли (едва ли не) от 1945 г насам..и ОБЕЩА ( то за тези е в рамките на нормалното, обещания без изпълнение), че ЦЕНАТА на хляба няма да се промени...но както винаги показа на народа, че за тях това е само лош мат`риал, който трябва да се умори от глад, въпреки високия добив на жито.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НФСБ Знаете ли кой е Председателя на новата партия обещаваща ви спасение?Собственика на ТВ СКАТ Валери Симеонов - ВинкелаПотърсете в Гугъл и научете що за хубавец е новият "спасител"
38
1
 
6
 
! Отговори
Да преди 11 години
Няма да е "драстично"-Ще ни го вкарват бавно и постепенно!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде отидоха милионите за животновъдство по разните европрограми? Или са им малко?
36
1
 
9
 
! Отговори
психиатър преди 11 години
Пенсионерите ни са железни! И 20 лв. пенсия да вземат и 5 лв. да стане хляба, те оцеляват стоически! Няма друг такъв вид!
35
0
 
2
 
! Отговори
Skok преди 11 години
Zavisi ot letvata !
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О,народ ПОРОБЕН,що си тъй ЗАСПАЛ,ил живот свободен теб не ти е мил????
33
1
 
11
 
! Отговори
??? преди 11 години
"Нямало да има драстичен скок на хляба"А, защо изобщо трябва да има скок ?!? ....Да не би Боко да е вдигнал пенсиите и заплатите на хората, а аз да не съм разбрал и затова да се вдигат и цените на хляба ?
32
0
 
15
 
! Отговори
шампанско и сълзи преди 11 години
Стига с този хляб и тези домати,кажете нещо за шампанското,ще поскъпва ли ,нема ли да поскъпва ,защото аз и жената пием и се къпем само с него,вода не ползваме, защото сме граждани за европейско развитие,а там такива битовизми нема,тенджерите също ги изхвърлихме, жената така реши ,вика за какво са ни ,асфалта си го ядем натюр,има достатъчно, но виж шампаниерите й били малко, за да й вкусно трябвало да са много,така препоръчвал Ути в шоуто си..а вие цената на домати,хлеб,лютеници,зеле..матрялъ
31
1
 
7
 
! Отговори
Мария преди 11 години
В Хасково от вчера хляба е увеличен и 600гр. вече струва 1 лев.
30
1
 
13
 
! Отговори
бобо преди 11 години
за Герб 1 лев увеличение на хляба не е драстично,те крадат от милион нагоре и ядат само черен хайвер с дюнерджийски питки
29
3
 
12
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
Като вземем властта ще въведем регулирани цени на 50 стоки от потребителската кошница и ще намалим на 6 % ДДС на храните, лекарствата и детските стоки! Хляба ще го намалим, като раздаването на субсидии ще се обвърже с добива на зърно и регулативната цена! А този въпрос в момента е пълна анархия! Произвел, непроизвел - взема субсидия на декар и не внася ДДС върху продажбите, защото отчита ниски добиви!! Къде дават така?Затова арендаторите карат само джипове!
28
7
 
3
 
! Отговори
!!! преди 11 години
К'во ме боли мене бе...Аз взимам над 500 лв на месец...:)
27
1
 
14
 
! Отговори
един преди 11 години
Добро утро сега ще ви увеличим цената на тока,добър ден сега е ред на водата добър вечер и хляба ви увеличихме а докато се чудите какво става ще ви вдигнем и цените на горивата не седна или две ст.а 10-12ст Криза е и така трябва ,защото долара е скъп пък ние купуваме от скъпия петрол и цените са такива високи .Интересното обаче ,че в цяла Европа ценита са замразени на храни и горива или ако има увеличение то е с един или два цента така е от 7-8месеца.А при нас заплатите са замразени
26
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Бе не си ли чувал:"То нема пари за ракия тя хляб ще ми купува".Винаги се намира кой да те почерпи,но пари за хляб не дават.
25
2
 
4
 
! Отговори
аз до 16 преди 11 години
Кутев не знам кой е, *** ли е, баща ти ли е ... ?!?