Забременяваш, уволняват те

Една пета от българките, чакащи деца, са останали без работа
31 юли 2012 19:50,
228
Забременяваш, уволняват те
Бременните българки са масово уволнявани и защото не знаят правата си. Снимка: Булфото

Уволненията на бременни жени у нас е достигнало плашещи размери. Проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България е показало, че близо една пета (19%) от бъдещите родилки са останали без работа.
 
Според допитване на организацията, цитирано от БТА, приблизително същият е делът на майките, които заради неразбиране от страна на своя работодател са били принудени да прекъснат кърменето на бебето си и да се върнат на работа.

Бременните стават жертва на некоректните работодатели и поради факта, че не знаят правата си.

„Над 75% от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50 на сто от майките не са наясно изобщо с правата си”, изтъкна доц. д-р Мариела Нанкова, която координатор на алианса.

По думите й над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при възникнали проблеми.

Над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си.

Едва 18% разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за защита на кърменето да бъде приет като национален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
10
 
! Отговори
Sante_dog до 59 преди 11 години
Сам го каза - Трудов договор. Този договор се сключва по КОДЕКСА НА ТРУДА. Ако не си го чел - пробвай - ще ти е полезно за да знаеш кога нарушаваш законите. Всяка клауза в договора която противоречи на КТ е нищожна. Аман от некадърни и незнаещи...
50
4
 
1
 
! Отговори
discus преди 11 години
do rabotodatel.Hodi i taka go napravi na istinskiq zapad...ima v zatvor daje da hodish.
49
3
 
0
 
! Отговори
discus преди 11 години
abe... mai go pravish shoto horata ne sa naqsno. ta inache she te osadat edin pat i she vidim posle dali she se pravish na interesen rabotodatel.
48
3
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Като сме *** и си унищожихме ясли, детски градини, като се примиряваме с мизерни заплати така ще е. На запад може да нямат такова животно, наречено "отпуск по майчинство" но имат възможност цяло семейство да ЖИВЕЕ с една заплата (а не да оцелява както тук) и/или да плаща на детегледачка да се занимава с детето, когато родителите са на работа. Ама пуста "Криворазбрана цивилизация"...
47
4
 
3
 
! Отговори
discus преди 11 години
mi ne vzimai jeni. shtom si macho men
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe da ne sam blagotvoritelno drujestvo q se postavete na mqstoto na rabotodatelq ne brustolevite gluposti vzimas nqkakva na rabota i sled 2-3 meseca kazva az sam bremenna i kakvo pravime sega a? mnogo e lesno samo da draskate i da obvinqvate.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както се казва - "Единственото безплатно нещо на този свят е сиренцето в капана за мишки" - Маргарет Тачър .В капитализмът е така всичко се плаща - капитал(пари)
44
0
 
2
 
! Отговори
discus преди 11 години
DO 48.. mnogo tochno kazano
43
3
 
22
 
! Отговори
sante_dog do Мира преди 11 години
Мира пожелавам ти да станеш майка. Наистина... Но работодателя ти да те уволни веднага след като разбере. И после да видим с какво ще го храниш това дете... Това е законодателството и трябва да се спазва. Ако работодателя уволни жена ми докато е бременна ще го пръсна в съда. Не само че ще и плати майчинските, но и всичките разходи+ неустойки+ще я върне на работа.
42
1
 
10
 
! Отговори
discus преди 11 години
zatova she stane *** darjava. posle balgarskoto naselenie namalqvalo. mi shtom ima kalpavi rabotodateli she ima i pomalko bremeni i pomalko balgari. Vav firmite se raboti no q da vidim ako taka sa pravili na vremeto kogato si se rodil ti dali shteli da izgonat tvoite roditeli ot rabota samo zashtoto si se rodil.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако държавата спре да плаща и майчинство *** ще престанат да правят по 15-20 деца :)
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vzemam q na rabota za da raboti tova e polojenieto kato iska deca da se spasqva
39
6
 
1
 
! Отговори
ДО 35 преди 11 години
НА КОЯ НИВА БАЧКАШ , УБАВЕЦО ДА ДОЙДА ДА ПОБАЧКАМЕ ПОРАВНО ?
38
5
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
И след 30 години кой ще ти работи??????????? Може би ще трябва да влезеш в съдружие с *** брадарс поне да не те крадат ако е останало нещо за крадене де. Все за Европата говорите. Там такива "работодатели" няма да оцелеят и месец, защото няма да има човек съгласен да работи за тях. Но вие сами се закопавате.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prav si bace i az da sum taka ste postupq do 39
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО Мира Като не ти харесва това,че плащаш заплати и осигуровки има лесно.Отиваш да работиш на някого/ставаш работник/ и си щастлива.Но щом ти харесва да си шеф,това е положението.Ако не са ти ясни нещата прочети
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 41. Драги работодатели, успешен бизнес не се прави като се мисли от днес за утре и се брой колко кламери е използвал подчинения ви. Проявете малко далновидност.
34
8
 
11
 
! Отговори
до един преди 11 години
В държавата има закони, които трябва да се спазват! Като не те устройва можеш да бъдеш работодател в друга държава!Работодатели бол! Нишата която ще освободиш друг ще я заеме!
33
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е малоумие от страна на работодателите. Вместо да се замислят, че това са бъдещите работници, потребители и кадри, те се тюхкат за глупости и дефакто спомагат за стопяването на нацията, те и за емиграцията на младите спомагат много но това е друга тема на разговор.
32
11
 
17
 
! Отговори
един преди 11 години
аз коректно съм и мплащал пълни заплати и осигуровки ,защо трябва да давам 8500 лв от собствения си джоб за това ,че мой служител решил да забремени ,категорично повече няма да позволя такъв случай ,защото за да извадя за чужд човек 8500 лв трябва да изкарам чисто 100000 сто хиляди лева преди данъци -нека тези средства ги дава държавата ,след като иска деца ,защо социалната функция да я изпълняват както казвате некоректните работодатели ,в кое са некоректни