Месото и млякото поскъпват

Причината за скока на цените е ниският добив на царевица
Обновена: 14 авг 2012 18:06 | 14 авг 2012 18:04,
239
Месото и млякото поскъпват
Вече ще бъркаме по-надълбоко в джоба за мръвки. Снимка: Reuters

„Млечните продукти, месото и млякото ще поскъпнат заради ниските добиви на царевица.” Тази прогноза направи земеделският министър Мирослав Найденов, след като инспектира реколтата на сънчоглед и царевица край пловдивското село Брезово. Според него свитото потребление също влияе на крайните цени.

Причината за лошата реколта е сушата през първата половина на годината. Данните сочат, че добивите от царевица са с 40%  по-ниски от тези миналогодишните.

„Свитото потребление последните години поставя животновъдите под огромна преса, тези цени и тази реколта ще доведат до поскъпване на фуражите, а млякото става от фураж, същото се отнася и за месото”, коментира земеделският министър.

Той обеща да компенсира земеделците заради щетите от сушата и лошата реколта тази година. Министърът обяви, че правителството ще изготви стратегия за възстановяване на напоителните канали, за да се предотвратят подобни загуби занапред.

По повод мнението на президента Росен Плевнелиев, че замразяването на цените на основни хранителни продукти няма да реши проблема дългосрочно, министър Найденов коментира, че взетото решение от кабинета е най-правилното на този етап и е в услуга на социалнослабите българи.

„Готов съм да поема критики от сутрин до вечер, но да знам, че най-бедните хора у нас са доволни за определен период от време”, заяви още Найденов.  

Той се похвали, че депутатът от опозицията Румен Петков му се обадил и го поздравил за взетото решение, тъй като майката на депутата била доволна от замразените цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента , който започнат да говорят за увеличение на , газта, нефта и други темподобни, веднага почва екшъна, и тогава пак започва да поскъпват всички стоки,Българино, крайно времее да се събудиш.....
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, не разбрахте ли, това е нишан на Найденов към произцводителите и вносителите да вдигнат цената, пък те ще му се отблагодарят после.
195
0
 
1
 
! Отговори
kaka_fire преди 11 години
На мен едно нещо само не ми стана ясно, как така реколтата от зърно е добра - вдига се цената на хляба, щото суровината била скъпа. Лоша е реколтата от царевица - качва се цената на месото, щото фуража щял да е скъп. Добре, аз питам, при какви условия цената ще падне (може да се замислим, че има и външен пазар...) Или всички са пълни мошеници - производители, прекупвачи и ползватели на това зърно??? Само на мен ли ми прави впечатление този пълен алогизъм????
194
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Хайде журналистите, чиновниците данс, бор-чворк къде сте има ли престъпност и кой и противодейства или взимате заплати да констатирате колко милиони и милиарди ДДС са откраднали от държавата. ЗНАЕМ ГО И БЕЗ ВАС! Вие трябва да го ВЪРНЕТЕ В ХАЗНАТА. Иначе никакви заплати - ТЪРТЕИ!
193
0
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
"цялата работа се върти около горивото и електроенергията:Това са все едни такива големи пера" Спрете тогава субсиидите. Те са малки пера според бизнеса. Какви са субсиидите, колко е изкупната цена и колко са маржовете на всеки по веригата в различните страни в Европа и да видим кой *** бърка в кацата.
192
0
 
4
 
! Отговори
мисля си преди 11 години
стягайте коланите или стягайте качулките... до кога ще ни третират като африкански роби?
191
1
 
5
 
! Отговори
ПРЕНАПИСВАТИСТОРИЯТА преди 11 години
Къде е Русия и благодарството към братския руски народ в речта на Президента на паметника Шипка? Този, който не помни освободителите си, не заслужава свободата си!!! И Вие ли сте ***, г-н Президент?
190
0
 
8
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
Алооо - журналисти и министри , защо говорите пълни глупости . Заради царевицата - било.И кое животно е нахранено с новата реколта , която още не е прибрана , та да поскъпне цената .Ако в някой регион е слаба - то не е във всички .
189
0
 
8
 
! Отговори
Докога така! преди 11 години
Миналия месец не можех да си купе нишо, сега - още по-малко.
188
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и на нас не ни е изгоно да им купуваме *** на тези цени? Като ще плащам тези пари ще купувам вносно. Вносното поне е според някакви стандарти. Тук заплатите африкански, токът по-евтин, горивата по-евтини, но храните по-скъпи. Как става това и къде отива разликата?
187
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
АЙДЕ СТИГА ДЕ !!!
186
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Догодина ако има високи добиви, ще смъкнат ли цената на месото и млечните продукти?
185
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А предни години, когато имаше високи доходи, защ никой не каза: "Ама то имаше много царевица, цената и падна и себестойността на млякото и месото падна. Ще ви смъкнем едни 30%".Същата работа и с бензина. Като поскъпне петрола, вдигат бензина на секундата. А наскоро петрола падна от над 100$ до 80$, но защо ли бензина е с рекорда цена в момента?
184
0
 
7
 
! Отговори
ени преди 11 години
Защо в нашата държава колкото по- крадливо , неграмотно и некадърно толкова по- висок пост заема?
183
0
 
8
 
! Отговори
Непознат преди 11 години
Да всичко поскъпва,нещо нормално а хората по селата ги отказаха да гледат животни един литър мляко за 30 ст. продават, а от магазина ако им се наложи за 1.70 лв. то голяма преработка, голямо чудо.
182
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
големи парадокси- първо- тези прасета са хранени с миналогодишната реколта, която не е скъпа второ- минисътър каза, че ще компенсира 80% от загубите- т.е. лошата реколта ще се компенсира- тогава защо е скъпа ? Нищо свястно не казват ГЕРБ- само гледат как да оправдаят кражбите си. Цената на бензина се качва ,защото еврото поскъпнало, цената се качва, защото еврото паднало- на нас все ни го качват
181
0
 
7
 
! Отговори
NARODE NARODE преди 11 години
Dupe da ni e qko zimata!!!
180
0
 
5
 
! Отговори
народа преди 11 години
Това не е в последстиве на международните цени а това е крайният резултат на един некадърен министър на земеделието .Няма какво да се очаква от човек уволнен дисциплинарно от НВМС за крупна далавера с внос на 20 годишно месо .Няма какво да се очаква от един некадърен човек За каквото се захване всичдо или се ликвидира или драстично се увеличава .Нека каже какво направи през този мандат като министър .Абсолютно нищо но нали е човек на б.б няма уволнение .Такова правителство таково управление но всичко на гърба на народа.В момента държавата се намира в ликвидация но никой не сме да каже това на висок глас .Рано или късно чашата ще прелее и тежко и горко на виновните .Няма да има спасение за тях на тази планета .Няма по лошо от това народа ти да те проклина и кълне .
179
0
 
17
 
! Отговори
не сме балами преди 11 години
Ядем старо замразено месо внос, обработено с химикали.Почти никъде не може да се намери "Стара планина",особено в малките градове.Известно е, че повечето колбаси се правят от леш, а се продават на баснословни цени.Къде е контролът ?Всичко това не зависи от родната царевица, за съжаление.Потреблението се свива, защото всеки знае какво месо се продава.Да попитаме министъра къде се продава българско месо,пък тогава да говорим за царевицата.
178
1
 
21
 
! Отговори
земеделец преди 11 години
Кажете си, че ще я продадете на запад да вземете по някой лев, кво се правите на циркаджии и аз имам ниви, хем са комай в планината. Добива не е, като минали години ама и по-лоши сме виждали а тогава цената не е мърдала.Кажете защо някой хора си изнасят зърното след, като са получили държ. субсидии..

Спонсорирани публикации