Еро "за" развитие на временните мерки за българи и румънци

Френското правителство обсъжда съдбата на дошлите в страната роми
Обновена: 22 авг 2012 15:05 | 22 авг 2012 12:30, Елка Василева
37
Еро "за" развитие на временните мерки за българи и румънци
Жан-Марк Еро. Снимка: Reuters

Френският министър-председател Жан-Марк Еро заяви, че подкрепя развитие по въпроса за временните мерки на ЕС, ограничаващи до края на 2013 г. достъпа до трудовия пазар за идващите от Румъния и България, повечето от които са роми, предаде Франс прес.

"Подкрепям евентуално развитие" при тези мерки, в чийто контекст румънците и българите се разглеждат като идващи от страни извън Общността, при все че държавите им членуват в Европейския съюз, заяви Еро пред радио RMC и телевизия BFM.

Подобно на осем други европейски страни Франция ограничава правото на българските и румънските граждани да работят на нейна територия. Временните мерки ограничават достъпа до пазара на труда за 150 професии, като е необходимо издаване на разрешително за работа и и работодателят да плати съответната такса във френската служба по имиграцията и интеграцията. Ограниченията може да бъдат вдигнати само с едно решение на кабинета, както направиха вече Италия и Ирландия.

Същевременно Жан-Марк Еро защити своя вътрешен министър Манюел Валс, критикуван за това, че разпореди през лятото да бъдат разтурени ромски лагери. "Трябва да погледнем нещата в лицето: бордеите се разшириха", констатира премиерът и нарече това "неприемливо". "Решенията на правосъдието трябва да се изпълняват. Моят дълг е да намирам изходи, действайки прозрачно, твърдо и човечно", каза той.

Еро ще председателства по-късно днес междуведомствена среща, сред чиито участници ще са вътрешният министър Манюел Валс и министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло. Сред обсъдените варианти ще бъде отпадането на ограниченията пред достъпа на българите и румънците до френския пазар на труда.

Френското правителство ще проведе днес и спешни разговори с министри и граждански сдружения за съдбата на пребиваващите в страната роми, след като вълна от експулсирания и разтуряне на импровизирани лагери породи обвинения, че Франсоа Оланд следва примера на Никола Саркози в преследване на това етническо малцинство, пише в. "Гардиън".

Правителството на Саркози бе обвинено в дискриминация при експулсирането на роми обратно в България и Румъния. Критици намекнаха за неприятните спомени от депортиранията по време на Втората световна война. Мнозина от ромите просто се завърнаха във Франция, но тъй като предишните им лагери бяха разрушени, те заживяха в още по-голяма бедност и по-тежки условия, в обстановка на страх и сплашване, отбелязва вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe da vi i AFRIKANSKATA FRANZIA ZA DA IZDARJI CHOVEK DA JIVEE V FRANZIA ILI TRIBVA DA E GEY ILI S OPERIRANA NERVNA SISTEMA NA MESTA POCHTI VSICHKO E CHERNO
11
3
 
12
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Ако впрегнем *** да бачкат много бързо ще се оправим. Ей го веднага се сещам за една работа, която могат да сваршат - да пренаредят паветата по бул. Борис. За няколко месеца ще стане идеален!
10
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешното е, че нито *** ни, нито другите българи могат да се интегрират на запад. Дървената глава си е дървена. И българите в чужбина както и *** ни там си хортуват само помежду си и говорят развален местен език, общуват си само с българи и само ходят да цоцат парички.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА СИ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ..ДА ГИ ИНТЕГРИРАТ И ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ В БГ..А НЕ САМО ДА НИ РЕВАТ ЧЕ ГИ ПОТИСКАМЕ ...ХАЙДЕ ФРАНСЕТА..РАБОТЕТО ПО ДИРЕКТИВИТЕ НА ЕС ЗА ИНТЕГРИРАНЕ НА ***...!!!
8
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Аре бе франсета помогнете малко като вземете наши мангалета да ги интегрирате малко ама моля ви не ги тормозете тук са на почит и уважение и на всякъде с предимство!
7
17
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Какви българи? Да нямаш предвид този народ, смес от власи и сърби, които отричат своите влашки и сръбски корени?
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако *** ни избягат на запад кой ще извозва *** и чисти улиците? Не, че го правят идеално, обаче аз не виждам кой българин би се захванал с такава работа.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това сая европейски граждани. правилно написа проф. Константинов- не ни искат в Шенген, защото не искат ромите. В Шенген вече не могат да ги пипнат с пръст и наливат пари тук за фондации, само и само да ги държат тук и да не ходят там. За това е цялата работа с Шенген- ние пазим границите по-добре от Италия и Гърция, но..Ако Фр. и Италия разрушат катун- нищо, само медиен факт, а ако тук стане това- започва се размахване на пръст от ЕС, БХК. Къде е БХТова е долно лицемерие
4
0
 
31
 
! Отговори
Astarot преди 11 години
И как точно ограничението за работа, ще спре *** да влизат във Франция и да си правят катуни? Те щото са се скъсали да работят, пък особено по договор...При положение, че половин северозападна Африка и Полинезия са във Франция, е супер лицемерно да поставят условия пред европейски държави, членки на ЕС.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Н е ли време за създаване на ,,Ку-кукс-клан,, ?
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, тези франсета са пълни ***. Щом не искат *** да бачкат, а ще чакат до 2014г. сроковете да дойдат и да си отворят пазара на труда, значи ще ги оставят да си крадат, просят и осират хубавите им градове. Е, харесва ли ви да интегрирате нашите циганя, мосюта? Поддават ли се на превъзпитание? И моля Ви се, дръжте се малко по-толерантно с тях - не ги гонете, защото не приляга на висша класа толерасти като вас да се държат грубо с "хората". Да се научите да не поучавате нас българите.
1
1
 
36
 
! Отговори
gtf преди 11 години
ама иначе много ви знае устата, само ни критикувате и ни задължавате да ги изхранваме, като дойде до вашия г*з почнахте да се чудите как да ги изгоните... и ние тука не ги искаме..