30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух

Шофьори предлагат на изходите от населеното място скоростта дори да се увеличи
Обновена: 1 сеп 2012 18:37 | 1 сеп 2012 18:30,
235
30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

Шофьорите остро недоволство срещу предвиденото намаление на скоростта в населените места от 50 км/ч на 30 км/ч, залегнала в нова наредба на вътрешното и регионалното ведомство.

Аргументът на новите правила е, че по този начин ще се намалят катастрофите и пътните инциденти с ударени пешеходци.

Затова намалението на скоростта ще засегне само определени райони в градовете - около детските градини, училищата, болниците, малките улички, където с т.нар. „легнали полицаи” ще се принуждава колите да пълзят.

Шофьорите обаче са категорични, че по този начин единствено ще се увеличат задръстванията.

„Пълна глупост е това, няма кой да го спазва просто, ние сега караме  с 60 километра, плюс това гоним време”, смята Владимир Илиев, който е таксиметров шофьор в Пловдив.

По думите му сега тролеите се движат с 30 километра в час и стават причина за задръствания, затова е немислимо всички да спазват това ограничение.

„Няма да го спазвам, ние гоним време, като ми кажат 5 минути до адрес, аз не мога да стигна с 30 километра в час”, твърди друг шофьор на такси.

Ограниченията ще доведат и до закъснение на автобусите от масовия градски транспорт.

„За един обществен транспорт изискването е да бъде бърз и удобен,  технологичната скорост за Пловдив в момента е 18 километра в час, а след въвеждането на ограниченията ще падне на 12 километра в час”, прогнозира пред Dnes.bg заместник-кметът по транспорт Александър Държиков.

Още по темата
 От пловдивската община са на мнение, че при шофирането на по-ниска скорост се отделя повече вредни газове в атмосферата и така допълнително ще се замърсява въздуха в градовете.

„Ако намалим скоростта до 10 километра в час, тогава няма да има произшествия изобщо, но от друга страна това ще се отрази върху придвижването, транспорта, трафика и екологията”, смята още Александър Държиков.

В момента у нас се изграждат „легнали полицаи” и повдигнати пешеходни пътеки на невралгичните места, които ще ограничават скоростта на водачите.

Шофьорите предлагат по широките булеварди и при изходите на града ограничението на скоростта дори да се увеличи, защото пълзенето с 50 км/ч на местата, където няма жилищни и индустриални сгради, кара екипите на КАТ да дебнат и да ги глобяват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Кой ли?!?!?!?! Същите кукловоди, които управляват всички псевдо политически марионетки от 23 години насам. Или бъркам?
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да не ви харесва ида ви харесва, във всички вътрешно-квартални улици трябва да се кара с максимум 30 км/ч. Но по главните улици определено скоростта трябва да е около 50,а по булевардите, без пресечни и без пешеходни пътеки скоростта спокойно може да е 60-70 км/ч максималната
52
0
 
8
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
А ти не ограничения не смяташ ли, че проблем се решава като намериш решение за него, а не като го заместиш с друг проблем? Та че дете е бутнато на платното не ти ли говори, че вкъщи не е работено достътечно с него, колкото и да има светофари и зебри си има елементарни правила за пресичане. Културата на пешеходците е НИКАКВА! Като и на повечето зад волана, защото те са с КУПЕНИ КНИЖКИ и не занят правилника. Това е каквито и галимации да правят щом се продавт книжки ще има и моного убийци на пътя.
51
3
 
25
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Дами и господа когато застанем пред урните трябва да си зададем няколко въпроса. 1. Кой ни направи цигарите 5 лв. 2 Кой ни изкара да пушим на улицата. 3 Кой ни направи бензина 3 лв. 4 Кой ни вдигаше тока по 3-4 пъти на година. 5 Кой ни подслушва в нета и гласи закони за ограничаване на свободите. 6 Кой направи декари соларни паркове. 7 Кой ни затвори АЕЦ Белене. Още много мога да спомена а и вие си задайте въпроси които ви засягат пряко.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И по време на еврепойското бяха немска машина :)
49
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Юсеин Болт тича с 37.7 км/ч. Какво да коментираме повече?30 км/ч - повече задръствания, повече изхвърлени вредни газове... но пък повече парички и за Дянков и за Ушев, така че примирявайте се.Кой ви е карал да гласувате за ГРОБ ???
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до всички *** който ако не са ф софия ша умрат гладни стига плакате бе
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ограничените веднага надигнаха вой, но ако блъснат детето им пред болка обръщат палачинката. По основните булеварди дори ще се увеличи скороста, но в малките улички трябва да се кара Бавно. Ходи обяснявай после, че детето си е виновно, че изкочило в последния момент.
46
1
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Автобусите са нередовни и не можеш да рачиташ на тях.Ако е лошо времето или зимата задължително спирките са открити и са натрупани купчини с обклуци, сняг и кал. Навсякъде е мръсно, пътниците имат ниска хигиенна култура, и всяка сутрин трябва да гледам някой как си бърка в носа и след това се хваща за дръжките. За чалгата от слушаките няма да коментирам. Отделно трябва да слушам хленченето на поне 5 човека как мразят вся и всьо. Метрото е неудобно устроено и винаги претъпкано и крадът наволя.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората " пасат" крави :) - Фолкссаген " Пасат" също
44
3
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Ама наистина ли ще включа пежото си 3.0 TDI на трета скорост? Все по нанадолнище ли ще я карам тази кола бе, умен?))))
43
3
 
2
 
! Отговори
асд до 47 преди 11 години
Ами пак казвам за българина ограничение от 30, ще значи 40-50. Спокойно можеш да включиш на трета. :) Плюс това на някои булеварди може да се постави по-голямо ограничение, примерно 70 км/ч. Между другото и автобус ползвам, то с него е по-бързо даже, щото имат спец. ленти.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Немска машина ХАХАХА
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо е позакъсало момчето с Фолксвагена :):)
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко марионетката се подиграва вече както си иска с нас. ДОКОГА? Мен не ми се чакат избори, не ми се емигрира и не ми се стои с кръстени ръце ....
39
7
 
5
 
! Отговори
асд преди 11 години
Аз съм шофьор, но и ме е блъскала кола на пешеходна пътека в града със 75 км/ч, изчислена от полицаите, въз основа на спирачния път. Много е кофти да те блъсне кола, повярвайте. Няма смисъл от бързане, особено в по-малките градове. Дали ще стигнеш 3-4 минути по-рано или по-късно е все тая, ако това ще спаси живот. А и по мои наблюдения за да може да се реагира в гъсто населени зони на внезапно появило се животно, човек или др. препятствие 40 км. е максималната скорост.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради тази простотия ще се повишат нивата на замърсеността на въздуха и в без това мръсните градове. А който прави катастрофи при 50км/ч ще ги прави и при 30км/ч.
37
3
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Не виждаш какъв е проблема да караш с 30 км в час? Ти управлявал ли си някога автомобил бе, човече?На втора скорост ли да карам от Младост до Люлин в София и да стигна за един час до работата си и да изхабя 4 литра бензин? И на връщане 4 литра 20 кинта за бензин. Браво! Умен си! Ще кажеш да хващам метрото ли? А Вие у Варна като имате автобуси що се возите с колите си?
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oтново бутат " немската машина" :)
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Аргументът на новите правила е, че по този начин ще се намалят катастрофите и пътните инциденти с ударени пешеходци."Решението е да спрът да проват книжки на всеки желаещ и да почнат да дават високи присъди на полицаите взели подкуп. Това е истинският проблем, повечето от катастрофите са от хора, които нямат респект към никой и към нищо, защото знаят че ще дадат някой лев и ще се измъкнат. На сина ми от компанията като пиха вкъщи почти всички ми се хвалиха, че са си купили книжките.