30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух

Шофьори предлагат на изходите от населеното място скоростта дори да се увеличи
Обновена: 1 сеп 2012 18:37 | 1 сеп 2012 18:30,
235
30 км/ч в града – задръствания и мръсен въздух
Снимка: архив, Булфото

Шофьорите остро недоволство срещу предвиденото намаление на скоростта в населените места от 50 км/ч на 30 км/ч, залегнала в нова наредба на вътрешното и регионалното ведомство.

Аргументът на новите правила е, че по този начин ще се намалят катастрофите и пътните инциденти с ударени пешеходци.

Затова намалението на скоростта ще засегне само определени райони в градовете - около детските градини, училищата, болниците, малките улички, където с т.нар. „легнали полицаи” ще се принуждава колите да пълзят.

Шофьорите обаче са категорични, че по този начин единствено ще се увеличат задръстванията.

„Пълна глупост е това, няма кой да го спазва просто, ние сега караме  с 60 километра, плюс това гоним време”, смята Владимир Илиев, който е таксиметров шофьор в Пловдив.

По думите му сега тролеите се движат с 30 километра в час и стават причина за задръствания, затова е немислимо всички да спазват това ограничение.

„Няма да го спазвам, ние гоним време, като ми кажат 5 минути до адрес, аз не мога да стигна с 30 километра в час”, твърди друг шофьор на такси.

Ограниченията ще доведат и до закъснение на автобусите от масовия градски транспорт.

„За един обществен транспорт изискването е да бъде бърз и удобен,  технологичната скорост за Пловдив в момента е 18 километра в час, а след въвеждането на ограниченията ще падне на 12 километра в час”, прогнозира пред Dnes.bg заместник-кметът по транспорт Александър Държиков.

Още по темата
 От пловдивската община са на мнение, че при шофирането на по-ниска скорост се отделя повече вредни газове в атмосферата и така допълнително ще се замърсява въздуха в градовете.

„Ако намалим скоростта до 10 километра в час, тогава няма да има произшествия изобщо, но от друга страна това ще се отрази върху придвижването, транспорта, трафика и екологията”, смята още Александър Държиков.

В момента у нас се изграждат „легнали полицаи” и повдигнати пешеходни пътеки на невралгичните места, които ще ограничават скоростта на водачите.

Шофьорите предлагат по широките булеварди и при изходите на града ограничението на скоростта дори да се увеличи, защото пълзенето с 50 км/ч на местата, където няма жилищни и индустриални сгради, кара екипите на КАТ да дебнат и да ги глобяват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой от тези ''професори'' дето ги мислят тия закони замисли ли се ,че така колата ще гори в пъти повече ? а тия цени на горивата ? ще ги смъкнат ли ,ако въведат ограничението ? проблема не е в сегашните правила за движения , а в неспазването им , замислете се защо не се спазват ! с нетърпение чакам някоя ''пролет'' да дойде и в България , ако щете ме плюйте - аз не издържам на тези подигравки !
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се пънете,човека на снимката го е измислил.ЕВТИНО,ЕКОЛОГИЧНО И СПОРТНО
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо да се напънат и да станат по-ефективни при хващане на нарушители те пак го натресоха на всички. Някои шофьорчета се мислят за тарикати: плащат си на полицйчетата, карат в нарушения и агресивно, и си мислят че са част от няккакъв филм. Заради тези 5-10% сега всички останали ще страдат, и то само защото държавата не може да се оправи с тах. Вместо да започнат да вимат книжки и издават просъди, те пак сътвориха едино лесно за тях решение.
31
16
 
5
 
! Отговори
асд преди 11 години
Управляващите просто искат наистина да се спазва в населените места скорост по-ниска от 50 км/ч. Сега ограничението е 50, но масово се кара с поне 10-20 км/1 отгоре и полицаите не глобяват за това. Даже във Варна като се тътриш със 70 ти свирят и те изпреварват и от ляво и от дясно. Като направят ограничението 30 км/ч, хората ще карат с 30-40 и всичко ще е наред. Не виждам какъв е проблема. За добро ще е. Като не разбират българските шофьори - *** от дума, трябва да има сопа.
30
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аз имам следното предложение,на влизане в населено място да бъдат гасени двигателите,автомобилите закачвани на животинска тяга и изтегляни до мястото дето трябва да отидат
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гроб продължава да погребва! А дано я приемат тази наредба, че да ви кажа на вас ***: Честита ви поредна умопомрачителна гробаджийска идиотщина.Гласувайте за ГРОБ пак, майка ви скапана нещастна да Е.а!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-СЕЛСКОСТОПАНСКАТА МАRKA НА СВЕТА Е WОЛКСВАГЕН !
27
1
 
21
 
! Отговори
Def преди 11 години
Кой *** измисли на Цариградско шосе в участъка м/у Горубляне и Църна маца да има ограничение от 50 км/ч не знам? Направо е ужасно.
26
2
 
30
 
! Отговори
5kov преди 11 години
Първата автомобилна катастрофа с човешка жертва е станала със 7 км/час. Така, че да я намалим на 5 км. Хем ще караме наравно с пешеходците и ще можем безопасно да си общуваме!Може ли да публикувате снимка на измислилият поредната тъпотия или от лудницата не му дават снимката!?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо колата на снимката е ПАСАТ със коннсерви лютеницa
24
1
 
16
 
! Отговори
куку преди 11 години
Предлагам да се кара на заден ход.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво толкова има да се мисли, усилията трябва да са и по посока на спазването на ЗДП и от пешеходците. Ако всеки пешеходец пресича на пешеходна пътека и спазва сигналите на светофарите, то аз съм сигурен че произшествията ще намалеят драстично! Може би трябва да се сложат камери на пешеходните пътеки и да се прекратят тези споразумения в съда и проблемът ще бъде решен. Аз имам малко дете и го възпитавам да пресича САМО на позволените за това места.
22
6
 
9
 
! Отговори
бат радо преди 11 години
с тия светнали фарове ве4е грамнаха парвите акумулатори дано на някои управник скоро да грамне 4е да се убеди колко вредно е това и колко кинти ве4е 6те се дават само за акумолатор от управията на тия господа
21
3
 
3
 
! Отговори
Varnenec преди 11 години
mi da zabranqt kolite vaobshte ... golemi *** sa tezi ot GERB
20
7
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Това чака бъдещето на всички мегаполиси - огромни паркинги извън града. Пристигаш от далечен град, паркираш близо до града и навлизаш към вътрешността с нещо по-щадящо околната среда в е така прашнаия град. Ама нали са дебели задниците, обездвижилисте се и не можете да направите една крачка без консервната кутия.
19
2
 
7
 
! Отговори
bat rado преди 11 години
баси ужаса ставаме като камилите от година на година не вилие срам бре толкова ли важни не6та в даржавата нема за ре6аване ами с това се занимавате неисе слагаме колелцетата и на пат по барзо 6те се движим отколкото с колите 4естито на поредната глупост
18
2
 
27
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Тия от ГЕРБ са напълно изтрещели. Я догодина ние да им бием шута на тия ***! А може и още сега.
17
1
 
15
 
! Отговори
Ъпчо преди 11 години
Тия ще ни накарат да си бутаме колите на ръка, както е показано горе и за това да си плащаме на общината.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи от тук си правя извод че основната част от народа български може ама не му стиска докога?
15
0
 
21
 
! Отговори
Майна преди 11 години
А къде са зелените вълни които ги има по цяла Европа? Елате и вижте огромните задръствания по всички булеварди в Пловдив.Къде е този център за управление на градският транспорт за който се говори от години?