Цените на някои лекарства поскъпнали с до 400% през 2008-2011 г.

Според Сметната палата причината е липса на промяна в нормативната уредба
29 сеп 2012 17:22,
64
Цените на някои лекарства поскъпнали с до 400% през 2008-2011 г.
Снимка: Bulphoto

Одитът на Сметната палата за цените на лекарствата през периода 2008-2011 г. е констатирал увеличение на цените на някои лекарства с между 300 и 400 процента, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

Въпреки че все още не се е запознала с подробности от доклада, Атанасова посочи, че това поскъпване е настъпило след прехвърлянето на плащането на лекарствата от министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса.

По думите на здравния министър в доклада се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, което е довело до повишаване на цените на лекарствата.

Одиторите са направили някои препоръки до Министерския съвет, до Министерство на здравеопазването и до НЗОК. В момента тече двуседмичният срок, в който министър Атанасова може да направи възражения върху доклада, или да го приеме.

Докладът ще бъде връчен на 12 души - всички министри на здравеопазването и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

Припомняме, че преди дни за пореден път парламентът удължи работата на временната анкетна комисия, която проучва причините, довели до повишаване цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани с публични средства.

Комисията беше формирана през март по настояване на Коалиция за България и ДПС по повод на нереално високите цени на някои медикаменти, продавани в България по-скъпо, отколкото в съседни страни.

Експерти от анкетната комисия посочват, че причина за високите цени на лекарствата са липсата на промени в подзаконовата нормативна уредба. Очаква се тя да работи поне до 15 октомври.

Междувременно продължават да текат служебните проверки, извършвани от комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство. По последни данни към август приблизително 400 лекарства вече са с по-ниски цени в аптечната мрежа заради проверките на ведомството, които се извършват на база сравнение на цените на лекарствата у нас с тези в референтните за България държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Първата фирма на Бойко Борисов е с предмет на дейност внос износ търговия с лекарства и фармацевтични продукти , не е охранителна фирма. Така че понеже е от 20 години в бизнеса с лекарствата , не е случайно че от 3 години в България все за поевтиняване на лекарствата си говорим и те все по-скъпи стават. То е като със стандарта на живот при Герб все за по-добър стандарт си говорим и все по-бедни ставаме
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това с цените на лекарствата е от повече от 15 години.Всички присъстващи в парламмента управници са се облажили.И краят не му се вижда!
47
1
 
0
 
! Отговори
pamet преди 11 години
тези дето сега плюват да не би да са на 4години. та не си спомнят за какво говорехме преди. някой да ни е казвал преди бойко за тези одити,ревизии,афери. всичко се покриваше. сега поне има информация какво става в тази държава.никога преди хората незнаеха какво се случва в енергетика ,фармация,пътища,спорт. сега всичко е на масата и се говори открито.пъпката забогатяваше много преди бойко да стане премиер.
46
2
 
1
 
! Отговори
Алчност безбрежна преди 11 години
Причината за поскъпване на лекарствата не е някаква си Нормативна уредба, а алчноста на нашите аптекари. Куриозът бе, че ако купуваш лекарството свободно, отколкото със рецепта, плащана от Здравната каса. Госпожо министър, защо не приемете Закон за наказание на алчноста, прилагана срещу здравето на гражданина?
45
1
 
4
 
! Отговори
пипи преди 11 години
причината е че си мълчиме цял живот и ни мачкат до последно *** народ
44
2
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
*** яко са цоцали болните пенсионери:)))) хак да им е ! ПАК ДА СИ ГИ ИЗБЕРАТ ДА ДА ГИ ДОУМОРЯТ! Тъкмо няма да има кой да гласува за *** вече! Ще се отървем!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цените на някои лекарства поскъпнали с до 400% през 2008-2011 г. Хайде сега ми кажете друга държава в света,не в Европа дали има такова поскъпване на нещо което толкова пряко да касае живота на хората,няма,няма и да има защото в Чалгария сме *** и търпеливи,толкова *** сме че сме си избрали мутри и фузкултурници да ни управляват,пак световен феномен. То не бе горива,лекарства, застраховки,храни, услуги,такси, телефони сметки , ток, месо, олио,брашно, НА ВСИЧКИ РАЗХОДИТЕ ИМ СЕ КАЧИЛИ, А НАШИТЕ
42
1
 
2
 
! Отговори
Братко преди 11 години
Що не ни приемат в Шенген, мама им брюкселска ?!?!
41
1
 
5
 
! Отговори
xxl преди 11 години
"Тежката артилерия" е на снимката. Не мога да разбера симпатична ли ми е или не.
40
2
 
3
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Еми така ще е Герб смени 4 министри на здравеопазването , всеки по 100% увеличение на някои лекарства, ето ти 400% увеличение ако сменят министъра още един два пъти може да инкасират и 600% увеличение, що не, важното е да се режат лентички и да се дърдорят глупости за реформи, борба с корупцията и подобряване на положението. А да вземат да спрат да се грижат за хората , че от грижи ще ни уморят до крак
39
1
 
2
 
! Отговори
NAPOLEON преди 11 години
TOZI MINISTUR OSVEN ZA ....... ZA DRUGO NE STAVA.NALI E OT DULOVO I TQH DA GI ..... ***.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Източват здравната каса ,това става
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахах те в САЩ не могат да се преборят с фармацевтичните картели, какво остава за България
36
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
и няма как да е иначе..та нали куцо и сакато е прикрепено към този бизнес..и си смуче печалбата до 10 коляно..и иска огромни печалби та си вдига цените както се сети..а държавните контролиращи органи..ги има само на ведомостите за заплати...интереси и пак интереси преплетени като свински черва са ..а народа нека си говори..важното е частника да ***
35
2
 
5
 
! Отговори
45 преди 11 години
Я научи парвъ съдържаталната част на думата "политика" ***! Ще разбереш, че дори има лекарствена политика! *** си като Калинка!:)) Или ти си и първообраза!:))
34
7
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тъпият БЪЛГАРИН не разбра , че и накъдето и да се обърне . дупето му , ще бъде ОТЗАД./Пак го удари на политика/.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Причината е безмерната алчност на новоизлюпените властимеещи бизнесмени и политици,пряки наследници на БКП+ДС
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази нали я взеха от психото в Русе, което е показателно за душевното състояние на герберите!
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Убийците от ГЕРБ как се кефят! Лошата новина за тях е, че краят им идва!
30
13
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
ХАхахахахахахахахахаКрадливите червени *** газ пикаят.Н Е К А.Сега реват на умряло, щото не могат да цуцат от бюджета. И стоят гладни. И псуват.