Да оставим на съда делото срещу имамите, зове Плевнелиев

Свидетел по делото в Пазарджик се оплака от натиск от ДАНС
Обновена: 29 окт 2012 20:35 | 29 окт 2012 20:34,
80
Да оставим на съда делото срещу имамите, зове Плевнелиев
Плевнелиев се притеснява от протестите в Пазарджик. Снимка: БТА

При процеса в Пазарджик и при радикалния ислям върховенство трябва да вземат съдът и правораздаването, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че трябва да се даде възможност на съда да си свърши работата

”Убеден съм, че те ще погледнат много коректно всяко доказателство и ще вземат своето обосновано решение”, подчерта Росен Плевнелиев, цитиран от ”Фокус”.

Той изрази притеснението си от демонстрациите на националистическите формации, които днес се събраха в Пазарджик. Според президента те се опитват да извлекат бонуси от случая.

Днес по делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям беше разпитан в продължение на часове един от ключовите свидетели - Муафак Аласад.

Той се оплака, че е бил подложен на натиск от ДАНС. Аласад има двойно гражданство – българско и сирийско. По думите му агентите са го карали да се откаже от преводач.

Още по темата

Мъжът каза, че е подписал молбата под натиск и я оттегля. Свидетелят допълни също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му.

Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език.

След приключване предявяването на веществени доказателства – флашки, компютър и благодарствени грамоти, книга на арабски език по искане на прокуратурата, съдът пристъпи към прочитане показанията на свидетеля, дадени в досъдебното производство пред следователи и пред съдия.

В разпита пред съдия Муафак Аласад е казал, че организацията „Ал Уакф Ал Ислями” не е регистрирана в България, изброил е кои от обвиняемите познава, присъствал е на семинарите в Истанбул. Там са били уведомени, че ръководител на организацията за България ще бъде Саид Мутлу.

Дадена им е програмата, в която е записано, че във всяка джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те да обучават още по пет и така докато стигнат до 500. Парите за работата ще получават от Саудитска Арабия, а при проверките, ще обясняват, че са им дадени от Главно мюфтийство.

Целта е била да се наложи салафизма в България.

Според свидетеля всички документи за учредяването на „Ал Уакф Ал Ислями” са съгласувани с Главно мюфтийство. Дори главният мюфтия бил в Истанбул, срещал се с хората от Саудитска Арабия и е знаел, че Саит Мутлу ще бъде председател, защото е български гражданин и не може да бъде изгонен от страната.

При третия разпит на 10 януари 2012 г. свидетелят е дал обяснения за намерена флашка в неговия автомобил, който е ползван от един от обвиняемите – Муса Ахмед.

Пазарджишкият окръжен съд пък отложи разпита на тримата тайни свидетели с номера 002, 004 и 005 по делото за радикален ислям за 28 ноември.

Причината за отлагането са ангажименти на адвокатите на обвиняемите. Те са обявили, че това е единствената свободна дата за месец ноември. Съдът определи и датите за следващите съдебни заседания през декември – 17, 19, 20 и 21.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
koko_shanel преди 11 години
Плевнелиев пак го играе на чист и независим демократ, който уж е много дистанциран от правителството и обективен, а всъщност винаги е давал рамо на Бойко и компания. А именно негова работа е да защитава гражданското общество и да се вслушва основно в него.
67
0
 
4
 
! Отговори
Черното влечуго преди 11 години
Плевнелиев трябва да обърне много сериозно внимание на този проблем, защото у нас наистина има радикални ислямисти, които час по-скоро трябва да си получат заслуженото, защото това което са направили трябва да бъде подведено под отговорност. Така че Росен да действа и стига се е усмихвал.
66
0
 
1
 
! Отговори
shitty old man преди 11 години
Този проблем с религиозния натиск от ислямистите съществува от доста отдавна, но нашият президент няма време да фокусира внимание над него защото непрестанно го зоват все нови и нови пътувания до чужбина. Оставам с впечатление, че Плевнелиев милее повече за чуждите проблеми, отколкото за обстановката в България.
65
0
 
0
 
! Отговори
plug_n_play преди 11 години
Пленвелиев какво очаква и той - на българския съд отдавна не може да се има вяра, трябва да знаете! Плевнелиев да внимава какво говори, че да не докара някой конфликт на етническа основа, че ще ни сте стори тясна тогава милата ни татковина.
64
0
 
3
 
! Отговори
Ах Плевнелиев преди 11 години
Се притеснява от националното движение в страната.Не се притеснява от разпространение на радикалния Ислямизъм в България , причина и за атентата в Бургас.Нямада се обяви срещу радикалния екстремизъм и да предупреди Турция. Нито ще каже истината за атентата , защото противоречи на обвинението на Израел.Плевнелиев, президенството ви е продадено и не защитавате националните интереси !
63
0
 
0
 
! Отговори
Gusanita преди 11 години
Това дело така или иначе си е грижа на съда. А нашият президент вместо да решава световните проблеми, можеше да направи една разходка из България и да се поинтересува за тези наистина притеснителни ислямски секти, които от години търсят почва у нас и вменяват у българските мюсюлмани страхове и несигурност. За какво са им тези службички на родните политици, ако не се грижат за сигурността и реда в страната! Сега е моментът Плевнелиев да се покаже като обединител на нацията.
62
1
 
11
 
! Отговори
кой люби свинско? преди 11 години
Километрични опашки от туpци са задръстили снощи граничния пункт Капитан Андреево от българската страна на границата. Причината е напливът от изселници, които масово се връщат за Курбан Байрам и носят месо от Бългаpия. От Капъкуле съобщили, че разрешеното количество е 5 кг на пътник и всички количества над това се конфискуват. Оказва се, че повето от месото е свинско...
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да Плевнелиев , да оставим на съда ??А Истанбул и Саудитска Арабия , да продължават да наливат пари в радикалния ислямизъм в България ,и обучените да продължават да се събират в Инстанбул и да получават имструкции.Плевнелиев не се притеснява от това, той ги поддържа.Плевнелиев се притеснява , че националистичната реакция на Българското общество се засилва ?
60
1
 
1
 
! Отговори
@69 преди 11 години
Той го казва защото вижда какви са настроенията, не мисли че ние не виждаме какви са настроенията спрямо нас мюсюлманите, а да не говорим че разни партии спомагат за това, а достатъчно е да прочете човек коментарите в сайтове като тука например и ни става ясно какви са всъщност се мисли... Така е и в Facebooka горе доло... Но не само, и на вън е така доста често за съжаление.
59
2
 
7
 
! Отговори
jan преди 11 години
До мюсулманин.Ти за канарчета ли ни имаш? Не си ли даваш сметка, че някой тук може да има доста жизнен опит, доста да се е парил и да не вярва на сладки приказки. Само едно ще ти кажа - където има фанатизъм, подплатен с много пачки нищо добро не може да се очаква. Няма значение от коя религия са мисионерите - винаги е имало кръв - историята го показва.
58
0
 
1
 
! Отговори
@67 преди 11 години
Той каза че има вероятност това да стане.Акцента не е в/у брадата му а върху заплахите му.Кой с какво го застрашава него та да заплашва?Има си съд - ще реши.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Далеч ли сме от Форз? Какви са тезинабръчкани, ужасни същества?На земни жители не ми приличат,макар че на земята са! Кои сте?Разбирате ли от човешки говор?Навярно да, понеже пръст попуканпоставяте на сухите си устни.Жени изглеждате, но тез брадими пречат да ви считам за такива!
56
6
 
1
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
Аз до колкото разбрах този мюсюлманин който спомена за Югославия имаше предвид точно да не се потдаваме на провокации и да не правим от мухата - слон, точно за да не стават подобни неща като в миналото и като в Югославия, когато от няма нищо са ставали бели и хората са се били и трепали за едното нищо, защо не приемете че това има в предвид да каже човека ами веднага го обвинявате че ви заплашва, само защото е с брада ли ? Този човек от години си е с брада, моля ви се смешно е...
55
0
 
3
 
! Отговори
До мюсюлманин преди 11 години
Не се съмнявам че огромната част от вас нямат нищо общо с радикален ислям и т.н.Но и 1 радикал ми е много.. имайки предвид че доста пари идват от С. Арабия, не ми е се връзва че този който плаща, няма да си поръча и музиката в един момент.Не ми е нужен още 1 взривен влак с майки и деца като този в Буново.
54
0
 
5
 
! Отговори
@62 преди 11 години
"Войната в Босна започна с един разстрел на една сватба. На 1 март 1992 г. босненският мюсюлманин Рамиз Делалич стреля с пистолет пред православната църква на Баш чаршия срещу сърбина сватбар Никола Гардович, който по-късно умира. Това убийство отприщи сблъсъците между мюсюлмани и християни. 200 000 убити и безследно изчезнали. Хиляди малтретирани, изнасилени, гонени, преследвани, унижавани, ранени, измъчвани. Един изстрел..."
53
0
 
4
 
! Отговори
@62 преди 11 години
Прав си относно това.. липсата на доверие е основа за податливост към вяра в провокации.Кажи как да имам вяра като един от тези брадатите ме плаши с югославия.Всъщност кланетата в босна знаеш как за запончали.. след убийство на християнин по време на сватба!
52
2
 
1
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
Брадата пък що за заплаха е, те и поповете и свещениците, а и много обикновенни хора си имат бради, по принцип брадата в Исляма се счита за традиция, която който иска може да извърши, тоест който иска си пуска брада защото Пророка Мухаммед е имал брада и това се счита за негова традиция и това е всичко, какво опасно има в една брада ми кажете ? Нашата религия е забранено да се налага насила, разберете го и ще сте спокойни, ако неискате да четете поне общувайте с мюсюлмани,ще научите поне за нас
51
3
 
2
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
Проблемът идва че някой хора се потдават на провокаций, в България няма случай на нещо подобно като тия дето проповядват война и убийства на неверници, това е ясно на всички мюсюлмани, но много не мюсюлмани се подвеждат, толкова е просто защо не схващате, ако има такъв човек който да проповядва такива идеи, самите ние мюсюлмани ще сме твърдо против, причината е много проста, Исляма ни учи на мир,а не на това,а и ние не искаме такива неща, в Корана Бог повелява: Няма принуждение в религията.2:256
50
0
 
3
 
! Отговори
! преди 11 години
Всъщност, работа е на умерените мюсюлмани да защитят морала на религията си.Аз как да им повярвям че тези брадати, които досущ приличат на онези брадати които произвждтат смъртници, не са едни и същи.Не съм длъжен да им познавам религията.. мой проблем е че им нямам доверие, а те не ми дават увереност по никакъв начин че аз не съм в опасност.
49
0
 
4
 
! Отговори
@56 преди 11 години
А какво ще кажеш за признанието на онзи от съдебната зала че има опасност да стане като в бивша югославия?Това как да го разбирам аз?Този трабва здраво да го раздръсат та да си каже от къде идва опасността... май знае нещо за което всички се досещаме?