Мечтата на българския лекар – работа в чужбина

В България те нямат бъдеще, обяснява репортаж на Дойчландфунк
Обновена: 30 окт 2012 15:04 | 30 окт 2012 15:04, Елка Василева
147
Мечтата на българския лекар – работа в чужбина
Всеки ден по двама млади български лекари напускат страната. Снимка: архив, Reuters

В България те нямат бъдеще: заплатите им са мизерни, а условията в болниците са направо непоносими. Нищо чудно тогава, че все повече български лекари мечтаят да работят в Германия, се казва в репортаж на Дойчландфунк.

Дали ще е Германия, Австрия или Франция - това всъщност е без значение. Статистиката сочи, че всеки ден по двама млади български лекари напускат страната. Те бягат, защото с парите, които получават в родината си, не могат да преживяват.

Репортажът на Дойчландфунк започва с посещение в една клиника по сърдечно-съдова хирургия, разположена в подстъпите на ж.к. Люлин в София - един квартал със стари панелни блокове от социалистическо време, в какъвто е настанена и самата клиника. В петък следобед пред кабинета на д-р Анелия Пеева е пълно с пациенти. Днес обаче тя не може да преглежда, тъй като трябва да подрежда документи. "Вместо да лекувам, се налага да седя тук и като една секретарка да попълвам всевъзможни документи", разказва младата лекарка.

Как се оцелява с 400 лева?

Но не е само документацията - 36-годишната асистент-лекарка няма право да извършва дори най-прости прегледи, например електрокардиограми. Причината - началниците й виждат в нея и в другите асистент-лекари истинска опасност: те не желаят някакъв медик-специализант да наблюдава как старите лекари си пълнят джобовете с подкупите, давани им от пациентите. "Ако в Германия изявиш желание да правиш ехокардиография например, главният лекар приема това на драго сърце, защото след като бъдеш обучен, ти поемаш част от работата му. За него това не означава по-малко доходи. В България е точно обратното - старите лекари са си поделили териториите, през които минават финансовите потоци, и си ги бранят."

Месечната заплата на д-р Анелия Пеева е около 200 евро. Само за наем тя плаща 160 евро. За да преживява някакси, нощно време и през почивните дни работи като лекар в Бърза помощ и обслужва няколко села около София. "Там натоварването е огромно, често нямаш никакво време, трябва бързо да взимаш важни решения. Линейката е много стара - не може да се движи с повече от 60 км/ч., няма кислороден апарат или електрошок. Много често животът на пациента зависи единствено от неговата собствена воля да живее", разказва д-р Пеева пред репортер на Дойчландфунк. В момента тя работи по 90 часа седмично. И не знае колко дълго ще издържи на това натоварване. От няколко месеца насам младата лекарка се е захванала да учи немски език. Мечтае един ден да работи в Германия.

600 са избягали за една година

Мизерните условия на труд, недостойното заплащане и корупцията в българските болници - това са причините, поради които все повече млади лекари бягат от България, казва Боян Захариев, експерт по въпросите на миграцията във фондация "Отворено общество". Той уточнява, че България губи най-вече по-младите си лекари. Навън бягат предимно медици на възраст между 30 и 40 години. "Имаме добри специалисти, които решават да останат въпреки всички несгоди, но скоро голяма част от по-старите лекари ще излязат в пенсия. Кой ще заеме техните места? От тази гледна точка просто не можем да си позволим да губим толкова много млади лекари", казва Захариев. През 2011 г. 600 български лекари са напуснали страната. А през тази година за първи път дипломиращите се лекари са по-малко от тези, които бягат в чужбина.

По-нататък репортажът ни пренася на трудовата борса в хотел "Родина", където се представят редица работодатели от Германия, Австрия, Великобритания и други европейски страни. Веднъж в годината техни посредници си дават среща с български лекари, готови да напуснат страната. Интересът е огромен, казва Патрик Хаберланд, който е представител на няколко по-малки болници в района на Хайделберг. Всички тези клиники страдат от недостиг на квалифициран медицински персонал. Хаберланд вече е събрал 70 молби.

А д-р Анелия Пеева? Нейната мечта скоро може да се сбъдне - една клиника в Бавария иска да я назначи, но преди това тя трябва да покрие ниво В2 по немски език за напреднали. "При това натоварване обучението по езика е допълнително изпитание за мен, но нямам друг изход. Затова ще направя всичко възможно да се справя", казва младата българска лекарка.
 


(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
7
 
! Отговори
АЗ ПЪН НЕ ИСКАМ преди 11 години
Ей, продъниха ми се ушите от АНТИБЪЛГАРСКА пропаганда в медийте! Все ну убеждават, че тук не се живее, всеки трябва да бяга в чужбина. Хайде бе. Работил съм в чужбина, и не искам повече. Всеки си тежи на мястото, на мен тук ми е добре. Имаме си най-красивата страна, с уникална природа и възможност човек да се ''разтовари''. Но всеки решава за себе си. Мен ме дразни пропагандата и насаждания негативизъм към страната ми. А при студенокръвните шваби - мерси, не, НЕ ИСКАМ да работя там..
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите и западняците така направиха, че никой в България да няма бъдеще.Комунистите си останаха комунисти и лъжат и крадат и убиват, а западняците това ги устройва.Никакъв морал нямат на запад. Само говорят.Умряла работа са и комунистите и западняците.А народа у нас си трае. Устройва го положението.
46
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България те нямат бъдеще: заплатите им са мизерни, а условията в болниците са направо непоносими. Нищо чудно тогава, че все повече български лекари мечтаят да работят в Германия, се казва в репортаж на Дойчландфунк.ОК, ама, питам аз, защо тогава не завършат медицина направо на запад, в изброените държави, а завършват тук???? А? Ама тук е евтинко и сигурно.Тарикати.
45
0
 
23
 
! Отговори
пожелавам преди 11 години
искренно успех на д-р Анелия Пеева. Да понаучи немски и да се реализира професионално в клиниката в Бавария.
44
6
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Кво стана ,някой провери ли в гоогъла колко бг.лекари работят в Германия ,както ви обясних в предният коментар !!!! Кажете ми ги за да ползвам услугите им ,съотечественици сме все пак !
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като погледне човек бюджета от 30 години насам парите за здравеопазване са си все 4%.Най маолко са от европейските страни.Не стигат и за това е така.Ако не се промени процента няма да има подобрение и наистина ще останем без лекари.Не,че всички ще отидат в Германия,но и в Албания например процента е 8 и заплатата е около 1500 евро.И навсякъде е така поради това,че лекарят освен да чете,работи и почива друго не бива да прави.Иначе не е в час!
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бягайте братя Лекари далече от тая смърдела държава.Тук няма кой да ви плаща.Оставете го тоя *** народ да мри.Той си го заслужава.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лада или ВАЗ 2101 си остава най-добрата кола произвеждана някога...
40
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хем са некадърни , хем точат здравната каса безочливо , а и работа в чушбина им се е дощяло. Ами да отиват. Ама стоят тук защото в чужбина искат доктори,а не търговци и далавераджии.
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма лошо, нека излезнат свят да видят, може и те като някой от нас да се върнат
38
18
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
НЯМА ЛЕКАРИ С ТАКИВА ЗАПЛАТИ - ТОВА Е ДЕМАГОГИЯ,ПЛАТЕНА СТАТИЯ ОТ КУТЕВИ ДРАСКАЧИ.ПОГЛЕДНЕТЕ АВТОПАРКА ПРЕД БОЛНИЦИТЕ КЪДЕТО ПАРКИРАТ ЛЕКАРИТЕ.СТИГА С ПЛАТЕНИ СТАТИИ.
37
0
 
9
 
! Отговори
Васо преди 11 години
една ужасна несправедливост, ама тука да си пишем глупости за клетви и дрън, дрън. Ама в Конституцията пише нещо за тръда и достойното заплащане и за свобода на избор и разни работи.
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да си абсолютен мазохист, за да рабоиш като лекар в Б-я...Или да си чалнат!
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ато данъкоплатец си мисля че щом с моите пари са се изучили то дипломата да получат най-рано 3 години след завършване. А тези 3 години да имат право да работят по специалността в страната със служебна бележка невалидна за чужбина
34
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шо ке праим ,...............в чужбина не признават Бг-дипломи-----ВЕЧЕ!Бг-лекар ,завършил ....с 3.50 ,след закупени изпити ,какъв лекар ще е?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само на лекарите ли е такава мечтата? На всички хора, вложили средства и труд за обучение и попаданали в мизерни условия имат такава мечта. Но някои са профи, а други- не.....
32
1
 
11
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Ако питаме някои Бг политици за това каква е д-р Анелия Пеева, те ще ни отговорят, че не е патриот. Но същото ще кажат и много хора с ниско образование, които са далеч от политиката. Бащите на тези хора ми казваха преди години когато взимах, като млад инженер 120лв заплата "да беше учил още 6месеца за шофЬорин". А д-р Анелия Пеева, като замине за Германия ще изпрати от там пари, които ще платят десетократно направените разходи. обучението си. Тя ще ги прати на родителите си и ще изправи една у
31
2
 
22
 
! Отговори
Оптимизаця преди 11 години
Нужна е оптимизация на здравната система в България. Неможе да учиш 10 години и накрая да зимаш некви 400 лв заплата. Един сервитиор с бакшишите изкарва повече. Това е смешно. Трябва да се направят доста неща.
30
2
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
А този, който те е учил на четмо и писмо , трябва да го лишат от пенсия, защото очевидно не се е справил.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На социалист не му плащайте.Твърде наивно пише и полза за ГЕРБ от него няма. Уволнете го и наемете друг драскач

Спонсорирани публикации