Предлагат за орден всички командири от Балканската война

Отрича се освободителният характер на войната, гневи се Георги Марков
Обновена: 30 окт 2012 10:53 | 30 окт 2012 10:50, Красимир Ангелов
138
Предлагат за орден всички командири от Балканската война
Снимка: БТА

Всички командващи армии и дивизии през Балканската война да бъдат отличени с орден "Стара планина с мечове", поискаха директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и академик Георги Марков.

"Не само делото на ген. Делов беше отречено от ДПС в Кърджали. Но се отрича и освободителният характер на Балканската война. Това е под външно влияние. Лютви Местан дръзна да обяви Балканската война за спорна и поиска да се пренапише историята. Всяка година кърджалийци заедно са чествали и точно на годишнината се стигна до този скандал“, отбеляза историкът Георги Марков пред БНР.

Според него външно министерство „трябва да реагира на турската политика на неоосманизъм, под чието влияние общински съветници на ДПС в Кърджали отказаха почетно гражданство на освободителя на града ген. Васил Делов“. 

Днешното заседание на националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Балканската война се провежда по повод предложение за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина". Цвета Караянчева, народен представител от ГЕРБ, заяви, че са събрани над 15 000 подписа в подкрепа на идеята за посмъртно награждаване на генерала – освободител на Кърджали.

Още по темата

"Ние, с академик Марков, съзнавахме, че случаят в Кърджали не е атака срещу делото на ген. Делов, а срещу освободителния характер на Балканската война", посочи Божидар Димитров, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че за наградата са предложени 19 военни лица: помощник-главнокомандващ генерал-майор Михаил Савов; началник щаб на Действащата армия генерал-майор Иван Фичев; командващ Първа армия генерал Васил Кутинчев; началник на Първа пехотна Софийска дивизия генерал-майор Стефан Тошев; началник на 10-а пехотна Сборна дивизия генерал-майор Стою Брадистилов; началник на Седма пехотна Рилска дивизия генерал-майор Георги Тодоров; началник на Втора пехотна Тракийска дивизия генерал-майор Стилиян Ковачев; командващ Втора армия генерал Никола Иванов; началник на Трета пехотна Балканска дивизия генерал-майор Иван Сарафов; началник на Осма пехотна Тунджанска дивизия генерал-майор Димитър Кирков; началник на Девета пехотна Плевенска дивизия генерал-майор Радой Сираков; командващ Хасковски отряд генерал Васил Делов; командващ Трета армия генерал-майор Радко Димитриев; началник на Четвърта Преславска дивизия генерал-майор Климент Бояджиев; началник на Пета пехотна Дунавска дивизия генерал-майор Павел Христов; началник на Шеста пехотна Бдинска дивизия генерал-майор Православ Тенев; началник на Македоно-Одринското опълчение генерал-майор Никола Генев; началник на Кавалерийската дивизия генерал-майор Атанас Назлъмов; началник група миноносци капитан втори ранг Димитър Добрев.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който е и председател на инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканската война, отбеляза, че всички тези предложения нямат политически елемент.

„Ние говорим за събития, които са се случили преди 100 години, когато целият български народ е искал това освобождение“, заяви Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАБРАВИХА НАЙ-ВИСШИ В СПИСЪКА ЗА ОТЛИЧИЯ СТАРА ПЛАНИНА - ДОКТОР ГЕНЕРАЛ ЛЕЙТЕНАНТ БОЙКО БОРИСОВБОЖИДАР ДИМИТРОВ ПАК ЩЕ СЕ ИЗВИНЯВА
44
1
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
под 47 имам в предвид НИКОС...
43
1
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Хайде стига глупости...посочи поне един исторически източник, който да подкрепя това безумно твърдение.
42
0
 
4
 
! Отговори
КРЪСТОНОСЕЦ преди 11 години
41 aga, ще има ЧАЛАМБА !
41
0
 
7
 
! Отговори
Бранник преди 11 години
знаете ли къде в София е имало паметник на загиналите в Балканската война ? - на мястото на онова грозно нещо пред НДК ... и вместо да се демонтира окончателно и да се възстанови стария , те го запазиха...в България все още има комунизъм
40
15
 
1
 
! Отговори
НИКОС КОСТАНТИНИС преди 11 години
МНОГО ТРАКИ СА БИЛИ ГОРДИ ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ И БОИЦИ НА ЕЛЛИНИЗМА...ОЩЕ В ДРЕВНОСТТА ЦАРЕТЕ НА ОДРИСИА=ДНЕСЕН ОДРИН СА БИЛИ ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ С ГРЪЦКИ ЕЗИК И ГРЪЦКА КУЛТУРА И ТРАДИЦИЙ.
39
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 11 години
Грешиш, ***. През последните около 150 години от "османското присъствие" по нашите земи, моите деди са носили ботуши, а на старини - емении. За цървуланковци семейни спомени няма. За по-ранните периоди - не знам.
38
5
 
1
 
! Отговори
Маке историчар преди 11 години
И по 10 да им дават все тая.Историците агенти на ДС(КГБ) искат да си защитат парите получини по агентурно-поръчкова посока.Аз не им врвам защото много се идеализира всичко-значи мрише на фалш. Идат избори Гласувайте за ДПС че възродителите напъват....
37
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Герои са - две мнения няма - гледам снимките на дядо ми Христо Пунев - не са имали дори ботуши, само някакави разкривени обувки и нагоре парцали около краката, обаче оптимизъм и смелост. Но не е времето сега да се събират подписки и да се водят полемики за посмъртни награди - необходим е един еднократен държавен акт за възпоминание и отдаване на почет. Нашата задача е да укрепим държавата и да дадем кураж на народа си, защото сега сме точно под кривата круша.
36
0
 
14
 
! Отговори
Никос Казандзакис преди 11 години
До НИКОС КОСТАНТИНИСАдаш, тракийският певец не е елин ,бе. Объркал си се нещо ;) Подкрепям инициативата за награждаване на всички български пълководци от Балканската война."Наведете знамената, преминава генерал Вазов!"
35
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
Елин ли е или е от траките?Това, че за него се разказва в старогръцката митология, не го прави елин. Иначе, и твоето предложение е разумно. Тъкмо няма да има обидени съвременници.
34
7
 
4
 
! Отговори
aga преди 11 години
До Анонимен *** ,ти кадъна не можеш да е*еш .най много да нае*еш майка си
33
2
 
6
 
! Отговори
До 18, 20, 26 преди 11 години
Не си ага, а форумен ***.До останалитеНе правета от тази случка /гласуването в Кърджали/ повод за етническо противопоставяне. И на генерал Делов, и на останалите герои ще въздадем дължимата почит и признание. Наша е грешката, че предприехме инициативата твърде късно и не по най-разумния начин. Даже самите кърджалийски турци, които участваха в това гласуване, постъпиха по-дипломатично от нас, като направиха компромисно предложение.До М.ТопалЙозал ви определи като "туркоезични българи".
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам също и орден за всички ГОРЯНИ и БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ,паднали в борбата за освобождение на България от комунистическо робство след 9.9.1944 г.! Георги Марков има ли позиция по този въпрос?Или от ДеСе не му разрешанат да я изкаже?
31
4
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ПО ПОВОД ГОДИШНИНАТА ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА НЕ ЧУХ НИТО ЕДНО СМИСЛЕНО ИЗКАЗВАНЕ....ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ПРЕЗИДЕНТ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ......ИЗПОКРИХА СЕ КАТО ПЛЪХОВЕ...А ВИЕ *** ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТЯХ---НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ЗА ТОЗИ РЕЗИЛ СЪТВОРЕН ОТ ВАС..ЕЛЕКТОРАТА ГЕЙБЕРАСКИ!!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
До Никос Константини преди 11 години
Това ще стане когато ти се научиш да пишеш грамотно. Т.е. на 31 февруари!
29
3
 
2
 
! Отговори
aga преди 11 години
До БЪЛГАРИН "ко рече " хахахахахаха
28
12
 
3
 
! Отговори
НИКОС КОСТАНТИНИС преди 11 години
КИРДЗАЛИ ДА БАДЕ ПРЕ ИМЕНУВАН НА ОРФЕОПОЛИС = ГРАДА НА ОРФЕАС = ВЕЛИК ЕЛЛИН.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АРКАНГледай си тревата как расте отдолу нагоре,*** дилърско наркоманско,и не смей да разпалваш етническа омраза на територията на Майка България!Щото бедна ви е фантазията на такива комунистическо-фашистки *** какво ви чака,ако провокирате етническа вражда в държава на НАТО!Ще ви еб*м *** май*ина първо на вас,***!
26
2
 
4
 
! Отговори
работещия беден преди 11 години
общото между комунизма и мафията е, че те са над национални. тяхната интернационална идеология не позволява такива неща... ето защо не трябва да се очудвате. имате два варианта - или учете турски и се сприятелете с местния феодал на ГЕРБ, или спортувайте и си набавете оръжие.