Честваме Деня на народните будители

За първи път празникът е отбелязан през 1909 г
Обновена: 1 ное 2012 08:29 | 1 ное 2012 07:37, Петя Славова
78
Честваме Деня на народните будители
Снимка: архив, Булфото

Един от най-значимите празници честваме днес -  Денят на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

И днес този ден е неучебен за всички училища в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам коментарите ... вече съм сигурен, че каквато и новина да се напише, винаги разни б*клуци ще почнат да плюят по коренно различно нещо. Сняг да завали на Марс, пак някой ще ви е виновен, нали ?!Вместо да плюете за щяло и нещяло, погледнете себе си. Защо някой друг трябва да ви оправя в живота? Като не можете сами друг не ви е виновен. Аман от дребни, злобни комплексирани човечета...
22
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви народни будители,народа изнемогва,гладен,бос,безработица голяма
21
4
 
6
 
! Отговори
. преди 11 години
Първо Честит празник българи ! Ако някое от имената не ви е познато - прочетете , на мястото на безбройните новини от типа с коя би си легнал Роби Уилямс. Прави ми впечатление , че след 1945 безродните комунистически *** забраняват едва ли не всичко българско , радвам се че празника го има и днес ! Вземайки предвид празничното настроение на нашия "покровител" оСМАН пАША , мисля че в листа спокойно може да се впише и Фердинанд , който им е гонил маймунските *** чак до Цариград.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
един път годишно ще напрвим вид че помним, а истината е друга _НЕ ПОМНИМ , НЕ УВАЖАВАМЕ, ЗАБРАВИХМЕ !!!! това е и с т и н а т а !!!! защото реалноста е друга- чалга, Азис, турски сериали и неграмотни младежи... защото днес трябва да ни е срам, ще сме паднали толкова долу, че когато турци се гаврят с историята ни- никой не излезе на протест !!!!така, че СПИ ДЯКОНЕ ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ !
19
0
 
20
 
! Отговори
без име преди 11 години
Честит празник на всички българи!А на теб "хасан паша" пожелавам и в турско да имате такъв празник,ако въобще си турчин?!
18
1
 
12
 
! Отговори
АШИМ преди 11 години
Честит празник!
17
3
 
18
 
! Отговори
Честито, нооо ... преди 11 години
Дълбоко заспал е българският народ. Толкова дълбоко, че спейки остарява и е напълно възможно в съня си да умре и да изчезне от лицето на земята.Самоизядаме се, а сме слепи за истинските ни душмани. Псуваме ги по кръчмите и вкъщи на ракийка, а после вместо да излезем на улицата и да потърсим правото си на достоен живот, ние предпочитаме да се снишим и да продължим жалкото си съществуване.Преди е имало истински народни будители. Днес такива няма. Интелигенцията ни бе смазана или купена.
16
20
 
5
 
! Отговори
хасан паша преди 11 години
Честит ви празник мои поданици!!!
15
0
 
22
 
! Отговори
alantoin преди 11 години
Отварям календарчето и какво да видя - 1 ноември, свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. Всичко е казано просто и ясно - от вас се искат чудеса, направете ги. И не чакайте пари за това. Честит празник, народни будители!
14
0
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Не обръщай празника в политическа игра. Всеки си има право на избор. Иначе да ни е честито на всички и нека не забравяме делата на великите ни предци.
13
1
 
31
 
! Отговори
Tina преди 11 години
Честит празник! Винаги ще има такива достойни българи! Може медиите да ви натрапват само чалга-певици и мутри, но има много умни и способни истински българи, които будят националната ни обич и достойнство.От нас се иска само да ги пазим, помним и следваме примера им.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
честит празник на всички будни българи и на всички спящи тиквопоклнници с пожелание да прогледнат
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
POKLON PRED VAS ,VELIKI BULGARI , 4E SLED VAS samo mar6I ostanahme ! ! !
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снощи една съседка учителка в голямо столично у-ще ми звънна на вратата с маскираните си деца и светеща тиква , а децата искаха да ги черпя. дадох им по една ябълка, но повече ми се искаше да тегля една на тая провинциална чуждопоклонничка , която възпитава нашите деца. И ще отмаря 4 дена заради това.
9
1
 
30
 
! Отговори
РОДОЛЮБЕЦ преди 11 години
Поклон пред тези , които даваха мило и драго за запазване на българщината !!!
8
0
 
9
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Предполагам ,че 2 е употребил метафора. че трябва всеки ден да сме като тези честни и родолюбиви хора, които всеки истински българин почита с ума и сърцето си.
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИ БУДНИ БЪЛГАРИ!
6
27
 
3
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 11 години
KAKВИ СА СЕЯ БУДИТЕЛИ УА ? МЕН СИ *** БУДИ ХОДЖАТА СУТРИН АГА ПЕЕ. 500 ГОДИНИ ОТИ НЕ ВА САБУДИХА? ИЛИ БЯХТЕ В КОМА А? ЕРДОГАН ЩЕ ВИ ОПРАВИ.
5
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит празник на всички будни българи. България е нашата родина - не го забравяйте. Не четете и не гледайте новини и бъдете щастливи с това, което имате.
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2:Ако се чества всеки ден, няма да работят училищата и тогава съвсем ще я закъсаме :)