Честваме Деня на народните будители

За първи път празникът е отбелязан през 1909 г
Обновена: 1 ное 2012 08:29 | 1 ное 2012 07:37, Петя Славова
78
Честваме Деня на народните будители
Снимка: архив, Булфото

Един от най-значимите празници честваме днес -  Денят на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

И днес този ден е неучебен за всички училища в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
32
 
! Отговори
мим преди 11 години
Да ни е честит празника.Дано да станем по-добри и по-силни за да заслужим отново историята си.Защото в каквото положение се намираме днес,не заслужаваме никой от нашите герои.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2:Вечно.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ни е честит, наистина сме имали големи хора. днес това е рядкост