Ден на траур в петък заради смъртта на патриарха

Негово Светейшество завеща цялото си имущество на Синода
Обновена: 7 ное 2012 14:39 | 7 ное 2012 11:42,
75
Ден на траур в петък заради смъртта на патриарха
Снимка: БТА

МС реши петък, 9 ноември, да бъде обявен ден на национален траур. Тогава ще е опелото и погребението на патриарх Максим.

Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години.

На 9 ноември в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа на 9 ноември.

Той не е посочил в завещанието си, което беше отворено вчера на извънредно заседание на Светия синод, къде иска да бъде погребан, но е изразил волята си приживе.

Още по темата
От документа става ясно още, че патриарх Максим е завещал цялото си имущество на Синода и на Църквата. 

Покойният български патриарх Максим е единственият сред висшите ни архиереи, който не притежаваше лична банкова сметка, нямаше спестявания, лични ценности, имоти под формата на апартаменти, вили, земи или гори, съобщава „Монитор“.

Единствените предмети, които е купувал и са негова собственост, са книгите, часовник „Луч” и стара пишеща машина марка „Континентал”. На нея той работеше от 1968 година, когато я е купил на старо от свой познат адвокат. Светейшият се возеше в 21-годишен мерцедес.

Подаръците, които патриарх Максим е получавал по различни поводи, и часовникът му ще бъдат събрани в специална експозиция и предоставени на Църковно-историческия музей.

Сред сбирката има ценни копия на чудотворни икони, като например на Казанската Божия майка, която е подарък от руския патриарх Кирил за 98-ия рожден ден на Максим миналата седмица.

Дневникът на предшественика му - покойния патриарх Кирил, който дядо Максим е съхранявал в кабинета си в продължение на години, пък ще отиде в Църковно-историческия архив при Българската патриаршия, съобщи за „Монитор” неговият директор проф. Христо Темелски.

Единствената наследница на Максим по смисъла на законодателството в България е племенницата му Максимка. Тя е кръстена на него и е дъщеря на сестра му. Д-р Максимка Константинова-Лозанова е кардиолог в Първа градска болница и като единствената му пряка роднина само тя беше допускана при Светейшия в последните дни от живота му в Правителствената болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПосветенЩо не вземеш да пишеш политически трилъри? Много добре ти работи фантазията.
65
1
 
0
 
! Отговори
kaka Vania преди 11 години
До КвооооооНещастник! Нямаш ли страх от Бога???
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години.Аха, да, ама не ! Беше си починал преди това, но не казваха - и защо ? Тъпотии, после *** и вярвай на църква и на болница !
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не даваха на посраните подлогари като васдецата ми са родени преди 80 г. и двете са кръстени в манастирама вие и тогава плюехте да угодите на началствата и сега сте същету плювкиза никакъв х.. не ставате жалки
62
1
 
0
 
! Отговори
дядо преди 11 години
споко бе ще ви пратим от сащ сектантче и без това министрите ви са от администрацията на сащще ви изпратим едно да му ближенте ***
61
1
 
7
 
! Отговори
Бай Онзи преди 11 години
Вечна Му памят.И нека делата Му да служат за пример на всички православни християни!
60
2
 
6
 
! Отговори
Бай Онзи преди 11 години
Прави ми впечатление,че много от пишещите тук,или не са на ясно,или тенденциозно се произнасят относно личността и ролята на българският Патриарх.Ако не друго,би трябвало от благоприличие да се отнасяме към починалия.А Той не е кой и да е,а ПАТРИАРХ.И имайки предвид времената,през които е бил начело на православната ни църква,бихме могли,с основание да го наредим до друг един български патриарх ЕФТИМИЙ!
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe ot taia carkva koga shte pochnete da vzimate danaci nikade niama kazov aparat.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ade na alchnite vladici shte se narediat kato leshoiadi na marsha za posta goliamo kradene shte bade .jivi diavoli.
57
14
 
2
 
! Отговори
Квоооооо преди 11 години
Кой беше този, че да се обявява ден на траур.Цял живот да лъжеш хората и после ти правят ден на траур. Айде тогава всеки път като умре политик да си правим ден на траур.Докато простолюдието продължава да вярва в глупости ще има и такива безобразия.
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да напомня на Българите, че по комунистическо време не ни даваха да ходим в Църква за голям празник (камоли за малак) на входа и имаше полицаи и учител от квартала! В това време в Полша хората ходиха на Църква, и военните също, а в България военните идваха от женския пазар с торби. Чудих се защо като е забранено да ходим в църква, Руския посланник идваше в руската църква, в СССР народа също, а ние не можехме да влезем в Българската Църква!?!?
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 57 Някой смята да гръмне църквата , затова няма да допуснат невинните граждани вътре ! Сега с тая ми теория само да не цъфнат НСБОП при мен,леле, жална ми майка ....
54
3
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Не разчитай на това. Българите през времето на цялата си история са си "вадели очите" по отношение имотите и праведността на църквата, НО опре ли се до вярата, Бог да е на помощ на мислещи като теб - не се знае дали вярата ни или главите ви ще хвърчат. Защото българинът предава вярата си в много, много краен случай и се бие до последно за нея. Всъщност от 20 години се забелязва обратния процес сред етнобългари-мюсюлмани, просто се връщат към християнството, за разлика от *** при вас.
53
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина Москва ще реши кой да е патриарх! След разпада на комунизма православието е новата-стара иделогия на Русия и по-малките православни трябва да слушкат, защото ако Мечката се ядоса става лошо.Неслучайно вече ни подхвърлят, че ще има изненади около избора?! Николай е минал съответния курс по поцелуйковщина в Москва и вече е готов за патриарх!
52
3
 
16
 
! Отговори
Swatch преди 11 години
Това е - часовник "Луч"! Патриархът е бил скромен човек. А не като митрополит Николай - Rolex на ръката. И после ни казват как църквата се отричала от всичко светско. А светски атрибути са Rolex, AUDI, BMW, Mercedes и т.н. Срамота!!!
51
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Максим удари максимума
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъжно, но е факт - БПЦ отдавна не е народна църква и това се потвърди и днес. Току-що съобщиха, че в петък на опелото на починалия патирарх Максим в храма Ал.Невски няма да бъдат допускани граждани, иначе казано миряните да си..... гледат работата.Колко велик е бил П.Р.Славейков когато преди черковно-народния събор през 1871 е написал за двете касти и две власти в българската църква и е съзрял, че върхушката й изобщо не смята да срлужи на народа си, да служи на вярващите!
49
5
 
12
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Ще ти кажа кое, нямам нищо против исляма, но на село като пее ходжата и кучетат започват да вият,явно това не е религия за интелигентни
48
18
 
8
 
! Отговори
офффф!!! преди 11 години
Тези *** се оляха съвсем! Чак пък национален траур! За църковния Тодор Живков!
47
15
 
2
 
! Отговори
до Главен Мюфтия преди 11 години
Че и на вас да построи черкви арабия.Нашите имами не крадът парите за джамии и не ги превръщат в джипове и часовнициТакива ли са хрестиянските цености-ЗАВИСТ!В Исляма кое му е лошото.