Пловдивски свещеници пращат писмо в подкрепа на Николай

Те изразяват "радостта си, че Бог го е запазил за тях"
25 ное 2012 17:28,
77
Пловдивски свещеници пращат писмо в подкрепа на Николай
Митрополит Николай. Снимка: архив Булфото

Пловдивски свещеници се обявиха в подкрепа на митрополит Николай с отворено писмо до Светия Синод и медиите.

В него осем представители на духовенството изразяват радостта си, че Бог не е допуснал митрополит Николай да поеме отговорността за Софийската епархия и го е запазил за тях. Същевременно те изказват огорчението си от продължаващите нападки и от упражнявания натиск върху него.

Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения приемаме като инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела, пишат свещениците.

Още по темата

Те не допускат, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия Синод. Не приемаме, че църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат, се пише в откритото писмо.

Духовниците определят тези методи, като "присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но дълбоко чужди и неприемливи за православния християнски морал", съобщава БТА.

Духовниците заявяват, че следват призива на митрополит Николай за спазването на 40-дневен траур и призовават Светия Синод и медиите да уважат християнският им дълг като се въздържат от въпроси и спорове, оскърбителни за паметта на Патриарх Максим.

Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще се отдаде отново, със сърце и всеотдайност на текущите дела на Светия Синод и ще съдейства за укрепването и за единството на Българската православна църква, завършват в писмото си свещениците.

Раздорът в Светия синод започна след смъртта на Патрирах Максим и избирането на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ) и за Софийски митрополит.

Под това решение подписите си сложиха 8 митрополити.На митрополитите Григорий, Игнатий и Николай, които не са се подписали, Светият синод изпрати писма с призив да участват в следващите заседания на синода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
изобщо пловдивският регион е много интересен поповете се поддържатза гл прокурор се кандидатира пак плов съдия цар киро се вихри под носа им толковагодини
56
2
 
2
 
! Отговори
ТОЙ Е!!!!! преди 11 години
МУТРОПОЛИТ!!!!!!
55
2
 
2
 
! Отговори
БПЦ преди 11 години
алчни безбожници, облечени в расо!!!!!!!!
54
5
 
1
 
! Отговори
новокатолик преди 11 години
Лично аз минавам към светата Католическа църква от източен обряд. Защото в българската "православна" няма нищо свято останало...
53
2
 
1
 
! Отговори
do 50 преди 11 години
често ли я уважаваш ...
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям булкаджия.Не е за патриарх.
51
3
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Значи Мадона неможе? А да се кланя на Луцифер в масонската ложа може!
50
3
 
20
 
! Отговори
Rocker преди 11 години
Тази ТВАР на снимката каза, че господ наказал Българите със загиналите в Охридското езеро, заради идването на Мадона ?!?!?!?!
49
3
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Кой беше тоя Николай? Тоя тапетаджията с ролекса и лимузината ли дето разбута кокалите в Батак?
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквато ни държавата такава ни и църквата!Мафия и всичко живо краде брадче!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо Николайчо Луксозни май усеща, че старите владици от ДС ще го ритнат от епархията и е инструктирал поповете да го бранят. Ама да знае, една уста се затваря най-добре като се напълни. А дядо Кирил знае как да напълни попските усти....Дядо Николайчо май скоро ще е бивш владика?!
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Михайлова бравоооооооооооооооо
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До монах Така е прав си
44
2
 
16
 
! Отговори
монах преди 11 години
Пловдивските свещеници са били принудени да подпишат писмо в подкрепа на епископа си поръчано от самия него и вероятно написано от Емил Паралингов. Това е истината.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу" Ако кесара е някой Хитлер ,Сталин или Бойко Борисов , Предател на на САЩ и Ционистите кво правим.. ----Кесарят е символ на земната власт и населението е длъжно да си плаща данъка, но данъкът е десятък, а не 30-40% - сваляне на кожи от гърба!
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коле, като четеш в нета си наясно, че никой не те иска от народа! Едно мнение в твоя подкрепа няма! Или ти си властолюбец и не ти пука за миряните, а?
41
8
 
5
 
! Отговори
РАБ БОЖИ преди 11 години
КАТО ГЛЕДАМ ГЕРБЕРЮРГЕН СА НА СВОЯ ПОСТ !!!!!ХАЙЛ ДЖАНДАРИЯ, ХАЙЛ Ц.Ц., ХАЙЛ Б.Б. !!!!!КЕ УМРЕМ И ПАК НЕМА ДА ТУРИТЕ АГЕНТ ПРОВОКАТОР ЗА ПАТРИАРХ !!!!!!!!!!!!!!МАМА БОГ ДА Я ПРОСТИ МИ КАЗВАШЕ С ПО-ПРОСТИ ОТ МЕН ДА НЕ СЕ РАЗПРАВЯМ !!!!!!!!!!А АЗ УВАЖАВАМ МАМА СИ !
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де, не мога да разбера защо въобще трябва да го пишат. Николай не отговаря по възраст и няма кой какво да се вълнува. За Патриарх е казано, че човека трябва да е над петдесет и това е. Стига с това натаманяване спрямо човека. Как да им повярва човек на тези хора.
39
2
 
13
 
! Отговори
майна преди 11 години
...лудото Коле стяга редиците :)
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като човек много близо до нещата ще ви кажа.Тоя дето на челото му пише,че не е добре даде правото на поповете да забогатяват от църквата и затова го подкрепят.Факт е,че все по-малко са хората(и аз съм от тях) дето погнусени не искат да влизат в църква