Брак с чужденец? По-скоро не, казват българите

Толерантни сме, но предпочитаме партньор от родината
Обновена: 28 ное 2012 16:13 | 28 ное 2012 16:02,
152
Брак с чужденец? По-скоро не, казват българите
Снимка: архив, Reuters

Обществото ни е много толерантно към различните култури, но когато се стигне до брак, българинът предпочита да каже "да" на партньор от своята родина, коментира пред БТА психологът в Института за изследването на населението и човека към БАН доцент Маргарита Бакрачева.

България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа

По данни на Националния статистически институт България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа заедно с Румъния. Около 1700 са българките, които сключват брак с чужденец на година, а мъжете в България, които се женят за чужденки, са само 600.

В цяла Европа за периода 2008-2010 г. средно един на всеки 12 сключени брака е смесен. Швейцария и Латвия са рекордьорите в сключването на бракове с чужденци -  20% от техните бракове са смесени. В Люксембург, Кипър, Франция и Германия също се тачат чуждестранните половинки.

Според Бакрачева причина за по-малкия брой смесени бракове при нас са устоите, с които сме свикнали и потребността от запазване на нашата идентичност.

Чест модел е например, когато българи отидат да живеят в чужбина, да сключват брак помежду си, защото това им помага да се чувстват свързани с корените си и да създадат своя общност. Предпочитаме познатото, стабилността и сигурността.

Смесеният брак

В началото всеки смесен брак изглежда като игра, в която всеки от партньорите с интерес попива новото от чуждата култура, но с времето нараства необходимостта от проява на повече толерантност и компромиси.

Ако за един брак между сънародници основното предизвикателство е напасването на характерите, то за смесения брак освен смесването на идентичностите на партньорите, съществува и допълнителен товар от смесване на две различни култури, отбелязва Бакрачева.

Ние живеем в мултикултурна среда и изследванията показват, че българите проявяват висока степен на толерантност и търпимост. Според психолога много смесени общества, за които се предполага, че са толерантни към другостта, на практика доказват, че не разполагат с достатъчна търпимост на по-дълбоко ниво.

Българи с половинки от западноевропейски страни

"Не е тайна, че в годините на преход много българи потърсиха изход чрез брак с партньор от добре уредена западноевропейска страна, но впоследствие повечето подобни съюзи се оказват проблематични", казва още психологът. 

Доколко един брак по сметка може да продължи неограничено дълго във времето, зависи от въпроса за емоционалната страна и доколко страните в него са реално удовлетворени и щастливи.

Не така добри са прогнозите за смесения брак, ако съпрузите изповядват различни религии, смята психологът. Религията е изконна част от самоопределеността на човек - и в личен, и в социален план. Различията в бита и нормите не са пречка. Ако обаче религиозната принадлежност е различна, това определено не дава добри перспективи за бъдещето на двойката, отбелязва Бакрачева.

Необективни очаквания от смесения брак

Често дамите си мечтаят за своята приказка и непознавайки ситуацията и живота навън, си запълват празното пространство с мечти и гледат света единствено през розови очила, отбелязва Бакрачева.

Това се отнася и за всеки един случай, в който вместо да преценим и внесем и разум в решенията си, се водим даже не от чувствата си, а от желанието да направим фантазиите си реалност, посочва тя. Според Бакрачева ако имаме нереалистични очаквания, те няма как да бъдат изпълнени и съответно оставаме с горчиво усещане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: бракчужденец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една генерация мързелани вместо да работи с ръце избра да работи с оная работа.Най веселия парадокс е с един приятел ,малко за поука въпросната сметкаджиика си яхнала някакъв италиански *** ,доде нашия човек му тръгнало доста.
111
9
 
5
 
! Отговори
до 120 преди 11 години
Демек си развей-п чица и пътещественик ,а паричките и гражданството наготово са ценност номер едно за израсналата в малкото селце девица.Смешна работа.Кога един човек си хвали любовта го разбирам ,но кога си хвали алчноста и мизерното мислене е някак грозновато.
110
4
 
31
 
! Отговори
loves2drive преди 11 години
Моят коментар по-долу беше изтрит, звезди още не се виждат (тук е рано следобяд ;)). Ама аз пак да си кажа: бракът с чужденец е супер за хора, които могат да се адаптират лесно и обичат приключения! Мъжо е американец, децата са с двойно гражданство и обичат България! И да ми триете коментара, бракът ни е успешен!
109
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък искам!Дори работя в тази насока! Едно румънско девойче е кандидатка!
108
5
 
1
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
И като са изтрити тези коментари ти как ги видя?Или само си мислиш, че си ги видял и звездите то говорят?:D
107
8
 
26
 
! Отговори
loves2drive преди 11 години
Ммм, дааа, и аз сега забелязах, че позитивните коментари ги трият! Бракът с чужденец е страхотна тръпка, вече 10 години ме държи :) Пък вие си трийте и се оплаквайте от половинките си :)
106
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обикновенно разни *** де левитират около парата и мързеливия живот сключват и се развеждат с чужденци ,е има си и страст ,но грозното в нещата е думата алчност,мързел и пари.Типично за родните принцеси с претенции.
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вкусно ама да го ядеш постоянно нестава!За рускоинко-украинките.Българки си предпочитам ама от нормалните онея *** глезли с претенции да ги обират разни самопровазгласили се пишман чужденци.
104
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рускини и украинки. Това е истината. Ах, че вкусно!
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
aide kato mahate normalnite trezvo mislesti i pozitivni hora, mahnete i psihopatite,ima mnogo heitari koito triabva da ochistite
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vsiaka jena koiato e pisala che e stastlivo vlubena v chujdenez ia triat, zasto li? Vsichki hubavi i positivni komentari sistematichno se mahat! E gati propagandata v toia sait, ne e istina...Mnogo sa zlobni i negativni chetata..I tova ste go iztriat ama az pak ste go postna :D
101
6
 
8
 
! Отговори
мишко мишков преди 11 години
аз предпочитам рускините
100
0
 
0
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Какъв националсоциалист си ти като си фен на "славяните" бе? Ххаха неграмотни ***...Хитлер тия ги е имал за ***.
99
22
 
25
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Българските *** за това си мечтаят, брак с чужденец. То затова изчезваме, защото българката е станала къде явна, къде прикрита ***.
98
0
 
0
 
! Отговори
loves2drive преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Моят мъж е американец, човек просто не знае къде ще го отвее вятъра :) Децата са с двойно гражданство, много обичат да пътуват до БГ. Бракът с чужденец определно си е тръпка, но не е за хора, които не могат да се адаптират.
97
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо изключвате и момента на разочарование в човека? Нима чужденец/ката не е решение след години пропиляни в заблуждение от "наще" ***? Човешкия живот си минава много фази на отричане възхвала на какви ли не "идеали" - жив пример политическия ни "елит" , а вие спорите тука, кой ще пере, готви или кара колата...
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе нещастници, давате ли си сметка колко сте зле, като говорите за "търпимост" и "толерантност"? Самият факт, че употребявате тези думи, когато става дума за други хора е илюстрация, че идея нямате на какъв хал сте. "Търпимост" и "толерантност" проявена от някой предполага, че той/тя е превъзхождащ другия във много отношения и просто го търпи. Вас ви търпят бе шилета невчесани, не вие търпите другите!
95
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 11 години
Vsichko e vupros na vuzpitanie... No naistina po dobre da se zapazi Bulgarskata kultura i predi vsichko moralni stoinosti,koito vse oshte ot vreme na vreme,chovek moje da otkrie v BG. Dezata ni sa umni i sposobni i ne e nujno da se jeniat ili omujvat za chujdenez za da prosushtestvuvat.
94
10
 
8
 
! Отговори
от 101 преди 11 години
Защо е минуса ,не ви отърва ,че касичката - чужденец е избора ви в живота??Ако не бях видял толкова парцала-сметкаджиики и жиголоиди-герантофили да се замисля ,но са ви прозрачни желанията и просто да се мотивирате по-друг начин е смехотворно.
93
5
 
6
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
ДО ТРАКИЕЦНА ТЕБЕ САМО ЕДНА ГЪРКИНЯ ***,НИЩО ДРУГО