Брак с чужденец? По-скоро не, казват българите

Толерантни сме, но предпочитаме партньор от родината
Обновена: 28 ное 2012 16:13 | 28 ное 2012 16:02,
152
Брак с чужденец? По-скоро не, казват българите
Снимка: архив, Reuters

Обществото ни е много толерантно към различните култури, но когато се стигне до брак, българинът предпочита да каже "да" на партньор от своята родина, коментира пред БТА психологът в Института за изследването на населението и човека към БАН доцент Маргарита Бакрачева.

България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа

По данни на Националния статистически институт България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа заедно с Румъния. Около 1700 са българките, които сключват брак с чужденец на година, а мъжете в България, които се женят за чужденки, са само 600.

В цяла Европа за периода 2008-2010 г. средно един на всеки 12 сключени брака е смесен. Швейцария и Латвия са рекордьорите в сключването на бракове с чужденци -  20% от техните бракове са смесени. В Люксембург, Кипър, Франция и Германия също се тачат чуждестранните половинки.

Според Бакрачева причина за по-малкия брой смесени бракове при нас са устоите, с които сме свикнали и потребността от запазване на нашата идентичност.

Чест модел е например, когато българи отидат да живеят в чужбина, да сключват брак помежду си, защото това им помага да се чувстват свързани с корените си и да създадат своя общност. Предпочитаме познатото, стабилността и сигурността.

Смесеният брак

В началото всеки смесен брак изглежда като игра, в която всеки от партньорите с интерес попива новото от чуждата култура, но с времето нараства необходимостта от проява на повече толерантност и компромиси.

Ако за един брак между сънародници основното предизвикателство е напасването на характерите, то за смесения брак освен смесването на идентичностите на партньорите, съществува и допълнителен товар от смесване на две различни култури, отбелязва Бакрачева.

Ние живеем в мултикултурна среда и изследванията показват, че българите проявяват висока степен на толерантност и търпимост. Според психолога много смесени общества, за които се предполага, че са толерантни към другостта, на практика доказват, че не разполагат с достатъчна търпимост на по-дълбоко ниво.

Българи с половинки от западноевропейски страни

"Не е тайна, че в годините на преход много българи потърсиха изход чрез брак с партньор от добре уредена западноевропейска страна, но впоследствие повечето подобни съюзи се оказват проблематични", казва още психологът. 

Доколко един брак по сметка може да продължи неограничено дълго във времето, зависи от въпроса за емоционалната страна и доколко страните в него са реално удовлетворени и щастливи.

Не така добри са прогнозите за смесения брак, ако съпрузите изповядват различни религии, смята психологът. Религията е изконна част от самоопределеността на човек - и в личен, и в социален план. Различията в бита и нормите не са пречка. Ако обаче религиозната принадлежност е различна, това определено не дава добри перспективи за бъдещето на двойката, отбелязва Бакрачева.

Необективни очаквания от смесения брак

Често дамите си мечтаят за своята приказка и непознавайки ситуацията и живота навън, си запълват празното пространство с мечти и гледат света единствено през розови очила, отбелязва Бакрачева.

Това се отнася и за всеки един случай, в който вместо да преценим и внесем и разум в решенията си, се водим даже не от чувствата си, а от желанието да направим фантазиите си реалност, посочва тя. Според Бакрачева ако имаме нереалистични очаквания, те няма как да бъдат изпълнени и съответно оставаме с горчиво усещане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: бракчужденец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не че нещо, но в България свестните жени са кът...
51
3
 
12
 
! Отговори
мангоджери преди 11 години
иска ви се да е така, но реалността е друга. Европа е залята с български златотърсачки.
50
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз по-рано мислех, че "по- хубаво от българското няма" и други подобни кухи фрази. Но като попътувах и поживях малко в други държави разбрах колко съм бъркал. Всъщност българките се дразнят когато видят българин с чужденка, макар че те самите се подмокрят при мисълта за брак с някой чужденец, най-вече разни там жабари, французи, пр.
49
1
 
2
 
! Отговори
Hsan преди 11 години
ela bulaka de ti gledam na ryka che imash mnogo pari i tn...............
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега ми светна,как тоз вестник,сглобен от дружинни ръководителки,майстори-психиатри,лесни пари и кучешки мерак,събира толкоз много коментари - това е защото всички заедно,всички на едно,централно с управление,а другите нестават за нищо - като непродаваем застоял предмет на човешкия щанд
47
0
 
0
 
! Отговори
pendelo преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Az sam s chujdenez, super e, to balgari kadeto jiveia niama mnogo. Ne e chak tolkova stranno da si jenen za niakoi ot druga darjava, povecheto hora v internazionalnite gradove go praviat i e po-dobre za smesvaneto na genite. Plus tva dezata vi govoriat poveche ezizi! :)
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До българин Е ти, ако можеш да се наречеш българин... ??? Просто нямам думи...
45
13
 
14
 
! Отговори
някой преди 11 години
И слава Богу, че е така, защото българите като сключат смесен брак, децата им стават чужденци. Не говорят български, имат чуждо самосъзнание. За съжаление, не сме много устойчиви на претопяване. Затова по-добре да избягваме смесените бракове.
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смесените бракове са подложени на много по-голям риск от неуспех от другите, такъв съюз може да просъществува само с много, много толерантност, отстъпки...и едната страна да се обезличи, може да звучи кофти, но просто винаги това "ние" и "вие" ще си го има, и ако двамата държат на приозхода/народа си, то много трудно може да излезе нещо. Пък и си съвсем различно, когато можеш да говориш на майчиния си език с любимия си човек.
43
1
 
2
 
! Отговори
до ани преди 11 години
Браво на теб. Има и такива случай като теб. Но реално се замисли колко от българските жени са такива и колко са се оженили по други причини. Не можем да кажем всички жени са, но поне повечето са...
42
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Моля, да не слагате всички жени под общ знаменател. Аз съм омъжена за чужденец и повярвайте ми НЕ е от меркантилност или защото съм . Влюбихме се, обичаме се и се борим заедно. Дълго време сме живеели по квартири и сме си скъсвали задниците от работа, за да вървим напред.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

араби и турци неща.....другите са very wee....без значение от националност.......С няколко джамайци се запознах това лято....всички бяха ***,ама бяха много пекани.Разправяха ми че имат така култура ,че ако настъпиш някой там може да те убият,и че ако разберат че си гей веднага могат да те убият....
40
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм женен за филипинка, и досега единствените проблеми който съм имал са от административен характер. Като цяло мога да кажа че се рабираме идеално, имаме някой културни спорове но не са непреодолими, а и за разлика от повечето българки, азиатките знаят какво е това нещо уважение към мъжа.
39
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме единствената нация в Европа която е имала вземане/давала с мюсюлманите още от преди столетия.........Това ние имунизирало от етнически конфликти....Както и немотията от социализма ни е създала манталитет,дори и да имаш пари да караш с малко....За това при нас не може да има дългова криза...И да нямаш пари няма да си изкараш кредитна карта да си купиш скъп телефон или скъпи маратонки.....ше пестиш или ше се лишиш и чак тогава ше си ги вземеш
38
7
 
6
 
! Отговори
akud преди 11 години
това проучване сред мъжете или жените е правено, защото ако е сред жените т пълно глупост. тук е пълно с евтини
37
10
 
13
 
! Отговори
знам го преди 11 години
ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ДА НЕ БЪДЕМ ЗАПАЗЕНИ КАТО НАЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА 5 ВЕКОВНО ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО Е ИМЕННО ЧИСТИТЕ БРАКОВЕ НА БЪЛГАРИТЕ.
36
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казват ,че САЩ има най качествения човешки капитал в света.Като отидеш там не те питат от кое село в Африка или Азия идваш и дали там има течаща вода и ток,или да си имал 2$ в джоба ти..Интересува ги да си добър в това което правиш....Въпреки и че и там има стъклен таван,ако си жена или чужденец.....на места се осеща по осезаемо....Когато живеех в САЩ имах приятелка американка,и още съжалявам че оставих връзката да приключи поради моя глупост...Ако обичаш човека националността няма значение
35
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да не е арабин,дугите може.
34
7
 
28
 
! Отговори
ава преди 11 години
Въпреки, че съм жена ще подкрепя долните коментари. Учила съм в чужбина и наистина по-големи *** от бт жените няма - конкурираме полякини определено. Повечето ми познати бяха с целта да си намерят някой западноевр. По време на следването смениха за 3 години толкова мъже докато намерят западноевропейци. А дали са ***, просто и нямат никво отношение и уважение не е важно.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Като цяло браковете с чужденки/ци не са добра идея. Просто културните и езиковите различия си ги има. Колкото и човек да владее добре езика в страната, в която живее, някак изпитва потребност от това да говори с любимия си човек на майчиния си език, чуждите винаги си остават чужди, много трудно може да се постигне истински пълноценна връзка с такъв.Иначе подкрепям някои от комкентарите по-долу - нашите са си доста "палави" (особено като стане въпрос за араби, *** и албанци).