Брак с чужденец? По-скоро не, казват българите

Толерантни сме, но предпочитаме партньор от родината
Обновена: 28 ное 2012 16:13 | 28 ное 2012 16:02,
152
Брак с чужденец? По-скоро не, казват българите
Снимка: архив, Reuters

Обществото ни е много толерантно към различните култури, но когато се стигне до брак, българинът предпочита да каже "да" на партньор от своята родина, коментира пред БТА психологът в Института за изследването на населението и човека към БАН доцент Маргарита Бакрачева.

България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа

По данни на Националния статистически институт България е на едно от последните места по смесени бракове в Европа заедно с Румъния. Около 1700 са българките, които сключват брак с чужденец на година, а мъжете в България, които се женят за чужденки, са само 600.

В цяла Европа за периода 2008-2010 г. средно един на всеки 12 сключени брака е смесен. Швейцария и Латвия са рекордьорите в сключването на бракове с чужденци -  20% от техните бракове са смесени. В Люксембург, Кипър, Франция и Германия също се тачат чуждестранните половинки.

Според Бакрачева причина за по-малкия брой смесени бракове при нас са устоите, с които сме свикнали и потребността от запазване на нашата идентичност.

Чест модел е например, когато българи отидат да живеят в чужбина, да сключват брак помежду си, защото това им помага да се чувстват свързани с корените си и да създадат своя общност. Предпочитаме познатото, стабилността и сигурността.

Смесеният брак

В началото всеки смесен брак изглежда като игра, в която всеки от партньорите с интерес попива новото от чуждата култура, но с времето нараства необходимостта от проява на повече толерантност и компромиси.

Ако за един брак между сънародници основното предизвикателство е напасването на характерите, то за смесения брак освен смесването на идентичностите на партньорите, съществува и допълнителен товар от смесване на две различни култури, отбелязва Бакрачева.

Ние живеем в мултикултурна среда и изследванията показват, че българите проявяват висока степен на толерантност и търпимост. Според психолога много смесени общества, за които се предполага, че са толерантни към другостта, на практика доказват, че не разполагат с достатъчна търпимост на по-дълбоко ниво.

Българи с половинки от западноевропейски страни

"Не е тайна, че в годините на преход много българи потърсиха изход чрез брак с партньор от добре уредена западноевропейска страна, но впоследствие повечето подобни съюзи се оказват проблематични", казва още психологът. 

Доколко един брак по сметка може да продължи неограничено дълго във времето, зависи от въпроса за емоционалната страна и доколко страните в него са реално удовлетворени и щастливи.

Не така добри са прогнозите за смесения брак, ако съпрузите изповядват различни религии, смята психологът. Религията е изконна част от самоопределеността на човек - и в личен, и в социален план. Различията в бита и нормите не са пречка. Ако обаче религиозната принадлежност е различна, това определено не дава добри перспективи за бъдещето на двойката, отбелязва Бакрачева.

Необективни очаквания от смесения брак

Често дамите си мечтаят за своята приказка и непознавайки ситуацията и живота навън, си запълват празното пространство с мечти и гледат света единствено през розови очила, отбелязва Бакрачева.

Това се отнася и за всеки един случай, в който вместо да преценим и внесем и разум в решенията си, се водим даже не от чувствата си, а от желанието да направим фантазиите си реалност, посочва тя. Според Бакрачева ако имаме нереалистични очаквания, те няма как да бъдат изпълнени и съответно оставаме с горчиво усещане.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: бракчужденец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Barbara преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

pfu...kak vi idvat na akala takiva?! koya chujdenka ste vzeme bg maj?! i za kakvo i e na chujdenkata nyakoya tip panelna kitka bg maj , deto ne moje da se razdeli s kuhnyata i banyata na maika si?! chujdenkata da raboti i da izkarva bg levove za izdrajkata im... toi da se vodi v nyakoya politicheska bg partia na trudov staj ujkim i zaplata... detza ne moje da pravi / ako nyakoi mu gi e napravil i mu ostavi pari za izdrajka, moje i da si spomnya na 1 uni za detzata, ako e iztreznyal...
31
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Женското сърце е като икарус - винаги може да приеме още един мъж. Дали българин или чужденец, това няма значение, стига да е заможен.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Предпочитам куц и сакат чужденец пред този вулгарен комплексар от номер 27, но за неговото душевно състояние са виновни родителите му, ха, ха, ха, бедният човечец, не е видял света още , а и нищо няма да разбере дори да прогледне.
29
0
 
0
 
! Отговори
Една българка преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Ами аз лично в последните 2г. гадже българин съм нямала, и да ви кажа - не съжалявам! Сега ходя с нигериец и е много по-истински мъж от всичките смешни български ***. Бих се омъжила за чужденец, да. Не знам обаче бих ли се омъжила за българин. Сегашното ми гадже, например е във всяко отношение по-добър от всеки българин, а и честно казано в леглото доста повече го бива. Българските мъже са си страшни ***!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

23, ако мултикултурулизмът е убийство, защо най-богатите държави в света са мултикултурни?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Отричам. Немците са перфектните мъже....
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

В никакъв случай нашето общество не може да се нарече толерантно към други , поне не всички, култури. И е абсолютна глупост да се твърди , че бългаските жени предпочитали мъже от България, каква тъпотия, скоро не бях чувала такава измишльотина. Каква е тази статия пак, простотия.
25
38
 
31
 
! Отговори
българин преди 11 години
По - долно ку*венско женско съсловие от българското няма.Зловещо ***,прости и алчни са нашите жени.А си мислят,че са светлинни години пред другите.Но нивото им стига да е...т с ***,араби др.подобна ***.Но си мечтаят за чужденец-може без крака да е,без ръце,но чужденец.За това обаче са виновни женските родители.И никой друг.
24
2
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Да, така е. Интеркултурализмът е решението.
23
1
 
17
 
! Отговори
Сан4ес преди 11 години
Аз пък си търся мома от село
22
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мултикултурализма е самоубийство!
21
3
 
23
 
! Отговори
демсил преди 11 години
Абсолютна точна статия! Ето, моята жена от кога я моля да бега и да си вземе някой чужденец- не, та не... седи си при мен и не ме оставя! И така, мъките ми продължават...!
20
6
 
42
 
! Отговори
~~~~~~~~~~ преди 11 години
Познавам едно момиче, българка. Беше много влюбена в италиански момък, който отвреме-навреме я спокождаже, колкото да удари едно коляно. Изобщо не му пукаше за нея, а тя, милата беше лудо влюбена да уши. Толкова много, че отказа предложение за брак на една българско момче. Когато тя разбра, че я ползват само, за да си начешат крастата беше съсипана. Още по-съсипана беше, когато разбра, че е бременна, а италианчето изобщо не му пукаше за нея.Само отбелязвам.
19
8
 
21
 
! Отговори
одил преди 11 години
а момичките от прувинцията изпоженени за гръцки изтърсаци и псевдо богаташи напрао па не ми се приказва. хубави като куклички и прости до небето. големия тумбак като ги затисне и почне да им пълни касичките сигурно чуват звън на стинки.
18
21
 
34
 
! Отговори
Ибрахим преди 11 години
Казвам го като човек, завършил в чужбина и живеещ там. Имам доста обширни наблюдения. Аз затова вече чуя ли, че някоя е учила навън, и най-вече Лондон, Мюнхен, Берлин и Париж: шут в *** и толкова. Колкото и да се обяснява, вероятността да е *** и да са я прекарали повече от 10 арабина е огромна. А това, дали е спала с черен, е просто извън всякакво съмнение. Не че нещо против тях, ама не ме кефи идеята някой такъв да е мачкал момичето, което е с мен.
17
22
 
24
 
! Отговори
Ибрахим преди 11 години
Тая статистика не включва нещо особено важно. Ако вземат броя на полови сношения които нашите студентки и емигрантки извършват с чужденци по цяла Европа и целия свят, а най-вече в Германия, Франция и Лондон, то ние ако не поведем класацията, то със сигурност ще сме в челната тройка по ку--алък! Обаче те на запад вече не са такива ***, пое-ат ги малко, после ги ритат. И кокошката като навърти километри, прибира се в БГ, лъжи че имала само 1 приятел навън някой наш и айдее... хомогенна нация.
16
24
 
33
 
! Отговори
одил преди 11 години
в моя университет българките баяха постояно с краката на два без десет и ги минаваха черни, арабески, индюги и тем подобна *** а момиченцата споделяха пред приятелки: "лели тати ако знайши саму", така че българките са много тоуерантни... за нас българите малко по трудно, защото трябва да ги убеждаваме че не сме като бай *** и че имаме други черти които компенсират материалната ни изостаналост, но веднъж паднат ли ни, на другия ден са с куфарите пред вратата :-). това за западна европа
15
5
 
28
 
! Отговори
Bludniq_sin преди 11 години
колкото и да е смешно на някои от вас, според мен българите все още проявяват изключителна търпимост и толерантност към другите култури (граничеща според мен с подмазвачество и примириение дори). На думи може би не винаги сме такива, но според мен рядко един чужденец се чувства нежелан, отритнат или дискриминиран от българите. Нека се замислят тези които живеят/са живели извън българия - колко сам може да се чувстваш в многомилионен лондон напр. изпълнен с "възпитани и културни местни граждани)
14
6
 
13
 
! Отговори
11 преди 11 години
Другите примери са пък за държави като Люксембург и Латвия. Като в държавата ти има-няма 50 000 мъже/жени във възраст за женене, е нормално да е по-трудно да намериш сродна душа и да има повече бракове с чужденци. Особено пък като се има предвид, че тези две държави са си като част от групи от държави (Ниските земи и Прибалтика/Скандинавието), където половината население минаав границата всеки ден. В крайна сметка на кой му пука дали има 5 или 15% смесени бракове. Поредната пълна измишльотина
13
12
 
42
 
! Отговори
Зет преди 11 години
Брак с чужденка носи само едно единствено предимство !!!!!!!!!! Тъщата е на п......а си майна !!!