ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС

Съдебната система и здравеопазването са най-корумпирани, сочи проучване
29 ное 2012 19:02,
472
ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес,  в парламента имат шанс да влязат 6 политически партии. Освен ГЕРБ, БСП, ДПС,  „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, с добри позиции са РЗС и „Атака“.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. 

За ГЕРБ днес биха гласували 26.1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. БСП има подкрепата на 21% от избирателите. ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4.9 на сто от всички избиратели.„Движение България на гражданите” влиза със сигурност в следващия парламент с 4.3% доверие.

Въпреки че „Атака”  (с доверие от 3.6%) и РЗС  ( с 1.9%) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, социолозите отчитат потенциал те да прескочат бариерата.

В условията на криза националистическите партии по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се, обясняват от Института за модерна политика.

Общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям” в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани също наливат гласове в електоралната мелница на националистите, коментират от Института.

Обявената готовност на РЗС да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиция с бизнесмена Веселин Марешки съдържа потенциал за разрастване, отчитат още социолозите.

Най-одобряваните политици според проучването са Росен Плевнелиев – 59.9%, Бойко Борисов – 48.3%, Лиляна Павлова – 43.4%, , Мирослав Найденов – 39.2%, Меглена Кунева -  38.2%.

Избирателите имат нагласи да възприемат партията на БСП като пенсионерска, ГЕРБ – като милиционерска, а майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева.

65,9% смятат, че корупцията е „много голям проблем” на българското общество, а едва 4 %  смятат, че корупцията у нас  „изобщо не е проблем”.

Данните показват, че доверието към институциите, ангажирани в борбата с корупцията, които могат да постигнат съществени резултати, е на ниско равнище. Това се отнася до съда, прокуратурата, МВР, ДАНС, БОРКОР и парламентарната антикорупционна комисия.

Разпространението на корупцията обхваща всички сфери, с изключение на културата и Църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Налице е песимизъм относно възможността при установена корупция по високите етажи на властта виновните да получат наказание. Въпреки това в обществото има  големи очаквания и съгласие на много сериозна част от него за разследване на част от нашумелите  случаите на корупция, отчитат още социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
7
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААААААА преди 11 години
"УБИЙСТВЕНА ЗАПОВЕД".......верно е убийствена ха,хфа,хаааааааааа....ЗА ГЛУПЦИТЕ, ДАЛАВЕРДЖИИТЕ ПО ЗАМЕНКИТЕ ,КРАДЦИТЕ, ЛЕНТЯИТЕ ,НЕГОДНИЦИТЕ И НЕКАДЪРНИЦИТЕ, КОМУНИСТИЧЕСКИ ---ЗАПОВЕДТА , НАПРАВО Е УБИЙСТВЕНА!НЕКА ВИДИ НАРОДА ИСТИНАТА .....И СРАВНИ С РАЗРУХАТА И МИЗЕРИЯТА , КОЯТО НИ ОСТАВИ ПАРТИЯТА БКП , СЛЕД 89г!ДОБЪР ХОД НА ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!
182
8
 
5
 
! Отговори
kristiyanst преди 11 години
До всички гьонсуратлъци, които пишат. Чудя Ви се на акъла, защо вместо само да плюете и отричате всички и всеки, не вземете да кажете кой съсипа тотално българската държава в т. нар. демократичен преход. Защо не посочите истинските виновници, ами само плюете ГЕРБ. Да не би ГЕРБ да приватизираха печеливши държавни предприятия за жълти стотинки, които после бяха препродадени за милиарди от леля и чичо. Да не би ГЕРБ да създадоха кредитните милионери, които предизвикаха нарочен фалит на сума банки. Да не стандартът на живот в България да е бил процъфтяващ или пък да сме имали добро здравеопазване, образование, икономика, правосъдие, че сега ревете. В криза, когато страни като Гърция, Испания и огромни световни банки фалират, Вие да искате цветя и рози. Голяма част от днешните пенсионери не са се пенсионирали днес или вчера, а преди години, когато управляваха далавераджиите - тези, които определиха по една смешна и мизерна пенсия на хората, които им изработиха милионите. Същите тези пишман политици, които измислиха точковата система и всякакви подобни глупости. Тези, които в началото на 2009 г. казваха, че нямало криза, а по всички световни медии говореха за икономически крах. Готови сте да вярвате на далавераджиите, които за 20 години се постараха да унищожат държавата, а сега ГЕРБ са ви виновни.
181
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов ще се самоубие, ако не стане пак премиер.
180
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оформя се коалиция БСП-ДПС-ДБГ и опозиция или/и разпад на ГЕРБ.
179
10
 
9
 
! Отговори
учуден преди 11 години
Що за проста пръчка би гласувала за червената буржоа?
178
3
 
15
 
! Отговори
Ето как става работа преди 11 години
БЕЗУМНАТА ЗАПОВЕД НА БОРИСОВ: ПОКАЗВАЙТЕ ПЪТИЩА, ТЕАТРИ, АУЛИ, БИБЛИОТЕКИ, СПОРТНИ ЗАЛИ И НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ НИЩО!В България няма цензура! Вие къде сте видeли цензура, бе, журналисти......, бесуваше премиерът Бойко Борисов най-демократичният, най-самокритичният и най-широкоскроеният човек, когото някога сме срещали. Във Варна днес Борисов изрече УБИЙСТВЕНАТА ЗАПОВЕД: Показвайте пътища, театри, аули, библиотеки, спортни зали и не коментирайте нищо!. Нито едно радио и телевизия НЕ КАЧИХА ЗВУКОВ ФАЙЛ в сайтовете си и електронните си медии! Скандално, кореспондентът на Българското национално радио, държавната пръчка на микрофон Даниела Стойнова, дори не споменава в БЕЗзвуковата си дописка сталинисткото послание на министър-председателя. Същата получава данъкоплатска заплата и едновременно слугува частно-пиарно на партия ГЕРБ.
177
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак са изпуснали нулитЕ - водим с 5000 % ,не с 5 % както сънуват, другаретЕ
176
4
 
14
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Обаче забележете като каква партия възприемат избирателите ГЕРБ - милиционерска, дори не полицейска а направо ни връщат преди 89та - МИЛИЦИОНЕРСКА, и като се има предвид , че се радват на 26% значи ДС би трябвало да е доволна нейното влияние си е много добро и 20 години след формалното и разформироване си има верен защитник на интересите и бившият възпитаник на школата и Бойко Борисов с псевдоним Тиквата
175
5
 
19
 
! Отговори
Действителността! преди 11 години
Всяко "социологическо проучване", което показва рейтинг за ГЕРБ по-голям от 0,00% е платена драсканица в медиите и има за цел само да подготви общественото мнение за бъдещите ФАЛШИФИКАЦИИ на изборите през 2013 г.Реалният рейтинг на ГЕРБ, ББ, ЦвЦв и СД е 00,00%
174
22
 
11
 
! Отговори
Супер ГЕРБ-ер преди 11 години
Пак са изпуснали една нула - водим с 50 % ,не с 5 % както сънуват, другаретЕ:Р
173
19
 
1
 
! Отговори
Павлин Генов преди 11 години
Голяма част от тия 17% други са за ГОРД и аз ще гласувам за тях.Те са единствената реална опозиция на Тиквата в момента.Всички останали са се навели яко
172
1
 
0
 
! Отговори
бат ганди преди 11 години
виж сега,ако няма е.ане няма да има свят,ако не си съгласен с това,е значи си платен драскач
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бат гандиОбади се на Янка. Може и да те огрее.
170
3
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До Анонимен 206Кукловодите са казали :"Искаме Ярешки в Парламента". Те искат да няма дясна партия там, затова създадоха ГЕРБ, защото трябва да се имитира многопартийна система в България. Нещо им се объркват плановете и сега задействат План "Б".Ха ха ха . Обаче мълчат за 17 % други. Ще има изненади.
169
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чул те Господ, 215!Ама се съмнявам, че червените ще допуснат това. Те са готови да пожертват собствения си народ, само и само да се докопат до кокала.
168
1
 
2
 
! Отговори
S.PETROV преди 11 години
Prouchvane ha ha ha men nqkoi pitalime? A? Az shte glasuvam za ATAKA,i moite priqteli i priqtelki sashto.Garantirano ot nas
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
винаги ще има ку.ви.
166
11
 
35
 
! Отговори
нн преди 11 години
Никога повече некадърниците от ГЕРБ.
165
3
 
24
 
! Отговори
жалък народ сме! преди 11 години
Колко сме жалки!Прости ли сме, *** ли сме, неграмотни ли сме? - думи нямам.Изритаме едни некадърници, изберем други - пак от същите само с по-различна окраска. След 4 г. започваме да мислим пак да изберем предишните...и така 23 години - напред/назад към нищото!
164
4
 
15
 
! Отговори
дядо преди 11 години
лошото е че всичките са американски проектиосбенно РЗС и АТАКА. да обират гласовете на крайно левия електоратза да не отидат някъде другаде - ама българина за 20 години доказа че е много00 прости пак няма да се усети