Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"

Те настояват за нови писти и лифтове
Обновена: 28 дек 2012 20:31 | 28 дек 2012 20:31,
193
Банскалии с блокада срещу "рекета на екоорганизациите"
Протестиращите блокираха пътя. Снимка: Булфото

Стотици жители на Банско затвориха пътя  на входа за града в знак на протест срещу ”рекета на екоорганизациите”.

Протестиращите настояват за изграждане на втори кабинков лифт и разширяване на ски зоната в рамките на досегашната концесия. Акцията беше водена от кмета на Банско Георги Икономов.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза кметът Георги Икономов. Той заяви, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината.

Още по темата

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души.

Протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – ”Юлен”.

Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията. В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
29
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
ЕДНА КАРТА ЗА ЛИФТА НА ДЕН-53 ЛВ.!!! ЗА ТАЗИ СУМА И СВИ..КА ТРЯБВА ДА МИ ПРАВЯТ!!!!
18
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не на рекета на природозащитниците !!!Нека да има работа за хората,нека влизат пари в държавата....Как ще има пари за майките или за онкоболните?? Като богатите чужденци вместо да си харчат парите при нас ,те ходят и ги харчат в Австрия...И не забравяйте ,че австрийците ше направят всичко за да стане така тук ,че да не развиваме нашия ски туризъм ......това ше ги одари директно в джоба
17
3
 
6
 
! Отговори
Svilen75 do 9 преди 11 години
Do 9: По-добре албанец, отколкото продажник и родоотстъпник
16
0
 
21
 
! Отговори
цървулите преди 11 години
В Банско долари и евро да валят вместо снежинки , те още писти ще искат за повече пари!!!
15
5
 
4
 
! Отговори
Алов до 12 преди 11 години
Че да не е много хубаво да има сняг? Само побъркани може да обичат студовете.
14
0
 
20
 
! Отговори
дядо преди 11 години
пари парииидумаше кир михалакиалчноста не е от днеска и простотиятастанхме като маймуни които секат клона на който стоят
13
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако имахме сега развит ски туризъм много хора щяха да намеят работа по ски курортите.....А ние сега имаме само 100 км ски писти,което е нищо.........Не забравяйте,че някой хора от тия така наречени природозащитни организации получават субсидии.....и нарочно мътят водата
12
5
 
26
 
! Отговори
zugi преди 11 години
Не бива да се прекалява - не навлизайте по навътре в природата - не я унищожавайте повече - не се ли усеща колко много се е затоплил климата на Банско в сравнение с отминали години - то бива строежи, ама това преминава всякакви граници. СПРЕТЕ! СТИГА ТОЛКОВА! НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ПРИРОДАТА! ЩЕ ДОЙДАТ ГОДИНИ И НЯМА ДА ИМА СНЯГ.
11
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На първите няколко писали да кажа.............Няма да се излива бетон,правителство дори предложи вариант земята да остава 100% държава без значение какво се строй от горе и,и при нарушаване на екологичните норми просто хотел или каквото и да е построено няма да го има........Само ,че наглостта на природозащитниците мина всякаква граници дори почнаха да обвиняват кабинета в лобизъм и те спряха преговорите.
10
23
 
7
 
! Отговори
Алов преди 11 години
По-прости от екозащитниците няма ,но и протестиращите са прости, понеже се занимават с протести.Лятото да не бяха спали ,а да беха драснали клечката на баира и да си строят.
9
6
 
5
 
! Отговори
ДО 6 преди 11 години
СЪС СИГУРНОСТ НЕ СИ БЪЛГАРИН .. НАЙ ВЕРОЯТНО СИ АЛБАНЕЦ
8
6
 
28
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Печалбарите е..ат мамата на природата за сметка на няколко жълтици в повече ,които да си ги носят в гроба!!!
7
35
 
8
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво на хората......Значи вместо да се създават работни места,да се плащат данъци,да идват туристи и да влизат пари в България....шепа нещастници блокираха лятото орлов мост и кабинета клекна и не прие закона за горите.....Австрия има 13 хиляди ски писти а ние имаме само 100 ...ЗАЩО?? Защо тази зима австрийците да направят няколко милиарда евро,заради нашата глупост,че не развиваме бизнеса си ??ЕВАЛА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ......
6
6
 
47
 
! Отговори
Svilen75 преди 11 години
Кмет на китно планинско градче, превърнато в туристическа клоака, оглавява "обществен протест" с искания, обслужващи икономически интереси ... Самозабравил се шеф на туристически монополист гордо обявява, че Витоша се асоциира с "Витоша ски" ... Тези хора май наистина възприемат природата на България за бащиния. Срам ме е заради тях да се нарека българин.
5
5
 
45
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
БАНСКАЛИИ ДА ЗНАЯТ ,ЧЕ СЛЕД 10-15 ГОД. ЗИМАТА ЩЕ ХОДЯТ ПО БАНСКИ!!! ПРИРОДАТА ОТМЪЩАВА НА ХОРАТА !!!
4
27
 
6
 
! Отговори
ЗЕЛЕН АКТИВИСТ преди 11 години
НЕ НА СКИТЕ.. НЕ НА ПЛАНИНАТА. НЕ НЕ ТУРИЗМА. НЕ НА МОДЕРНОТНО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА.ДА НА АВСТРИЙСКОТО И ШВЕЙЦАРСКО ЛОБИ, КОЕТО НИ ДАВА КЕШ ФРАНКО ДЖОБДА НА ЗЕЛЕНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕКЕТДА НА АНАРХИЯТА ДА НА ВСИЧКО ОТ КОЕТО МОЖЕМ ДА ИЗКАРАМЕ ПАРИ, НИЕ ЗЕЛЕНИТЕ МОШЕНИЦИЬДА НА ПЛАНИНАТА КАТО ИЗТОЧНИК НА СРЕДСТВА ЗА НАС, ЗЕЛЕНИТЕ ***, Т.Н. ЕКОЛОЗИ
3
6
 
33
 
! Отговори
Симеон преди 11 години
Тези българи ли са въобще? Ако беше един мастит предприемач, всички щяха да излязат да защитават природата. Какво им става на българите? Втори АЕЦ, обливаме плажовете с бетон, изкореняваме дървета за 2 месеца ски-сезон в годината. Безумия.
2
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стигне ли се до там, че човек се изправи срещу природата, значи не вървят на добре нещата
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Беднотията и неграмотността общо взето до там водят... И не забравяйте, че този на този свят има неща, които са по-важни от парите.