Заплатите на учителите скачат с около 12%

Допълнителните пари за образование ще отидат за учителските възнаграждения
Обновена: 10 яну 2013 12:17 | 10 яну 2013 11:51,
118
Заплатите на учителите скачат с около 12%
Снимка: БТА

Всички допълнителни средства в бюджета за тази година, които са предвидени за образование, ще бъдат заделени за увеличаване на учителските заплати. Минималните стартови заплати за младши, старши учител, както и началната заплата за директор, се увеличават с около 12%.

Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пред Нова телевизия, като коментира трудовите възнаграждения на учителите, които работят в системата на държавните образователни институции.

„Разбрахме се, всяка стотинка, която е дадена за образование в новия бюджет, да отиде за увеличаване на заплатите”, категоричен бе образователният министър.

Припомняме, че вчера, по време на редовното си заседание правителството прие добавянето на още 20 млн. лв. по перо "Образование" към Бюджет 2013. Предвидено е с част от средствата да се осигури допълнително повишение на единните разходни стандарти средно с 1,5% над заложеното в разчетите такова от 5 на сто.

Игнатов добави, че все пак има има технологично време, за да бъдат разпределени дадените допълнителни пари за образование в Бюджет 2013. Той обеща на учителите, че по-високите възнаграждения ще им бъдат изплатени в обещаното време и никой няма да бъде ощетен.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 11 години
да балансирам. И пред децата съвестта ми е чиста. Правя за тях всичко, каквото трябва, че и отгоре. Но до кога ще мога така? Все още съм по-млада. Такова натоварване трудно се издържа. Рефлектира и върху здравето.
110
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 11 години
Девето, не трябва да се поставят учителите на колене защото в тази професия си на показ и трябва да разполагаш с цялата жизнена енергия, която да отдаваш на учениците си. Предвид това, че учителя работи на още едно или две места, тази енергия неминуемо намалява. Но много сори. И ние трябва да си гледаме децата и се опитваме да носим много дини под една мишница. И се радвайте, че все още има качествени и съвестни учители за тези заплати. Лично при мен е защото си обичам работата и засега успявам
109
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 11 години
работила и най-трудно ми е като учител. Всичко останало е по-лесно. Най-вече защото от теб зависи да си свършиш работата. А в училище не зависи само от теб. А и от "матрияла" както казва ВЕЛИКИЯТ НИ ВОЖД.
108
0
 
1
 
! Отговори
1111 преди 11 години
си деца не мога да търпя. А И ДА СИ ИЗКАРВАМ ПАРИТЕ ПО КАКЪВТО И ДА БИЛО ДРУГ НАЧИН Е ПО-ЛЕСНО.; седмо, много хора са ме молили за частни уроци и самата аз им отказвам, защото искат да им работиш качествено, само че, ако може безплатно. Хората, не знам защо са си въобразили, че това е нищо работа. А всъщност е най- трудно да научиш някого на нещо и да го възпитаваш; осмо, намерила съм си начин за допълнителе доход, но не свързан с образоване на хора. Сиреч, искам да кажа, че каквото и да работя, винаги ми е по-лесно отколкото в училище. Но човек трябва да пробва, за да сравни. Много неща съм р
107
0
 
1
 
! Отговори
11111 преди 11 години
прави изключение. Той не е светец. Искаш дадена услуга и си плащаш за нея. ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ПРИНЦИП Е СКЪПО НЕЩО. В БЪЛГАРИЯ, ПРОСТО, НЕЩАТА СА НЯКАК СИ ИЗВРАТЕНИ ПО ОТНОШЕНИЕ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИЯ ПРЕПОДАВАТЕЛСКИ ТРУД; пето, като държавата е обезценила учителския труд, естествено е на частно учителя сам да си го оцени по достойнство, както с всяко друго нещо, за което в материалния живот си плащаме; шесто, предпочитам да си доработвам в друг бранш липсващите ми средства за месеца, а не с частни уроци, защото толкова се изтощавам от лесната ми професия, че вкъщи дори собствените
106
0
 
2
 
! Отговори
11111 преди 11 години
Пожелавам всекиму лесната учителска работа и високата му заплата! Амин!Как очаквате да се подобри качеството на образование, като на учителя му се налага да работо на поне още едно място, за да си решава икономическите проблеми?Сега ще се започне с частните уроци. Първо, никой не ви бие по главата да си пращате децата на частни уриоци; второ, възпитайте си децата и ги научете да слушат какво им се говори в час; трето, в училище всичко се дава, а който не учи , това е др. проблем; четвърто, всеки с професията си. Както и при другите занаяти, работиш това на частно, което можеш. Учителят не
105
0
 
0
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
ВСЯКО НЕГЛАСУВАНЕ ИЗОБЩО НА РЕФЕРЕНДУМА Е НЕ И НА ГРОБ И НА БСП ЗАРАДИ КАСТРИРАНИЯ ВОТ!!! ЗАЩО НЯМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЦИОНИСТКИЯ БЛОК НАТО ? ЗАЩО НЯМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ ? ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ НЕ РЕШАВА НИЩО - САМО ХАБИ ПАРИ НА НАРОДА !ЗАТОВА И ИНСЦЕНИРАТ "ВОЛЯ НА НАРОДА" ! КОМУНИСТИ, ЦИОНИСТИ, ФАШИСТИ В ЕДИНЕН СТРОЙ = ГРОБ !!!
104
0
 
1
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Има и по зле от учителите. Микробиолог в държавна работа с магистратура взима 390 лева!!!!
103
0
 
2
 
! Отговори
до 3 и 20 преди 11 години
ех,че ограничено мислите, явно сте с ниско образование.Само ниско образованите българи не ценят учителите, защото толкова на тези хора е интелекта, т.е.акъла.Дано образованието след време стане напълно частно, та да плащате за внуците си и да видите как се плаща за образование.И това време ще дойде.Вижте 62-как се плаща на учителите в уж ориенталска Турция.Учителите в много европейски държави са втора категория труд.
102
0
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
Типично българско-елементарно мислене, знаеш ли колко време се готви един урок, виждалли си в България усмихнат учител, не защото са изтормозени от тежък труд и ниско заплаща-не, виждал ли си учител с хубава вила и кола и с голямо жилище, не си виждал.Българите са народ, който не кара децата си да учат в къщи, трябвало учителя да го научи, кажи как се научават 25 ученика в 45 минути, чалгаджийска нация, рядко има някой усет към наука.
101
0
 
3
 
! Отговори
по време на т.н. преди 11 години
социализъм учителят вземаше 1/3 от заплатата на *** бачкер.Едва преди няколко години им вдигнаха заплатите.Един съдия с 25 г. стаж взема месечно над пет учителски заплати.И сега учителите са "накрая" в заплащането.Вижте заплатите, който някой е дял по-напред в европейски страни и ще видете колко се цени учителският труд.Средната възраст на учите-лите е над 50 г.От дядо Славейково време, от турско е такова дереджето учителско.
100
0
 
1
 
! Отговори
До 72 преди 11 години
Частни уроци вземат умните деца, за да учат по нагоре.Защо ще мислят за друго учителите, ще мислят за пари, те са бедни.Помощта на една *** е равна на заплата на учителка, това е положението при българите, една маникюристка за маникюр взема колкото за частен урок взема учителката.Българите трудно правят разлика между труда на образована учителка и маникюристка, българите мразят образованите хора и им завиждат.
99
0
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 11 години
Не съм учител и отдавна не живея при българите.Вадя големите си пари от наука на Запад. От всички почти коментари виждам,че българите почти изцяло не уважават учителите и труда им, което е характерно за тъпите народи.Не съм видял в България учител с хубава кола и жилище.Българите уважават елементаритне професии, те ценят повече фризьорката от учителката.Такъв народ има само минало, няма бъдеще.Умните отдавна го напуснаха.
98
0
 
2
 
! Отговори
Извинете преди 11 години
До РуПростете, не можах да схвана къде точно е голямата разлика между 500 и 596 лева основна заплата?
97
2
 
1
 
! Отговори
Ру преди 11 години
Стига с тези проценти! Увеличение трябва да има за кадърните и свестни учител. Младите учители, които работят с хъс и постоянно се обучават ще получават най-ниски заплати отново. Онези, които години си кретат в школото и са се оставили на течението ще получат най-високи. Как ще отидат млади учители в училище?! Кой ще работи за 500 лева основна заплата, а чисто в джоба 400. Старшите учители получават вече трето увеличение 483 + 50 и сега още 12% = 596лв. + клас за прослужено време = 700...
96
0
 
3
 
! Отговори
ЧоЧо преди 11 години
М'да прав си 98 и червените минаваха с подобни забравени номера - ще направим училищата с делегиран бюджет и заплатите на учителите ще се вдигнат - резултатът - масово се затвориха училища и се съкратиха учители и най-*** както става в България всички завидяха на даскалите щото им увеличили заплатите а то да имаше поне за какво. В крайна сметка нивото на образованието спадна защото падна имиджа на учителите и започна люта битка между училищата и даскалите за ученици а не за знания и умения.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не сте наясно:Училищата от 6 години са на делегиран бюджет т.е училището има толкова ученици-полагат му се толкова левчета. Училищата си ги разпределят-за ток толкова, за вода толкова, за отопление толкова, за смет(тая година таксите за смет на училищата скочиха драстично),за текущ ремонт толкова И АКО ОСТАНЕ МОЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТА на даскал! Да ама не, с допълнително отпуснатите пари едвам се покриват нарасналите от поскъпването разходи че и не стигат. Така че за даскалите само-мечти!
94
1
 
0
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
До хх 95Хе-хе-хе! В интерес на истината и аз мисля, че да си учител е призвание. Била съм и едва ли съм мъчила децата, защото плакаха, когато си тръгвах. Не, не съм се измъчила чак толкоз да бъда "даскалка", обичам да работя с деца и млади хора, работата е много натоварена, но творческа и високоблагородна. Що се отнася до парите, наистина не виждам как стигнахте до гилотинния си извод. Нито Вие ми давате, нито аз Ви искам. Бюджетите ни нямат нищо общо.
93
0
 
0
 
! Отговори
мдааааа преди 11 години
Едно бебе докато не заплаче, не го хранят. Ако дадат на едните, другите ще имат основание и те да поискат..Така с протести и даване на примери ще се вдигнат заплатите, а после и в частния сектор, защото ще почнат да го напускат. Пари има-митниците, 3 милиарда за ***, много възможности има, но лъжат, че нямало....
92
0
 
0
 
! Отговори
хх преди 11 години
До АнонименДокато не проумееш ,че да си учител е призвание , ще мъчиш децата , родителите и най-вече себе си . Намери си нещо което те прави щастлива даскалке ,да ходиш с желание на работа.Парите сами ще дойдат тогава - виждам ,че това за теб е главното .