Подновяват протестите в Банско

Блокират международен път с искане за втора кабинка
Обновена: 13 яну 2013 17:00 | 13 яну 2013 16:35, Веселина Йорданова
75
Подновяват протестите в Банско
Снимка: архив, БТА

Инициативният комитет от Банско с искане за втори кабинков лифт ще протестира утре, съобщиха от комитета. В 16.00 часа гражданите предвиждат да блокират международния път.

„Благодарим на правителството и парламента, че застанаха зад справедливите искания на жителите и гостите на община Банско. Блокираме пътя, за да им напомним за поетите обещания. Народът чака своите управници да вземат бързи и адекватни решения за нормализирането на положението с лифта, за да спрат опашките, за да наваксаме икономическото изоставане на града”, коментират от инициативния комитет.

Още по темата

За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми, смятат организаторите на протеста.

„Ще продължим блокадите на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната. При необходимост сме готови да пренесем протестите и на жълтите павета. Очакваме не административна бумащина, а ясно послание към Банско след заседанието на Министерския съвет в сряда (16 януари), което да е първата сериозна стъпка към процедурата за развитие на ски зоната и целия регион”, посочват от инициативният комитет.

Протестите в града с искане за втори кабинков лифт спряха след намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов в края на миналата година. Тогава Цветанов обеща, че една от близките и приоритетни задачи за правителството ще бъде национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: банскопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
БигБрадър преди 11 години
Боко чака разрешение от Брюксел!Не го ли разбрахте?
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NНека си направят лифт ***, а когато го помете лавина и ги избие, тогава да видиш рев, защо, как, кой разреши, тогава протестиращите ще са първи обвиняващи.
70
0
 
0
 
! Отговори
ЕКСТРЕМИСТ преди 11 години
САМО БАНСКО !!! Всички Банскалии, знайте, че и в София имате голяма подкрепа !!! НЕ НА ЗЕЛЕНИЯ РЕКЕТ! ДА на развитието на БАНСКО !!!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо просто е направите по модерен лифт на мястото на текущия?
68
0
 
0
 
! Отговори
Драгомира преди 11 години
Крайно време е да се спре екологичния рекет. Тези зелени еуглени могат само да крещят и да бойкотират, но нищо съществено не правят. Те ли ще извозват туристите нагоре към пистите. Поне едно хубаво нещо ще направят, че на друго не са способни.
67
0
 
0
 
! Отговори
Marylin преди 11 години
В тоя форум бъка от зомбирани еколози. Дайте да спрем бизнеса на хората. Нека да са бедни, нека емигрират, нека цялата държава потъне в бедност. Подкрепям напълно банскалии.Давайте смело, протестирайте! НЕ НА ЕКОЛОГИЧНИЯ РЕКЕТ!
66
0
 
0
 
! Отговори
Dalila преди 11 години
Подкрепям банскалии.Дайте поминък и работа на хората.Нека да са богати, децата им да остават в България, а не да мрънкат и да се оплакват от мизерия и безпаричие.Има предостатъчно гора - спокойно може да се построи още един лифт.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека Банско да се развива. Да има туристи, гости, собственици от страната и чужбина. Да ги гледат по телевизията в цял свят. Да се изливат там пари и в хотели, ресторанти, лифтове и други удоволствия. Да спортуват млади и стари. Да са пример, както до сега как от нищо се прави НЕЩО. Да бъде градът най-богатия /данъци и такси на глава от населението/, да бъде чист и с облик. Наистина, в града се застрои прекалено много, но ще му дойде времето и това да се оправи. Браво на банскалии.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия селски кратуни що вместо пътя не блокират кабинковият лифт, а? ААА, той лифта бил техен. Носи много кинти на цялата ***. А пътят кво. Държавен. Международен. От него п муфта нема.
63
0
 
0
 
! Отговори
тиквеник преди 11 години
Абе Банскалии, не може бе хора, това че хотелите ви вече са там неозначава че държавата трябва да ви разреши да имате още писти, защото вие ще настройте още хотели, после пак ще искате още писти и така докато не остане повече място за хотели, т.е. банско се допре до София или Солун. И в планините трябва да е като на морето, да се смята колко плаж има(в планините колко човека на час могат да превозват лифотовете) и по това да се смята легловата база. И тогава ще ви изчезнат опашките. Математика.
62
0
 
0
 
! Отговори
Макето преди 11 години
Ей съсипахте гората съсипахте убавио град и още сакате
61
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
На тия цени на картите никой не протестира за монопол странно нали ???
60
0
 
1
 
! Отговори
Капан за сънища преди 11 години
Да се изтребят протестантите!
59
0
 
0
 
! Отговори
omv преди 11 години
austroyngaro mnogo im se iska no da si harchat parite vatreshno.heil ***
58
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Може ли тези банскалии да са толкова прости - правят протести за да пълнят гушката на Цеко Минев, а самите местни ще работят като нископлатен обслужващ персонал по частните хотели на мутрите.
57
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 години
Който успее да яхне алчността и простотията на хората, разчитайки на продажността на правителството, ще успее да построи петзвезден хотел на самия връх Вихрен.
56
0
 
0
 
! Отговори
koce maca преди 11 години
Selianite ot Bansko si mislqt, che kato razshirqt kompleksa, shte stanat kato Holivoodskite milioneri. Razlikata obache e golema. Az otivam za sushtite pari da karam ski v Zeel-am-se v Avstiq vmesto na selo pri kakak gina u Bansko.
55
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Мен лично ме засяга, защото когато отида на Банско не искам да чакам 3 часа на опашка на едната кабинка. И то защото в отговор на някой от предишните коментари... Града е на държавата... какво по дяволите?!?1?! Та там не само цяла България се е изсипала ами и част от Гърция, Македония, Сърбия, че дори румънци и украинци. Вместо да злобеем, трябва да се замислим как да развиваме туризма си. Естествено е, че не сме Алпите, но и околните курорти могат да се развият. Нека използваме ресурсите.
54
0
 
2
 
! Отговори
tano преди 11 години
Банско!? Няма да ми стъпи крака там! Изключително съм разочарован от необработените писти, километрични опашки и надути цени с 300 %. Направете още 5 лифта ако искате. Обслужването е под всякаква критика. Застроихте всичко с хотели, а лакомията е безконечна. Приятно каране на ски, но извън България.
53
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
а ушев си бърка в носа...