Подновяват протестите в Банско

Блокират международен път с искане за втора кабинка
Обновена: 13 яну 2013 17:00 | 13 яну 2013 16:35, Веселина Йорданова
75
Подновяват протестите в Банско
Снимка: архив, БТА

Инициативният комитет от Банско с искане за втори кабинков лифт ще протестира утре, съобщиха от комитета. В 16.00 часа гражданите предвиждат да блокират международния път.

„Благодарим на правителството и парламента, че застанаха зад справедливите искания на жителите и гостите на община Банско. Блокираме пътя, за да им напомним за поетите обещания. Народът чака своите управници да вземат бързи и адекватни решения за нормализирането на положението с лифта, за да спрат опашките, за да наваксаме икономическото изоставане на града”, коментират от инициативния комитет.

Още по темата

За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми, смятат организаторите на протеста.

„Ще продължим блокадите на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната. При необходимост сме готови да пренесем протестите и на жълтите павета. Очакваме не административна бумащина, а ясно послание към Банско след заседанието на Министерския съвет в сряда (16 януари), което да е първата сериозна стъпка към процедурата за развитие на ски зоната и целия регион”, посочват от инициативният комитет.

Протестите в града с искане за втори кабинков лифт спряха след намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов в края на миналата година. Тогава Цветанов обеща, че една от близките и приоритетни задачи за правителството ще бъде национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Банскопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МОЖЕ..НО НА ЧАСТНИ ИМОТИ..МНОГО НАГЛИ ТЕЗИ..КОЙ ЛИ ГИ ПОДСТЛЕКАВА..ОТ КЪДЕ ИМАТ ТОЛКОЗ ПАРИ ЗА ЛИФТА.......КОЙ ГИ ЗАХРАНВА...!!!
51
0
 
2
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Главният щаб на ЮНЕСКО се намира в Париж. Одите го окупирайте! Да не заборавите некое кило бански старец за подкуп.
50
0
 
0
 
! Отговори
do albansko преди 11 години
na bairaka si izografisaite cecka cacheva a na vsjaka kykerska drankylka prezidenta hahahaha
49
0
 
2
 
! Отговори
бай Гън преди 11 години
Ние,банскалии,искаме слънцето да свети само за нас. Ако правителството не вземе решение по тоя въпрос ще блокираме магистрала Струма, Байкало-амурската магистрала и Пътя на коприната. След това ще искаме от ЕС да задължи австрийците и швейцарците да идват само у Банско,а техните писти да насади с компири.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SELSKI KOMUNISTI . NE IM SE RABOTI .
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега какво искате-кабинки до Вихрен ли????Аз ви предлагам да излезете на протест заради неуредена инфраструктура и мръсотията из родното ви село Банско...и не -не съм природозащитник,а един от многото ужасени от състоянието на Банско...и само да ви светна-нямате нито културата,нито ресурса,нито пък желанието да догоните Алпите-така че не се пънете,а по-добре обърнете внимание на културата на обслужване и се постарайте да мамите по-малко в сметки и предлагани услуги...със здарве
46
0
 
4
 
! Отговори
кажете ми преди 11 години
кажете ми къде да се включа срещу каквото и да е строителство в банско,тоя град е на цяла България ,а не на шепа тиквеници
45
0
 
0
 
! Отговори
gorski преди 11 години
До асфалт na vsjako otsecheno darvo edna choveshka otsechena glava kratynite na alchnite varvari ne sa po skapi ot edno darvo
44
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Збе не стана ясно какво ще правят с площите, които са откраднали за писти и лифтове от парка?! 50% повече от концесията територии са гепили от Юлен и са ги направили на писти и лифтове, а по закон крадецът се съди, осъжда, връща и лежи в затвора! Да кажат първо банскалии какво правис този казус, пък после ще видим за още лифтове и писти... Или законите не са за Юлен и Цеко Минев?
43
0
 
1
 
! Отговори
асфалт преди 11 години
Пожарникарят: За кво са ни скиорски писти? Че асфалтираме пистите, че качиме лифтовете на подводни крила и те че фърчат като влакове с 200 километра в час!
42
0
 
2
 
! Отговори
експерт преди 11 години
На всеки Банскалия по едно хотелче,едно ски училище,една писта направо до хотелчето и общ лифт накрая само така ще ги стигнем.До скоро садиха картофи и тютюн сега не щът да чуят за мотика.Големи баровци станахте да ви таковам в ***.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надяват се да вземят някой лев за горите... Изобщо не мислят с главите си. Хотел до хотел, лошо да ти стане. Някой ги лъже, че това ще им е поминъка. На туризъм да чакаш е доста несигурно, нещо произвеждайте, отглеждайте, мислете бре, планинци!
40
0
 
3
 
! Отговори
мишо преди 11 години
Протестите в Банско не са основателни. Увеличаването на кабинковите лифтове няма да предложи работни места защото персонала по обслужването им е много ограничен. Няма да намали и цените на картите защото българската алчност няма край. Така , че и клиентите няма да имат полза от това. Единствените печалбари от цялата ситуация ще бъдат тези, които ще вземат многото пари за да дадат разрешителните. Ще се пълнят черните партийни каси.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Капацитетът на ски пистите над Банско е 5 000 души. За да се възстанови балансът трябва да се бутнат 450-500 хотела.
38
0
 
1
 
! Отговори
палеонтолог преди 11 години
Кажи му "банскалия" и не го обиждай повече.
37
0
 
2
 
! Отговори
Найден преди 11 години
Да се издаде Закон - за всяко отсечено дърво- по три засадени. И тогава да секат колкото искат. Ама тогава протестите ще спрат незабавно...
36
0
 
3
 
! Отговори
Аспарух преди 11 години
*** алчни ***. 1300 години не е имало проблем, сега има!!
35
1
 
0
 
! Отговори
Простия преди 11 години
Регистрацията за гласуване тук само по ЕГН и настоящ адрес ли? Или се искат и телефон и IP на компютъра?Абе модератори, не се мъчете- нали това му е работа Явор Колев"Къдравия".
34
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 години
140 ДЕКАРА НА КАМЧИЯ - СОБСТВЕНОСТ НА МОНИКА ЙОСИФОВА СТАНИШЕВА.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тия да им спрат тока на всички лифтове