Подновяват протестите в Банско

Блокират международен път с искане за втора кабинка
Обновена: 13 яну 2013 17:00 | 13 яну 2013 16:35, Веселина Йорданова
75
Подновяват протестите в Банско
Снимка: архив, БТА

Инициативният комитет от Банско с искане за втори кабинков лифт ще протестира утре, съобщиха от комитета. В 16.00 часа гражданите предвиждат да блокират международния път.

„Благодарим на правителството и парламента, че застанаха зад справедливите искания на жителите и гостите на община Банско. Блокираме пътя, за да им напомним за поетите обещания. Народът чака своите управници да вземат бързи и адекватни решения за нормализирането на положението с лифта, за да спрат опашките, за да наваксаме икономическото изоставане на града”, коментират от инициативния комитет.

Още по темата

За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми, смятат организаторите на протеста.

„Ще продължим блокадите на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната. При необходимост сме готови да пренесем протестите и на жълтите павета. Очакваме не административна бумащина, а ясно послание към Банско след заседанието на Министерския съвет в сряда (16 януари), което да е първата сериозна стъпка към процедурата за развитие на ски зоната и целия регион”, посочват от инициативният комитет.

Протестите в града с искане за втори кабинков лифт спряха след намесата на вътрешния министър Цветан Цветанов в края на миналата година. Тогава Цветанов обеща, че една от близките и приоритетни задачи за правителството ще бъде национална стратегия за развитие на зимния туризъм и на зимните ни курорти.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: Банскопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Круз преди 11 години
Това изглежда е ски писта ,и като го гледам тоя стълб на лифта върху тая писта ,си представям и всичките останали "екстри" който те дебнат из Банско .
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
идеята на синята зона не е ли да се ограничава притока на хора към дадена част на града, а идечта на курортите е да има колкото се може повече хора
30
0
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 11 години
Съвсем скоро Банско ще заприлича на бетонните джунгли по Черноморието,. Долу градът вече е такъв, сега остава да разсипят съвсем и планината, изсичайки безконтролно горите. ГЕРБ ще довърши делото на предишното управление по разсипването на Пирин, под диктата на Цеко Минев (основен спонсор и на Тройната коалиция, и на ГЕРБ).
29
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Хайде сега да видим дали Цвъцковото МВР ще пребие 'протестиращите' и ще разчиства със сила пътя, както правеше на Орлов мост. Но не, тези 'протести' са си инициирани от господарите на крадливите ни управници и те няма да си мръднат пръста, даже ще се изказват в тяхна подкрепа. И МВР изобщо няма да се намеси и да изпълнява функциите си.....
28
0
 
2
 
! Отговори
5646516161644 преди 11 години
Гербаджии няма да се спрат докато не заграбят и Банско
27
0
 
2
 
! Отговори
Коце Дунин преди 11 години
Тфа е престъпление масово онищожаване на парк Пирин Банскалий да го лапат не им ли стигнаха парите който зеха от имотите си? сега е време да защитим гората !!! Антипротест на тия нечисти български предатели!
26
0
 
1
 
! Отговори
Дундио преди 11 години
ПОЗНАТИ МУЦУНИ СРЕД "ЛИКВИДАТОРИТЕ" НА ИРАКЛИБаневи, Цоло Вутов и Емо Ротманса са съдружници с фирмата, която строи бунгала на плажаЕмона 2000 притежава още няколко терена в близост до плажа на Иракли. Единият от тях на площ 1700 кв/м. е купен директно от Община Несебър на любезната цена от 19 лв на кв/м. И това става съвсем наскоро, на 01.11.2012 г.
25
0
 
1
 
! Отговори
gnado преди 11 години
Време е май за контрапротеста, или още малко да изчакаме!?
24
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До il_choНе само това. Защо лифтът не работи през лятото. Защото не продават карти и на концесионерът печалбата е малка. Ако лифтът работи и през лятото хората ще имат целогодишно работа и хотелите ще се пълнят. Няма нужда от втори лифт за кратък 2,5 месечен зимен сезон и планина без дървета.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що така в Аспен не са се сетили да прибират по 6 евро на бричка?
22
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Лакомите макета нямат наяждане! Престанете да издевателствате над планината! Тя не ви е бащиния!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е МВР да предотврати безумието с блокадите в Банско. Да си блокират сокаците с гаражчетата за *** и банички.
20
1
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
*** бракониерстват в пъти повече на месец от това което ще се отреже на Банско.
19
0
 
2
 
! Отговори
il_cho преди 11 години
Всеки, който е ходил на катери Вихрен знае, че дърветата в планината няма и като се качите горе се вижда как грозно е обръсната планината там където минава лифта! Ужасно е, точно там където има минава лифта и сега какво още веднъж ще мине бръснача да унищожим още от малкото останали дървета! Разбирам хората, работа няма, но това едва ли ще намери трайно решение на безработицата, а някой има сериозен интерес да цунка няколко милиона..., отворен съм да чуя още мнения, особено от от банско
18
0
 
1
 
! Отговори
danas преди 11 години
Банско умря още преди 5 години давам му още 2 и там няма да стъпне никой ! Хотелите са празни и от година на година намаляват туристите! а и банскалий опукаха паричките и сега пляскат с ръчички! и 10 кабинки на направят още банско умря!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** лелката е с дебели ръкавици и не може да бърка в кенгурото всеки път! Пък и не е на зор тя. Нито шефа и. Политиката им е да е колкото може по-бавно ,по-изнервящо за да протестират хората и като дойде времето за 2-ра кабинка ,всички да кажат :"Крайно време беше!"От няколко години си създават обществена подкрепа за тая кабинка. А само с 10-20 буса и по-добра организация може да се реши всичко. В наш интерес.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намериха кинти да асфалтират половината Бъндеришка поляна за да разширят паркинга от който прибират кинти , а за 10 нови шатъл-буса нямат.Що ? Щото те намалят опашките и са в полза на скиорите,но далавера няма ! Няма и втора кабинка. Защо така ?
15
0
 
0
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
е, апък портмонетата и чантичките тип "кенгуру" съществуват и още по отдавна ...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Апаратът е преносим ,но се намира в кабинката ,където е и чекмеджето с рестото. За всяка кола се отива и връща по 2 пъти. Щото ,нали 12 лв не е като 10 ! Не е кръгла сума ,трябва ресто , а 8 лв до 20 трудно се натаманяват. Бе всичко е измислено за да стават опашки.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Втория лифт няма да стане не заради съпротивата на ЮНЕСКО, а защото е в разрез със всички закони, които сме ратифицирали и приели.Тюфлеците си мислят, че като се появи втори лифт, ще им се напълнят хотелите. Ама не, пак ще спим в Разлог и Добринище, и ще ходим по механи извън Банско, защото там цените са други. От лифта ще спечелят само Юлен, на които и досега подарихме вече прекалено много. А като стане опашка и на втората кабинка, трета ли ще искате? Малоумно проектирана зона + търтеи лакомии