ВАС легитимира разширението на ски зона "Банско"

Съдът обрича Национален парк "Пирин", категорични са природозащитници
Обновена: 17 яну 2013 19:01 | 17 яну 2013 18:46,
40
ВАС легитимира разширението на ски зона "Банско"
Снимка: архив, Булфото

Върховният адиминистративен съд е легитимирал незаконното разширение на ски зона Банско в Национален парк Пирин, съобщават от „За да остане природа в България“.

С решение № 746 на тричленен състав на Върховния административен съд от 16 Януари 2013 г. е отхвърлена жалбата на Асоциацията на парковете в България (АПБ) срещу решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което през 2010 г. в нарушение на Плана за управление на НП Пирин и на концесионния договор за ски зона Банско е одобрено изграждането на нов четириседалков лифт в местността Платото в Национален парк Пирин.

Въпреки че експертиза по делото потвърждава твърденията на АПБ, съдът отсъжда в полза на МОСВ и концесионера на ски зоната Юлен АД.

Незаконният строеж на новия лифт, довел до неправомерното изсичане на вековна гора от бяла мура и клек в националния парк е оправдан от съда въз основа на една манипулация на концесионера и МОСВ като последен опит да защитят незаконното разширение на ски зона Банско.

Според природозащитниците, тази манипулация има за цел да бъде убеден съда, а на следващ етап и обществото, че концесионният договор за ски зоната е "сбъркан" и че концесионното право за строеж на Юлен АД не е заключено в полигон от 200 геодезични точки и ограничено единствено върху концесионната площ от 99 ха, ами че обхваща цялото отреждане по териториално-устройствен план (ТУП) с над 1500 ха.

Още по темата

„Това е цел да скрие факта, че част от съоръженията в ски зоната са одобрени и построени извън концесионната площ, но в границите на ТУП“, казват още природозащитнците.

„С това си решение, съдът не само легитимира нарушенията на концесионера, но и обрича Национален парк Пирин.“, категорични са от „За да остане природа в България“.

В своите мотиви съдът заявява, че забраната за строеж на спортни съоръжения с националните паркове не се отнасят до ски лифтовете, тъй като те не били спортни съоръжения, а съоръжения за обслужване на посетителите на парка.

С това всъщност се дава зелен светофар за всички проекти за ски лифтове и ски писти в националните паркове, което е в пълно противоречие с философията за управлението на националните паркове.

"Нещо повече - съдът счита, че популяризирането на Националния парк като световно наследство на ЮНЕСКО ще бъде подпомогнато от изграждането на нови ски лифтове. Това отново показва изключително неразбиране на Конвенцията за опазване на световното наследство към ЮНЕСКО и несъобразяване с последните решения на Комитета за световното наследство, според които изграждането на нови ски съоръжения в Пирин е основната заплаха пред опазването на световното наследство в парка.", категорични са природозащитниците.

Те настояват Министерството на околната среда и водите да обяви пред обществото резултатите от дългогодишния анализ на причините, довели до превишаване на концесионната площ на ски зона Банско в НП Пирин и да се направи обществено популяризиране на целите на управление на националните паркове, с което да се избегне държавните институции подобно на случая с Несебър да прилагат всякакви манипулации и юридически еквилибристики, с които да прикриват разграбването и унищожението на българските защитени територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 11 години
в австрийските алпи много писти са на височина каво в Банско, но инфраструкутрата наоколо не е бетонена и някви големи хотели а си си малки къщички и вили...аз Банско, както и да го направят не бих отишъл на почивка, при положение, че е прнаселено и яко намазано...
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига ривахте за Австрия бе евтини манипулаторчета. Австрийските Алпи са с надморска височина 3 пъти колкото Банско. На такава височина няма нужда да се сече каквото и да е понеже просто не растат дървета там. Австрийските Алпи евтини манипулаторчета имат съвсем друг релеф.
36
0
 
0
 
! Отговори
Vitosha_ski преди 11 години
Определена група хора имат интерес да няма ски в България!Как така в "Зелена" Австрия се намират едни от водещите курорти и школи, същото важи и за Германия и Швейцария, докато у нас все се намират пречки този спорт да се развива.Добре, на Витоша защо освен Лалето нищо друго не работи? Това са СЪЩЕСТВУВАЩИ писти, така или иначе над границата на гората. Защо не работят? Защо Конярника и Ветровала също са занемарени???
35
0
 
0
 
! Отговори
За Гъбарко.. преди 11 години
Не съм Бойко .....а , неговия Пророк!БРАВО НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА---банскалий , са абсолютно прави!
34
0
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До БРАВО!Бойко, ти ли си?
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БРАВОТи турист ли си и ходиш много често в Банско и чакаш за лифт и няма свободна писта за тебе сигурно нали ?Или си бански бизнесмен ?Ако не си нито едно от двете нали се сещаш какво си ?
32
1
 
2
 
! Отговори
дедо Боже преди 11 години
Дали ще могат банскалии и техния феодал да осъдят природата за малкото сняг тази година?
31
6
 
0
 
! Отговори
БРАВО! преди 11 години
ЕДНО ПРАВИЛНО СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ!
30
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво! Правилно решение на ВАС, това се и очакваше. Дано и с Витоша се случи същото в най-скоро време.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де, аз съм единственият скиор, който смята, че в България има достатъчно ски-писти и че не е необходимо да се секат повече гори и да правят повече хотели. Факт е, че Банско не го харесват като курорт най-вече заради безумно високите за българските стандарти цени, но ходя там само защото пистите са им хубави и са достатъчно много и дълги. Де да знам, на вас малко ли са ви тези писти, само на мен ли ми се струват достатъчни?
28
0
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 11 години
Както казва един умен човек през робовладелския строй робовладелците е било необходимо да хранят и подслоняват робите си. През съвременната епоха робите сами се грижат за прехраната и подслона си. Хитро а ? Дерзайте роби. Имате шарени опаковки на витрините, цветни телевизори по които няма нищо за гледане и лъскави коли за които нямате пари за бензин. Какво повече ви е необходимо ?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NA KOGO E IULEN????? NA CEKO MINEV.KOI UPRAVLIAVA DARZAVATA I V.A.S ???????OLIGARSI,BANKERI I PROCHEE PASMINA. NO POMNETE MI DUMATA NARODEN SAD PAK STE IMA
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия за пари ще продадат и майка си , не случайно когато на Сапарева баня не им разрешиха да правят лифт след протести на уж природозащитниците организации , тогава те казаха че протестите се подкрепят от платени от Банско екоорганизации , които са против всеки проект които им е конкуренция.
25
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Е има разбира се. обаче не за всеки нали ?Закони има, обаче трябва да ги спазват само обикновените хора както изглежда.По-добре се събуди.Въпреки че ако искаш да си щастлив недей се буди. Трябва да си ограничен и да не виждаш.
24
0
 
0
 
! Отговори
Registriran преди 11 години
До гневен! А не е ли?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учудвате ли се? Аз вече не. Това решение е поредното доказателство, че в България природата въобще не се тачи, независимо че постоянно разправяме колко сме горди от природните красоти на България.Дали ме боли от решението да се строи лифт и да се сече гора - да, много. Но какво от това - нали аз съм от ония 2-3 хиляди ***, на които им плащат, за да затварят Орлов мост и които мъкнат плакати за 3000лв, дарени от австрийски мафиоти, които искат да прецакат българските ски.
22
1
 
2
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
ДО 22Я ПАК---???ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМАЛО ЗАКОНИ ЛИ ???? АЙДЕ НА БЪРЗО ВЗЕМИ ЕДИН ПИСТОЛЕТ,ОПРИ СИ ГО В СЛЕПООЧИЕТО И НАТИСНИ СПУСЪКА....ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМАЛО ЗАКОНИ--ХА ХА ХА ХА....А ДЯВОЛА Е ДОБЪР И МИРОЛЮБИВ НАЛИ ....СМЕШНИКСАМО НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ--СПРАВЕДЛИВОСТ И ЗАКОНИ
21
2
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
При капитализма има закони, при комунизма - не!
20
0
 
3
 
! Отговори
гневен! преди 11 години
Тези си мислят, че държавата им е бащиния, а законите - приказки от шипковия храст!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ама искате капитализъм пък после ревете, че се крадяло. Ами то не може иначе след като нямаме начална база. Трябва да се краде за да се формира капитал. Еми вие като не можете то другите грабят с двете шепи. Е малко се изпозастрелват ама и това го има. Щом си искате капитализъма ше си траете. Нали искате лъскави ламарини и лъскави опаковки, заради които продадохте живота на децата си. Еми бръмчете си с таратайките и се радвайте. Няма да ревете. Няма смисъл.