Кметът на Банско с предложения в екоминистерството за скизоната

Банскалии пак блокираха пътя Разлог-Банско
Обновена: 14 яну 2013 19:20 | 14 яну 2013 19:15,
27
Кметът на Банско с  предложения в екоминистерството за скизоната
Снимка: Булфото

Кметът на Община Банско Георги Икономов е внесъл в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) конкретни предложения за промяна на плана на управление на националния парк „Пирин”,  съобщиха от инициативния комитет за изграждане на втори кабинков лифт и разширение на ски зоната в курортното градче.

Утре представители на инициативния комитет ще се срещнат и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за да го запознаят с документа, който са внесли в екоминистерството, предаде агенция "Фокус".

По-рано днес министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че всички предложения за ски зоната над Банско, които бъдат внесени в министерството, подлежат на съответната оценка, за да се прецени дали отговарят на екозаконодателството.

Днес отново се проведе протест на жителите на градчето, които затвориха пътя Разлог-Банско за около час. Протестите ще продължат до крайно решаване на въпроса със ски пистите.

На 28 декември граждани и гости на Банско започнаха серия от протести с искане за втори кабинков лифт, въпреки че ЮНЕСКО, под чиято защита е националният парк „Пирин“, обяви в доста критичен доклад, че не подкрепя строителството на нови съоръжения и разширяването на ски зоната в района.

През декември кметът на града Георги Икономов внесе и подписка в Министерския съвет с над 8 хил. подписа с настояването да се предприемат законови промени, за да стане възможно доизграждането на ски зоната. Плановете са, освен за втория кабинков лифт, пистите да бъдат разширени с около 30 км.

Гражданите на Банско получиха подкрепата на вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на парламента Цецка Цачева. Появата им на протеста на банскалии в края на годината предизвика сериозна обществена реакция и серия от критики.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната над Банско срещу България тече европейска наказателна процедура.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Гладен селянин преди 11 години
Осрахте черноморието,Осрахте Банско Сега *** и планината!!!Живота не е само храна и ла*на!!!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
ЕКСТРЕМИСТ преди 11 години
ВНЕСЕН Е ЦЯЛ ПЛАН !!! Къде е ПЛАНА на зелените ?!!? Само да пискат и врещят като обезумели ?!? Мислете, а не се подвеждайте !!!
22
1
 
0
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Браво на кмета, браво на банскалии! Така се защитават права след като насреща си имат шайка пияни младежи без работа. Що тези зелените, където сега протестират не се хванат на някаква нормална работа, а само знаят да крещят и да пиянстват. В Банско има спешна нужда от втори лифт, защото туристите са толкова много, че трябва да чакат по 2 часа на опашка. Това не е нормално, това не е нормална европейска държава.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шистака не смее да се качи пак при протестиращите,че ще излезе я апартаментче,я дюни,я дарител някой,я приятел магистрат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
виждам че хората от село Банско,искат да развият курорта до Алпийски висоти и приемат Пирин като бащиния..похвално,но тогава предполагам ще протестират за това че в Банско е мръсно,презастроено,лъже се в цени и грамаж,пълно е с най-нискобюджетните туристи от Европа-дошли на пиянски и секс туризъм,и искат уредено и китно селище,където да почиваш и да си караш ски с кеф,а не да чуваш какво си говорят от съседния хотел..нали така,банскалии-държите на качество,не на коли4ество,или май бъркам :)
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банскалии трябва да разберат, че пари за горите си няма да вземат. Ако ги продадат, получават по хилядарка и пак ще подсмърчат. Наистина скандалите взеха да стават ежедневно, бързат с разграбването по морето и планината докато техните са на власт. Така излиза. Явно са отписали Бойко за следващия мандат.
18
0
 
0
 
! Отговори
OSAMA OBAMA преди 11 години
YUNESKO NE PODKREPQ, NO CECKA CECKO- PODKREPQT
17
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 11 години
Трява да организираме контрапротест!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН Е ЧАСТ ОТ СВЕТОВНОТО ПРИРОДНО НАСЛЕДСТВО - НЯМА ЛИ КОЙ ОТ ТЕЗИ КАРТУНКОВЦИ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ТУРИСТИТЕ ИСКАТ УНИКАЛНА ПРИРОДА А НЕ ГОЛИ ХЪЛМОВЕ.....
15
2
 
0
 
! Отговори
Танас преди 11 години
Вие от Банско ле сте?
14
0
 
3
 
! Отговори
pepi.sakarev.5 преди 11 години
*** ДОБРИНИЩЕНЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ТВА НЕЩО АКО СЕ НАПРАВИ ВЪВ БАНСКО ВЪВ ДОБРИНИЩЕ НИЩО НЯМА ДА ИМА НЕ ХОДЕТЕ ДА СТАЧКУВАТЕ ЗА БАНСКАЛИ....ЩОТО НА ТАМ НА РАБОТА НЯМА ДА СЛОЖАТ ХОРА ОТ ДОБРИНИЩЕ...ТОВА ДА ВИ ЯСНО...
13
0
 
1
 
! Отговори
костовомраз преди 11 години
Боже, какво доживях - Спонги да е прав...
12
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
ТОВА Е ЗИМНИЯТ КУРОРТ С НАЙ КЪС СЕЗОН. ДВА МЕСЕЦА И ПОЛОВИНА - МАКСИМУМ ТРИ Е СЕЗОНЪТ. КМЕТЪТ НЕ МИСЛИ ЗА ЛЕТЕН ТУРИЗЪМ, ЗАЩОТО ТОГАВА ПЕЧЕЛЯТ МАЛКИТЕ КЪЩИ, А НЕ БАРОВЦИТЕ. АКО ЛИФТЪТ РАБОТИ ЦЕЛОГОДИШНО, ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ТУРИСТИ В БАНСКО ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА. ПАРКЪТ Е НАЦИОНАЛЕН.ПП. Извинете за високия тон.
11
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
50 лв. ски карта, 10 лв синя зона и 2 часа чакане за лифта......АБЕ ТИЯ НОРМАЛНИ ЛИ СА ???
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се подари на кмета ски-писта, влек и поне един хотел.
9
0
 
7
 
! Отговори
АнгелKo преди 11 години
ееее стига бе Банско!!!Оставете малко туристи и за Пампорово и Боровец.Много искате да лапате
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКОТ НА ТЕЗИ АНТИ-БЪЛГАРИ
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кметът на Банско да си гледа Банско. Има доста работа за вършене - събаряне на незаконни хотели, изграждане на паркове, паркинги и инфраструктура, осигуряване на достъпна среда, детски площадки, спортни съоръжения и др. и др. и др. Пирин е защитена територия, Национален (НАЦИОНАЛЕН!) парк под закрилата на ЮНЕСКО. Не виждам баш кмета на някакво населено място какво общо има с Пирин, освен корупционни и незаконни щения.
6
0
 
2
 
! Отговори
дo 5 преди 11 години
Абсолютно точно.
5
0
 
0
 
! Отговори
snaiper преди 11 години
До Анонимен barz otstrel na djavolite bez sad i prisada bez mnenieto na parlament rabotesht za satana