Една банална сметка може да превърне всеки в бунтар

Преглед на печата на 12 февруари
12 фев 2013 07:00, Петя Славова
499
Една банална сметка може да превърне всеки в бунтар
Протестът във Варна. Снимка: Булфото

Протестната вълна в България е водеща тема и в днешния печат. "Бунтове и надписване", коментира "Стандарт". Докато се забавлявахме с яловия референдум за АЕЦ "Белене", Мародерите - както народът вече нарича ЧЕЗ, ЕОН и пр. - са на път да свалят от власт Бойко Борисов. Българинът бавно съобразява, но все идва ден, когато той се пита, защо Симеон Дянков (финансов министър,б.р.) е толкова свидлив към него, а пък на Мародерите им е позволено да са толкова алчни. Прост въпрос - но непоносим за цялата ни политическа класа. Защото става ясно, че тя от години само мели големи приказки, докато Мародерите без всякаква съпротива са колонизирали важни отрасли от стопанството ни. И сега те могат да свалят всяка власт в България. Бойко Борисов проспа един голям проблем и не предвиди, че е възможно да избуи нова нагласа у хората. Този проблем е създаден преди време от неговите опоненти, но тъкмо те сега ще се опитат да го капитализират.

Една банална сметка на Енергото, една нищожна хартийка може да превърне днес в бунтар буквално всеки. Борисов има само един полезен ход: да поиска от парламента отменяне на договорите с Мародерите.

Ритуална проверка на изправността на електромер ще направи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщава "Сега". Финансовият министър Симеон Дянков пък обяви, че държавата ще плати за проверката на 2000 електромера, за които са подадени жалби. В първия ден след масовите протести срещу високите цени на тока вчера темата бе подета от политици и държавници. Президентът Росен Плевнелиев разкритикува индиректно правителството на ГЕРБ заради напрежението около скъпите ток и парно. Държавният глава заяви, че за да се нормализират цените на тока, трябва да има либерализация и национална програма за енергийна ефективност.

От ДСБ се обявиха за реформа на пазара чрез създаване на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Според шефа на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев проблемите със сметките за ток трябва да влязат като извънредна точка в дневния ред на парламента.

Омбудсманът Константин Пенчев определи като пълно безобразие недоволните клиенти да подават жалби, тъй като на проверка трябва да подлежат всички фактури, а не само тези, за които има подаден сигнал. "Във фактурите на електроразпределителните дружества са разписани подробно разходите и там се вижда, че има два нови реда - за зелена енергия и за невъзстановяеми разходи", обяснява в интервю за "24 часа" икономическият министър Делян Добрев. Договорите за изкупуване на ток от "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" са в добавката "невъзстановяеми разходи. "Нито аз, нито това правителство сме причината да се появят тези два реда, но обираме негатива и недоволството на хората", добавя Добрев.

"Труд" публикува мнения на експерти по темата. Според Атанас Тасев няма нещо, което да спре ръста на цените на тока.

Създалата се ситуация е груба грешка на пиара на доставчиците на ток и на техния финансов мениджмънт. Те можеха в дните с най-голямо потребление да намалят отчетния период, за да не получават хората толкова големи сметки. Иван Хиновски посочва, че нормалното увеличение на сметките за януари трябва да бъде между 18-20%, защото токът през лятото е поскъпнал с 13% и още 5% трябва да бъдат добавени заради по-дългия период на отчет. Мартин Димитров, председател на икономическата и енергийната комисия в парламента вижда решението на проблема в засилен контрол върху доставчиците на електроенергия.

"Тези протести, които са чисто икономически, полека-лека се превръщат в политически. От 12 г. обяснявам какво е влиянието на нестабилността на енергийната система върху стабилността на държавното управление. Защото ако трябва да дестабилизираш едно управление, е необходимо или съчетаване на много фактори, или само един - нестабилна енергийна система, в технологичен или в ценови аспект. Затова на проблема със сметките за тока сега трябва да се обърне много сериозно внимание, и то - от всички!",приканва в интервю за "Стандарт" енергийният експерт Атанас Тасев.

"Снежни топки. А ако не бе зима?", коментира "Труд". Социологът Кольо Колев посочва един странен феномен. Как е възможно вече четири години да наблюдаваме растяща безработица, липса на икономически растеж, намаляване на потреблението на всичко, замразени доходи и пенсии. И в същото време значим ръст на държавния бюджет - това, което държавата събира и преразпределя. За трите години от своето управление ГЕРБ са събрали и изхарчили около 17 млрд. лв. повече, отколкото предишните управляващи в условията на растеж. Причината е държавно направлявана инфлация - ръст на цените на основните стоки. При свито потребление и тотално отрязване на всички страничини доходи могат да растат цените само на неща, които хората не могат да не купуват - основни храни, ток, горива. Това е единственият начин да издоиш повече пари от все по-малко хора на пазара.

"Бунтът на недоверието", коментира "Сега". Когато затаяваният месеци наред ропот на хората заради цените на енергията изригна по улиците, а по министри и по парламент полетяха снежни топки, домати и яйца, държавната машина леко се поотърси от обичайната си летаргия и реши да покаже признаци на действие. Засега изглежда, че трескаво се търси виновник. За тока управляващите са склонни да посочат електроразпределителните предприятия, а за парното - топлинните счетоводители. Така властта ентусиазирано тръгва в посоката, зададена от протестиращите. И всячески се старае да избяга от темата за собствената си отговорност. Тъй като точно тя задава правилата на играта, които доста често се подчиняват на политически сметки, а не на пазарна логика. И очевидно няма никакъв интерес ситуацията да се промени. Ако основната характеристика на протестиращите е пълното им недоверие към управляващите и енергийните монополисти, то основната характеристика на властта и на монополистите е високомерието.

Европейската служба за борба с измамите започна разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за злоупотреба с пари от европейските фондове, научи "Сега" от свой източник в Брюксел. Става дума за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година. Поръчките бяха обявени през 2011 г. и бяха спечелени от фирми на бивши земеделски пиарки. От МВР заявиха пред вестника, че нямат информация за започнало разследване срещу земеделския министър. От там уточниха, че в момента у нас има екип на Европейската служба за борба с измамите, който ще работи съвместно с българските си колеги, но по сигнали, които не се отнасят за земеделски програми.

В интервю за "Преса" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев съобщава, че организацията прави сдружение, което ще привлече от Европа експерти, които да обучат у нас около 750 души. Те ще получат статут на европейски наблюдатели със сертификат, който ще им дава право да участват и на други избори извън България. Целта на сдружението е да възпрепятства опитите на политиците за нечестна игра на изборите. Към тази структура ще има две групи експерти. Едната - по мониторинга на медиите, която ще следи за достоверност, равнопоставеност и приличие в отразяването на събитията. Другата ще бъде по мониторинга на нормативната база. "Искаме да попречим на възможността да се злоупотреби с гласа на хората", допълва Тренчев.

Какво печели и какво губи България от сделката за европейския бюджет, коментира в "Сега" Ивайло Калфин, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Общото равнище на бюджета е 960 милиарда евро. За първи път в историята си ЕС планира по-малко разходи за бъдещите седем години от досегашните. България ще получи това, което вече беше договорено през 2006 г. Запазването на същите суми на практика означава намаляване в реална стойност на договореното.

Средствата по кохезионната политика се запазват около 7 млрд. евро. Това са парите, които отиват за инфраструктура, конкурентоспособност, социални дейности, наука. Средствата по земеделската политика се увеличават с над 2 милиарда евро и стават около 7,5 милиарда. България ще получи и 260 млн. евро за финансиране на изваждането от експлоатация на блокове 1-4 от АЕЦ "Козлодуй". Според националния ни план за тези дейности ще са необходими над 800 млн. евро, а правителството поиска от ЕС 450 млн. Това означава, че получаваме около 1/2 от поисканото и по-малко от 1/3 от необходимото. България не е договорила допълнителни средства за най-бедните региони в Европа, които са на нейна територия. "2/3 от инфраструктурата невъзможни без парите от ЕС", посочва в анализа за "24 часа" Лъчезар Богданов, старши икономист в "Индъстри уоч". Очакваното увеличение на финансовата рамка за България - с 2 млрд. евро до общо 15,2 млрд. евро за седемгодишния период от 2014 до 2020 г., изглежда като успех. България ще бъде най-големият нетен получател на евросредства.

Доколкото политиците посочват това като някаква победа в състезание с другите страни, икономическото му значение е в това, че България ще е най-силно зависима от европейските пари. В българската икономика ще се "влеят" ресурси на стойност около 3,3% от общия й размер, т.е. БВП. На практика почти всички значими инфраструктурни проекти зависят от еврофондовете - за 2012 г. близо 60% от инвестиционните разходи на държавата са били за сметка на еврофондовете, а за 2013 г. се планира делът да надхвърли 65%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
0
 
7
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
" Държавният глава заяви, че за да се нормализират цените на тока, трябва да има либерализация и национална програма за енергийна ефективност." А това защо не го е предложил преди това оше?! Когато решиха да вдигат цената на тока? За какво пак мълча?!
319
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
legna.blog.bg/photos/121619/original/13201_10152529999085237_1391334792_n.jpg
318
0
 
8
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
Е къде е - *** се и се покри! щото да не каже нещо дето не трябва и протеста от икономически да стане политически! Че си пуска пишлемето министърче да буферира по медиите... Толкова му е отговорността на тоя...
317
1
 
2
 
! Отговори
S.DIMOV преди 11 години
RABOQ ZA CHEZ BG. I ISKAM DA VI KAJA CHE MNOGO LESNO ELEKTROMERA MOJE DA OTCHITA MNOGO MOJE I MALKO KAKTO GO NASTROISH
316
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"една банална сметка може да превърне всеки в бунтар"Да ама не е смо една сметката, а за парно, а за вода, а данъците, а винетките и дупките, а липсата на места в детските градини, а лошокачествената и скъпа храна, а скъпите лекарства, а ниските заплати и избщи липсата на такива, а оърканите ни от мизерията родители и деца, НА БУНТ! НА ПРОТЕСТ В НЕДЕЛЯ! ВСИЧКИ!
315
0
 
24
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
07,04,2010гПремиерът Бойко Борисов заплаши с ревизия сделките за електроразпределителните дружества. Лидерът на управляващата партия ГЕРБ, член на европейската десница, обяви изненадващо в сряда, че обмисля дали да не прекрати договорите с дружествата CEZ, Е.ОN и ЕVN заради разликите в цените, по които купуват ток от НЕК и на които ги продават на крайните потребители.12,02,2013г Бойко,къде си бе,човек?!?Излез и кажи,че Станишев и тройната коалиция са виновни!!!//Гласувах за теб-срам ме е!!!
314
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AZ VE4E TRI MESECA 4AKAM GARCIA DA PLATI OTKUPA NA KOMUNISTI4ESKO - GERBADJIISKATA MAFIA TA DA NE SAM POD DOMA6EN AREST . SEGA GARCITE KAT VZEMAT REKETA OT GERBADJIITE , 6A PLATAT ZA MOIATA SVOBODA . TO V REKETA E TAKA NE ZNAE6 KOI 6TE TE OTVLE4E I KOI 6TE TE OSVOBODI . DA SE GOTVIAT SLEDVA6TITE REKETIRANI . PRO6KA NIAMA DA IMA
313
0
 
4
 
! Отговори
ИНКАСАТОР-ГОИ преди 11 години
До ЕхоооооХАИДЕ ДЕ !АМА САМО СИ ПРИКАЗВАТЕ !!!!!!!!!!!!КЪДЕ СТЕ БЪЛГАРИ ЮНАЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ
312
0
 
9
 
! Отговори
пенсионерка преди 11 години
От 1 година живея в нова /втора употрерба/ боксониерка. В началото сметките ми за ток бяха 24 лв.- 28 лв. последната сметка ми е 58 лв. Е, сама жена, не ползвам нищо по-различно. Как става това? В неделя ще отида протеста въпреки лошото ми зравословно състояния. Тези 30 лв. в повече ме лишават от част от необходимите ми лекарства.
311
0
 
7
 
! Отговори
ИНКАСАТОР преди 11 години
До ?????НЕ САМО, ЧЕ НЕ ДАДЕ 20 000 000лв. ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ АМИ ИСКА СЕГА ДА ВЗЕМЕ ТОЛКОВА ОТ КОМИСИОННИ ОТ АРПЕТТАТАЗА КАКВО МИСЛИТЕ, ЧЕ Е ТОЗИ РЕКЕТ ОТ НАРОДА - ТОВА Е ДАНЪКА СПОКОИСТВИЕ ЗА ГРОБ - ИДАТ ИЗБОРИ ЗА КОПУВАНЕИ ПОНЕЖЕ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС НЕ ИСКА ДА ГУБИ ОТ КОМИСИОННИТЕ НА ГРОБ ГО ИЗКАРВА ОТ НАСА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ СА ИЗПРАВНИ САМО, ЧЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ ОТ ИНКАСАТОРИТЕ ПО НАРЕЖДАНЕ ОТ ШЕФА НЕ ОТ СЪСЕДИТЕ ОСОБЕННО ТЕЗИ С ДИСТАНЦОННО ОТЧИТАНЕ СА НАЙ-ЛЕСНИ - ЗАТОВА ТОЛКОВА НАЛИТАТ ДА НИ ГИ МОНТИРА
310
1
 
6
 
! Отговори
До 400 преди 11 години
Абе човек,няма какво да го гледам електромера,след като има хора,които срещу 600 лв идват и с едно натискане на копче ти свалят с 30-40 % по-малко отчитане мислиш,че не може с едно натискане да ти го увеличи ли!?
309
0
 
4
 
! Отговори
do 401 преди 11 години
не е 5ст от АЕЦ-а, а е 3 стотинки излиза от него ;)
308
0
 
11
 
! Отговори
Ехооооо преди 11 години
Докато едно и също си въртим по форумите, българската земя масово се продава на евреи, те самите лека полека се заселват в България с хиляди нови бг гражданства, а Турция с 600 000 войска чака удобния момент. Целта е тотална дестабилизация на държавата този път от външните сили. Поставени сме в шах и мат. Единственият ни изод е тотална национализация, съд на всички правителства от 1985 г. за предателство към народ и родина и започване на чисто
307
0
 
7
 
! Отговори
Мордор преди 11 години
До Анонимен 396E добре де , защо тогава от атомната централа излиза на 5 стотинки тока а при мен идва на 25 , че тази сутрин не можах да закуся нещо?
306
0
 
3
 
! Отговори
ИНКАСАТОР - ГОИ преди 11 години
До АнонименP.S.ГЬОБЕЛС СЪЩО Е БИЛ ЕВРЕИНКАКТО И ГЬОРИНГКАКТО И КАНАРИСКАКТО И ....................В ОБЩИ ЛИНИИ ПОЛОВИНАТА ОТ ФАШИСТКИЯ ЕЛИТКАКТО И ЛЕНИНКАКТО И ТРОЦКИКАКТО И ФЕЛИКС ДЗЕРЖИНСКИ ЧИЯТО ЧК 95% ЕВРЕИ Е ИЗБИЛА 25 000 000 ОТ ЦВЕТА НА РУСИЯ ЗА ДА НАЛОЖИ КОМУНИЗМАВ НАШАТА ОЛИГАРХИЯ ЕВРЕИТЕ СА 23% - КЪДЕ СЕ НАМИРАМЕ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ В ИЗРАИЛВСЯКА ЖАБА ДА СИ ХОДИ В ГЬОЛА ИНАЧЕ МОЖЕ ДА Я СГОТВЯТ ЗА ОБЯД
305
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
97 ти защо не живееш в България?
304
2
 
6
 
! Отговори
До 396 преди 11 години
Според кой е изправен електромера ми-според Енерго-про?хахах,не ме разсмивай,неслучайно сложиха компютъризирани електромери,много лесно се манипулират :)
303
0
 
7
 
! Отговори
????? преди 11 години
защо сега не излезе да се хвали бойко еми се крие като мишка е затова народа не трябва да спира с протестите даде за пилота осемдесеш милиона а за пенсионерите не можа да даде 20 милиона за коледни е това се казва ***..
302
1
 
4
 
! Отговори
ИНКАСАТОР-ГОИ преди 11 години
До АнонименА ТИ СИ ОСТАВИ ТЕЗИ ЛЪЖИ ЗА СИНЕГОГАТАВСИЧКИ ЕВРЕИ СТЕ МРЪСНИ ЦИОНИСТИ-ТАКАВА Е СЪЗДАДЕНА И ДЪРЖАВАТА ви.ВСЕКИ ЮДЕЙ КЪДЕТО И ДА СЕ НАМИРА ТРЯБВА ДА РАБОТИ ЗА ИЗРАИЛ-УСТАВА НА КНЕСЕТАИ КОМУНИЗМА И ФАШИЗМА СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ЮДЕЙТЕЦИОНИЗМА Е ВИСША ФОРМА НА ФАШИЗМА ЗАБРАНЕНА С РЕЗОЛЮЦИЯ 3379 / 1075 НА ООНХОЛОКОСТАТА Е ИЗМИСЛЕНА ЗА ДА НЕ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА ЮДЕИТЕ, ЧЕ СА ИЗБИЛИ ТОЛКОВА ХОРА IIСВЕТОВНА250 000 ЕВРЕИ СА СЕ БИЛИ НА СТРАНАТА НА ЕВРЕИНА ХИТЛЕР В СС И ВЕРМАХТА
301
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците бяха на улицата месеци наред и затова никои не смее да се подиграва с тях КОГАТО ДЪРЖАВАТА Е НА КОЛЕНЕ , НАРОДА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПРАВИ !