1,3% са основателните сигнали за високи сметки, твърдят от ЧЕЗ

От ЕНЕРГО-ПРО отчитат намаление от 16% в сметките за февруари
17 фев 2013 19:39,
199
1,3% са основателните сигнали за високи сметки, твърдят от ЧЕЗ
Министър Делян Добрев по време на проверката на ЧЕЗ. Снимка: БТА

От началото на годината са подадени 4853 сигнала за високи сметки за електроенергия, като от 3341 проверени само 43 са основателни. Това съобщиха от електроразпределителното дружество

„Резултатите от извършените анализи показват, че неточности са открити в 1,3% от досега проверените сигнали. Освен по сигнали „ЧЕЗ Разпределение България” извършва проверки и по своя инициатива при съмнение за допусната грешка или при по-висока консумация в сравнение с предходен месец”, каза Петър Баран, главен оперативен директор на „ЧЕЗ България”.

На 13 февруари в присъствието на представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране бе извършена проверка с еталонен уред за точността на 12 електромера в Благоевград, Сандански, Петрич и Разлог. Установено бе, че измервателните уреди на клиентите на ЧЕЗ съответстват на нормативните и метрологичните изисквания и отговарят на класа на точност за този вид средства за търговско измерване.

В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев бяха демонтирани и предадени за метрологична експертиза 3 електромера на клиенти, които бяха подали сигнали за високи сметки. Проверките бяха извършени в Българския институт по метрология и също потвърдиха, че измервателните устройства отчитат коректно използваната електроенергия.

Дружеството припомня, че всички клиенти, които имат съмнения за завишени сметки за декември 2012 г. и януари 2013 г., могат да подават сигнали или жалби в центровете за обслужване на клиенти, на имейл адрес zaklienta@cez.bg или на денонощната телефонна линия на ЧЕЗ 0700 10 010.

Междувременно от ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че отчитат средно намаление от над 16% на сметката за месец февруари спрямо сметката за месец януари за първата група клиенти

Очаква се при останалите групи клиенти намалението да е още по- голямо поради по-голямата разлика в броя дни, които включва сметката

Сметките за февруари на първата група клиенти на ЕНЕРГО-ПРО, чийто краен срок за плащане е 10-то число, вече са факт и клиентите могат да се информират за тях и за индивидуалния си отчетен период на телефон 0700 161 61, в центровете за обслужване на клиенти или на интернет страницата на компанията www.energo-pro.bg.

Според статистиката на компанията, средната сметка за месец февруари на клиент от тази група е с над 16% по-ниска от тази за предходния месец. В тази група попадат около 37% от всички клиенти на компанията и за тях февруарската сметка включва средно с 2 дни по-кратък период от тази за януари.

При останалите групи клиенти със срок на плащане 15-то и 25-число на месеца, експертите на компанията очакват още по-значително намаление на сметките, тъй като при тях разликата в броя дни, включен в двете сметки ще е по- съществена.

За периода, който включва сметката за февруари, среднодневните температури са с 2 градуса по-високи от температурите през периода, включен в сметката за месец януари. Заедно с броя дни температурата е основният фактор, който влияе върху консумацията на електроенергия. За тази група клиенти консумацията е спаднала с 18% спрямо потреблението им на енергия, отразено в януарската сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Директорите на електроразпределителните дружества тънат в лукс, докато техните клиенти се чуят как да си платят сметките, пише в. Всеки ден.Изданието посочва получаваните от шефовете пари. Така например директорът на ЧЕЗ България Петър Баран се разписва срещу 120 000 лв. месечно. Председателят на Надзорния съвет на чешката фирма Томаш Плескач прибира 59 000 евро, което прави 115 000 лв., към това се добавят огромни премии, както и безплатни самолетни билети от София до Прага., заплата за гардове и други екстри. Директорът на Енерго-Про Пламен Стефанов, чиято заплата е 100 000.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетохте ли какви били заплатите на шефовете на ерепетата.Държавата *** ли да не иска тези пари да останат в нея.Явно мошениците усетиха накъде отиват нещата и като за последно са решили да вземат каквото могат.Еон излязоха най - хитри,Продадоха си ерепето защото са били наясно какво ще последва.Да сте чули някой да си продаде златната мина......
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много са ми гнусни мазните спарени мутри, техните силиконки, чалгарките, целата противна криминална ***. Ама много са михгнусни. А най - много управляващото семейство цветелинка и бибирон. Цвъ също.
118
0
 
5
 
! Отговори
baivuio преди 11 години
При мен за декември 2012г. положението е 350лв. парно и 170лв ток!! За декември 2011 180лв парно и 85лв ток. Междувременно лятото наслагах енергоспестяващи крушки ( от скъпите). Добре ли е? Ами ако съм безработен? Народа не го интересува дали са сгрешени сметките. СГРЕШЕНА Е СИСТЕМАТА!!! Голяма част от дохода отива за покриване на задълженията към монополите и за оцеляване остават трохи. За това и хората излязоха на улицата. Търсят възмездие.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е виновен Тиквата Виновни са зеленчукопроизводителите Сигнализирахте за неуместен коментар
116
0
 
5
 
! Отговори
harakiri преди 11 години
Престанете да ни правите на ***. Спрете с манипулациите, че като ви запукам с една шоутове... да не сме ви калинките... не са проблемни електромерите, а ни съсипахте с ниско напрежение, което води до много висока консумация, за да има високи сметки, съответно голямо ддс за крадене от бибиян и сие. Мутри, не витрината ви пише ликвидация. Течете към канала. Усещате ли?
115
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
народе не позволявай да те маниполиратразни арт художници.никой не стачкува за ИЗЛЪГАНИ високи сметки.стачкува се за това че българина взема ниски заплати и са му високи сметките също и че печалбите от построеното от народа не трябва да отива извънБългария и че зелената енергия на цветелинка не трябва да я плащаме защото тя вече е платена от ес.
114
0
 
4
 
! Отговори
Lekar преди 11 години
Щом от ЧЕЗ казват 1,3%-това занчи поне 30%
113
0
 
6
 
! Отговори
До аз преди 11 години
Аз човече смятащо съм на парно и не гледам по цял ден тв и не съм на компа целодневно пък ме уредиха със сметка за ток 100 лева а!?Отделно за парно 380 -кеф голям!
112
0
 
6
 
! Отговори
Перко Наумов преди 11 години
На мен най-новата сметка за ток ми е засечена от ЧЕЗ за 24 дни вместо за месец!Ако така е при всички с тея *** номера сметките действително ще изглеждат по-малки ама накрая пак същото......
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протести Протести Протести Протести Протести Протести Протести Протести народът е на улицата, това вече не са протести, а народна революция, вече не се протестира срещу цената на тока, а срещу цялостното управление на страната, връщане назад няма Честито народе добре че се събуди
110
2
 
15
 
! Отговори
sawall преди 11 години
Сега проверих: във Вашингтон и Мериленд, цената на тока е около 8-9 цента на киловат час, т.е., около 0.12ст. В един от най-скъпите градове в света! А в София е към 20ст на киловат час. Тука според мен някой сваля кожи от хората колкото поемат...
109
1
 
5
 
! Отговори
sawall преди 11 години
До отдалеч -- Абе скъп е тока; и аз съм далеч, но двустаен апартамент отопляван на ток ми струва около 150 лева на месец. Което е несравнимо с някои от сметките, за които се пише. Цената на тока расте в България много по-бързо от инфлацията, за разлика от заплатите, които са в стагнация, на практика. За да падне цената на тока, трябва да има ефективна конкуренция между дружествата. Което правителството се прави на ударено и не осъществява. Срещу държавния монопол поне може да се протестира...
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЗИ *** ЕТОЛКОВА ***,ЧЕ ДОРИ НЕ МОЖЕ ДАСМЯТА.НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ НА НЕГРАМОТНИКА.
107
0
 
5
 
! Отговори
_ преди 11 години
Е то февруари има 10% по-малко дни от януари значи 16% намаление на сметката спрямо януари не е особено подобрение
106
1
 
5
 
! Отговори
отдалеч преди 11 години
Истинските виновници са в парламента там трябва да идете да протестирате,не ви е скъп тока малки са ви заплатите ,както винаги пак ще ви прецакат и ще продължат да ви стрижат и доят жалки овце
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българина повече от две деца няма,но ти явно нямаш,щом ти е толкова широко около врата,нали така,в Белгия Швеция Америка Франция Германия повечето хора имат по три деца,ако те са ***,ти пък си някаква нула.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като си видях сметката за февруари реших че отоплявам Билла с духалка!370 лв!!!като минах на газ за готвене,имам само пс и по цял ден съм на работа,айде стига вече
103
0
 
2
 
! Отговори
аз до 116 преди 11 години
Марш обратно в първи клас да се научиш да смяташ!
102
2
 
2
 
! Отговори
аз до 114 преди 11 години
Първо, това не е твоя работа. Второ, да си правил сметка като си ги правил тези деца. Само *** раждат безброй деца и впоследствие се чудят как да ги нахранят. Ти предполагам не си ***, нали?