"Положението в здравеопазването е драматично"

Бившият зам.-министър Емил Райнов пред Dnes.bg
23 фев 2013 17:00,
161
"Положението в здравеопазването е драматично"
Емил Райнов. Снимка: Булфото

Положението в здравеопазването е драматично и ще се наложат драстични промени в цялата система, алармира Емил Райнов пред Dnes.bg.

Експертът на БСП, който е бивш зам.-министър на здравеопазването и ексшеф на управителния съвет на Здравната каса, бе категоричен, че вина за хаоса в болниците, които заплашват със стачки заради свършване на парите, носи не само шефът на Здравната каса Пламен Цеков, но и цялото нейно ръководство, в което има и двама зам.-министри.

Те всички вкупом съгрешиха, но сега не е време да се ронят крокодилски сълзи, както правят управляващите, уточни Райнов.

Според него проблемите са се натрупвали в последните три години заради лошото управление на ГЕРБ, но медиците са били притиснати до стената и не са имали сили да реагират на случващото се.

Показните саморазправи с лекарите в Горна Оряховица, които бяха набедени за убийци не бебе или колегите им в Благоевград, които бяха незаслужено арестувани за фалшиви болнични, нагнетиха напрежение в гилдията, смята бившият зам.-министър.

Обикновените лекари са прави да протестират, защото въпреки че парите за здраве в бюджета се увеличават всяка година, до тях не стига нищо, докато определени болници получават с пъти по-голям бюджет и не могат да го разходват, категоричен бе той.

За липсата на адекватна финансова политика доктор Райнов даде за пример и публикувана днес статистика, според която сърдечно болните у нас продължават да са огромен брой, въпреки налетите милиони в сектора. Според него цените на лекарствата също остават несъразмерно високи, въпреки обещанията на управляващите за тяхното сваляне.

От дни големите болници в страната алармират, че може да се наложи да спрат приема на пациенти по определи клинични пътеки, защото са изчерпали лимитите си. Положението е особено тежко в ”Пирогов”.

Вчера ръководството на болницата обясни, че ако спазва правилата на НЗОК трябва да спре приема на пациенти за следващите три месеца. В отворено писмо служителите на болницата заявиха, че налагането на въпросните лимити противоречи на Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
15
 
! Отговори
знаещ преди 11 години
Има още много да се вайкате от тази глупост наречена "реформа в здравеопазването".Тя просто даде лекарите и най-вече джипитата да станат касиери-лихвари -мислят само за пари и най-безсрамно лъжат т. нар. каса за ужким извършени дейности - те вземат на месец около 5-6 хиляди!Един лекар в отделение работи с осн заплата 600-700лв но взема и 'пътечки'до 2000 х лв! Лъжата е с пациентите които могат да се лекуват по по-скъпите пътеки а не реално за моментното състояние.цени- инфаркт 8 дни -800лв,
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравната каса е собственост на Цветелина Бориславова и нейните банки!Мафията е страшна в БГ.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
59 е супер прав, защо му слагате минуси, някой ще се аргументира ли?
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 38Е, тия изобщо не са били лекари. Защото лекарите имат висше образование, а смятане се учи още в първи клас. Надценили са се яко. Искало им се е още при Цонев да им бутнат 1000 лева надница. Гадове. Заради такива кърлежи хората мразят лекарите. Каквито да са лекарствата не могат да са по 1000 лева средно на болен за ден. Защото на повечето болни лекарствата не са повече от 10 лева на ден. И останалите разходи не са повече от 50 лева. Така че ... кражба.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бялата мафия иска да се легализира
51
3
 
9
 
! Отговори
пациент преди 11 години
Един лекар не трябва да мисли за парите ,а да лекува своите пациенти качествено.Парите за лекаря не би трябвало да са от значение и да се съобразява с бюджет,лекаря трябва да е добре платен и независим,да може да специализира и да е в крак с новостите.Но това струва пари и не би трябвало да са проблем за лекарите.Не може капитан на кораб да взема 5-6 хил евро заплата и да отговря за кораб стока 20-30 човека а един лекар?????
50
6
 
5
 
! Отговори
Лекарите са мафия преди 11 години
От Пакистан хиляди високо образовани лекари искат да дойдат в България,нашите лекари са мафиоти като Борисов!
49
0
 
1
 
! Отговори
Sursurnov преди 11 години
pravim zdravnia pazar svoboden - idvat ot india, kitai i korea zdravnite kasi i asiatskite dobri doktori s eftinata igloterapia, taii massage...svoboden izbor na zdravna kasa... i pei sartze!
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
REZULTAT OT GENOCIDA NA GERB
47
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам защо управителите на болници са доктори а не мениджърии кое държавно предприятие е печелившощом мине в частни ръце и веднага става такова
46
5
 
18
 
! Отговори
пациент преди 11 години
Стига сме плюли лекарите,защото няма държава без лекари ,след като всички сме пациенти.Ако плюем тях че получават много .то тогава да плюем и адвокатите,нотариусите,архитектите,и цялата държава.за лекарите ако няма работа тук или са ниско платени има 300 000 св места в европа за лекари .Те ще напуснат а тогава???какво ще правим ние??Ще внасяме???китайци??Когато се разболееш друго ще говориш.за създаването на добър лекар трябват 15-20 год.и мнооого средства.Както и за да стана добър финанссист
45
9
 
7
 
! Отговори
Крадливите лекари преди 11 години
Лекари ходете си на запад в България не сте желани ,вие сте най-долнопробната прослойка след политиците!
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До батманАбе, как парите "не са достатъчно но стигат". Баси щуротията. Ти бил ли си скоро в болница, да видиш Лекари как се мъчат да лекуват при жестока оскъдица. А мислиш ли че Лекар с 650 лева заплата има сила да те лекува? А банковото чиновниче взема най-малко 2 бона. От това, че дава заеми с жестока лихва. Първо помисли, после говори! Не се дави от *** злоба. Защото Лекарят е специалистът с най-сложна работа и отговорности. Ако му завиждаш, напъни се, *** да учиш и да работиш като Лекар.
43
1
 
16
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
Кое ни е наред че здравеопазването ни да е наред??Къде има държава в която с парите на хората да се разпорежда Фин министър??къде има държава в която парите да не следват пациента,а пациента да се съобразява с спуснатия лимит от касата?В коя дуржава има лекари които вземат по малко от шофьор на такси или ватман??В коя неосигурените пациенти да са за сметка на самите лекари??държава в която лекар да ходи да проси направления за своите пациенти??Има и това е държавата на ББ и дянкофф -2млд открад
42
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Иван преди 11 години
Българската литературна история, ни дава безброй примери за измислени адекватни стихове и песни за всичко станало в тази ТЕРИТОРИЯ! И ето сега започнаха да изникват като кокичета под снега, колко много сме *** от собствените ни управници. Затова сега,когато БОЯТ НАСТАНА,не трябва да има милост.Всички, които защитават една или друга партия, да ядат публично дървото! Защото каквото и мисли народа ,че се прави - то винаги е в наш минус! И сега президента,тази кукла на конци, много да внимава!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де като се знаят виновниците защо не влезнат в затвора ,разни приказки за некомпетентност народа не го устроиват , Боико нали е много принципен , маи целия му антураж ще изкара един мандат по закрити учреждения , то и затова си трьгва щото каруцата затьна от всякьде .
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де като се знаят виновниците защо не влезнат в затвора ,разни приказки за некомпетентност народа не го устроиват , Боико нали е много принципен , маи целия му антураж ще изкара един мандат по закрити учреждения , то и затова си трьгва щото каруцата затьна от всякьде .
39
3
 
7
 
! Отговори
1123 преди 11 години
Пациентите са превърнати в клиенти, зашото копирахме гнилата американо-еврейска система на здравеопазване
38
5
 
3
 
! Отговори
абе аз що? преди 11 години
Аре червените експерти да си затварят плювалниците!!!!Питам Ви по ваше управление защо си плащах избор на екип като съм здравно осигурен вашата мама?
37
4
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СЕ РАЗЛАГАТЕ... преди 11 години
по миризливите улици- нещастници! Вие сте крадци, убийци- вие сте *** ! ПРИЗИВ : всички лекари да преустановят всякаква дейност и по най- бързия начин да напускат тази смрадлива българска *** ! Западът ви чака с отворени обятия !!!